Σαρώνει η γρίπη:Στους 18 oι νεκροί -Θανάσιμος κίνδυνος για νεφροπαθείς
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 21 έως τις 27 Ιανουαρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση, ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
Σε έξαρση βρίσκεται ο ιός της γρίπης στην Ελλάδα, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 18, και μάλιστα οι 12 την τελευταία εβδομάδα (από τις 21 έως τις 27 Ιανουαρίου).
Οι 14 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 4 ασθενείς με νοσηλεία εκτός ΜΕΘ. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Εξ' αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 20 (18%).
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 21 έως τις 27 Ιανουαρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση, ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα και τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
«Η γρίπη είναι σοβαρή καθώς προσβάλει και νεότερες ηλικίες» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο Σωτήρης Τσιόδρας, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας.
Συνέστησε επαγρύπνση από όλους ενώ είπε πως «το εμβόλιο έπρεπε να γίνει από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο» ενώ είπε πως «οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμα και σήμερα]». Σημείωσε πως μπορεί να νοσήσουμε και πάλι ακόμα και εάν έχουμε περάσει
τα προηγούμενα χρόνια τον ιό.
Ανέφερε πως κάθε χρόνο η γρίπη θερίζει ενώ είπε πως κάποια θωράκιση αποτελεί το εμβόλιο.
Συστάσεις εμβολιασμού
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
3. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
5. Λεχωίδες
6. Θηλάζουσες
7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2
8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο -Μάρτιο).
11. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
Θανάσιμος κίνδυνος για τους νεφροπαθείς
Η εποχική γρίπη και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος φαίνεται να αποτελούν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, όπως προκύπτει από νέα μελέτη.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας μελέτης, η γρίπη ή οι ασθένειες με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης πιθανόν να ευθύνονται για περισσότερους από 1.000 θανάτους ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια στις ΗΠΑ ετησίως.
Αφετηρία για τη διεξαγωγή της μελέτης αποτέλεσε η παρατήρηση ότι τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια είναι υψηλά και έχουν εποχικές διακυμάνσεις (π.χ. κατά τους ψυχρούς μήνες). Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι η εποχική γρίπη και οι «όμοιες» λοιμώξεις επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας «Henepin» στη Μινεάπολη ανέλυσε δεδομένα 14 ετών σχετικά με τα επίπεδα θνησιμότητας ανά τρίμηνο.
Η εποχή της γρίπης εμφανίζεται στο τέταρτο τρίμηνο (Q4) κάθε έτους και το πρώτο τρίμηνο (Q1) του επόμενου έτους. Κατά το τέταρτο τρίμηνο μια αύξηση κατά 1% στις ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη συνδέεται με αύξηση κατά 1,5% των θανάτων σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, σε σύγκριση με το μέσο ποσοστό θανάτου στο τρίτο τρίμηνο (καλοκαίρι).
Αντίστοιχα, και στο 1ο τρίμηνο μια αύξηση κατά 1% στις ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη συνδέθηκε με έναν υψηλότερο ρυθμό θανάτων κατά 2% μεταξύ των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια, σε σύγκριση με τα ποσοστά της θερινής περιόδου.
«Αν και η νόσηση από γρίπη ή από ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα μπορεί να μην αποτελούν την άμεση αιτία θανάτου σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, φαίνεται να συμβάλλουν στη θνησιμότητα. Για παράδειγμα, όσοι νοσούν από τον ιό της γρίπης συχνά παρουσιάζουν μια κατάσταση οξείας φλεγμονής, καθιστώντας τους ευάλωτους σε άλλες λοιμώξεις ή καρδιαγγειακές επιπλοκές» εξηγεί ο συναρμόδιος διευθυντής του Ινστιτούτου «Hennepin» David Gilbertson.
Μέτρα προστασίας
Υπό τα δεδομένα αυτά σε πρόσφατο δελτίο Τύπου της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας υπογραμμίζεται η σημασία της πρόληψης στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τους εδικούς, δύο σημαντικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των νεφροπαθών είναι η εντατική απολύμανση των μονάδων αιμοκάθαρσης και ο αντιγριπικός εμβολιασμός.