Αποφυλάκιση με το νόμο Παρασκευόπουλου ζητά ο βιαστής της Ρόδου
Λειτουργός της Πρόνοιας κατέθεσε χθες ενώπιον της κ. Ανακρίτριας ότι ο 23χρονος πάσχει από επιληψία και έχει χαμηλό IQ ως και συνείδηση
Τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης αλλά και λοιπών εξετάσεων για να διαπιστωθεί επισήμως η κατάσταση της υγείας του 23χρονου Ρομά, που κατηγορείται για βιασμό από κοινού με τον 19χρονο Αλβανό, κατηγορούμενο και για την δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, μιας 19χρονης κοπέλας με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, που φοιτά σε ειδικό σχολείο, παρήγγειλε χθες αρμοδίως η τακτική Ανακρίτρια Ρόδου.
Ο 23χρονος, που έχει κριθεί ήδη προσωρινά κρατούμενος, δεν μεταφέρθηκε στις δικαστικές φυλακές της Τρίπολης, όπως είχε προγραμματιστεί. Χθες το πρωί αποφασίστηκε η μεταγωγή του σήμερα στις δικαστικές φυλακές των Γρεβενών, όπου κρατούνται και οι κατηγορούμενοι για τον φόνο της Τοπαλούδη, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο αν θα υλοποιηθεί η απόφαση, καθώς πλέον ο συνήγορος υπεράσπισής του κ. Γιάννης Χριστοδούλου, προγραμματίζει να υποβάλει αίτηση για την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους, σε εφαρμογή του «νόμου Παρασκευόπουλου» ή επικουρικώς την προσωρινή του κράτηση σε ίδρυμα.
Λειτουργός της Πρόνοιας κατέθεσε χθες ενώπιον της κ. Ανακρίτριας ότι ο 23χρονος, τον οποίο γνωρίζει από μικρή ηλικία πάσχει από επιληψία και έχει χαμηλό IQ ως και συνείδηση καθώς προέρχεται από οικογένεια με σοβαρά προβλήματα.
Ο 23χρονος, μεταφέρθηκε χθες φρουρούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, για τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης, το περιεχόμενο της οποίας θα καθορίσει και την περαιτέρω μεταχείρισή του.
Σε κάθε περίπτωση το αν εμπίπτει στον «νόμο Παρασκευόπουλου» ή μη αναμένεται να κριθεί είτε απευθείας από την κ. Ανακρίτρια είτε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, αναλόγως με το πού θα απευθύνει την αίτησή του ο συνήγορος υπεράσπισής του.
Ο νόμος 4322/2015 Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, δεν εξαιρεί βιαστές, τρομοκράτες ή βαρυποινίτες, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, προκαλώντας ποικίλα ερωτήματα. Ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα σε σκληρούς ποινικούς κρατουμένους να δουν την «έξοδο» των φυλακών. Γι’ αυτόν τον λόγο δικαστικοί κύκλοι, από την έναρξη της εφαρμογής του, ήταν επιφυλακτικοί, ιδίως για τη διάταξη που αφορά τις ποινές άνω των 10 ετών.
Παράλληλα, ο συγκεκριμένος νόμος δίνει τη δυνατότητα αποφυλάκισης με «βραχιολάκι» και σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80%, αλλά και για όσους είναι κρατούμενοι με ποσοστό αναπηρίας (67%-80%).
Πηγή: dimokratiki.gr