Να σταματήσει η κοροϊδία των εκπαιδευτών οδήγησης και η ταλαιπωρία των πολιτών
Περίπου 70.000 άνθρωποι βρίσκονται στην αναμονή τόσους μήνες για να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης
Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται και το δυστύχημα είναι ότι δεν βλέπουμε να συγκινείται και κανείς από το κυβερνητικό επιτελείο. Αναφέρομαι σε όσα συμβαίνουν ή μάλλον δεν συμβαίνουν, στο χώρο των εκπαιδευτών οδήγησης. Αλήθεια, πόσο λογικό είναι να μην πραγματοποιούνται εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης από την 1η Οκτωβρίου έως και σήμερα; Ο λόγος είναι η ασυνέπεια της Πολιτείας που δεν έχει πληρώσει τους εξεταστές από την 1/5/2018 έως και 30/9/2018. Το αποτέλεσμα; Περίπου 70.000 άνθρωποι βρίσκονται στην αναμονή τόσους μήνες για να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης και να ικανοποιήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα τους να μετακινούνται με το δικό τους όχημα. Σε ποια κανονική χώρα γίνεται κάτι ανάλογο; Σε καμία είναι η απάντηση και αυτό πρέπει επιτέλους να το λάβει υπόψη του ο κ. Σπίρτζης. Κάποιοι συνάνθρωποι μας έχουν χάσει επαγγελματικές ευκαιρίες, κάποιοι άλλοι ταλαιπωρούνται στην καθημερινότητα τους για μετακινήσεις σε νοσοκομεία κλπ ενώ πολλοί έχουν ανοιχτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη εξαιτίας της έλλειψης διπλώματος. Ακόμα και οι 74χρονοι που σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία υποχρεούνται σε εξετάσεις για να κριθούν κατάλληλοι για οδήγηση, κυκλοφορούν με ένα χαρτί παράτασης ισχύος του διπλώματος τους. Όλα αυτά δεν συνιστούν ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση;
Την ίδια ώρα ο κλάδος των εκπαιδευτών οδήγησης είναι σε άθλια κατάσταση. Η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν μπορεί να καλύψει ούτε βασικές ανάγκες.
Για να αρθεί το αδιέξοδο και να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, η κυβέρνηση οφείλει μέσω τροπολογίας να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των οφειλόμενων προς τους εξεταστές έτσι ώστε να ξαναρχίσουν οι εξετάσεις και να σταματήσει τόσος κόσμος –επαγγελματίες και πολίτες- να βρίσκεται σε ομηρία.
Όσο για το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για το περιεχόμενο του και τις αλλαγές που φέρνει στο τρόπο λειτουργίας των εξετάσεων, εκτιμούμε ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Το μήνυμα μας προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη και βέβαια προς την κυβέρνηση, είναι ότι κανείς δεν λέει όχι στις μεταρρυθμίσεις. Αρκεί όμως να κινούνται προς τη βελτίωση μίας κατάστασης και όχι προς την εξαφάνιση ενός ολόκληρου κλάδου.
* Ο Νίκος Γρέντζελος είναι Α' αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών