Καταργείται το αυτόφωρο για τους δημοσιογράφους
Εισάγεται ως κανόνας η μη τήρηση της
Με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή αλλάζει το άρθρο σχετικά με την αυτόφωρη διαδικασία στα δια του Τύπου τελούμενα αδικήματα της εξύβρισης, δυσφήμισης και συκοφαντικής δυσφήμισης.Ουσιαστικά σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση με την νέα νομοθετική πρόβλεψη εισάγεται ρητά ως κανόνας η μη τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Πρόκεται για ένα αίτημα ετών του δημοσιογραφικού κόσμου το οποίο είχε υποβάλει στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου και η ΕΣΗΕΑ.
Ειδικότερα, στο άρθρο 33 προβλέπεται: Στο άρθρο 417 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (π.δ. 258/1986, Α’ 121), προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:
«Στην περίπτωση των εγκλημάτων των άρθρων 361, 362 και 363 του Ποινικού Κώδικα δεν ακολουθείται η διαδικασία των επόμενων άρθρων, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι.».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση εκφράζει τη βούληση του νομοθέτη, η διαδικασία της αυτόφωρης εκδίκασης των πλημμελημάτων να εφαρμόζεται ακριβώς εκεί όπου προσήκει. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η επιβάρυνση της δικαστικής λειτουργίας και των υπηρεσιών που εμπλέκονται με τη σύλληψη και προσαγωγή του κατηγορούμενου στον εισαγγελέα ώστε να επικεντρώνονται στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της βαρύτερης μορφής εγκληματικότητας.
Ο στόχος αυτός μπορεί να ικανοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό με την παρούσα νομοθετική πρόβλεψη με την οποία εισάγεται ρητά ως κανόνας η μη τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για ορισμένα εγκλήματα που θεωρούνται κατά κανόνα χαμηλής απαξίας, είτε λόγω της απειλούμενης εναντίον τους ποινής, είτε επειδή το προσβαλλόμενο με αυτά έννομο αγαθό είναι ιδιαίτερα ελαστικό, είτε λόγω της μη ύπαρξης ιδιαίτερων στοιχείων κοινωνικοηθικής απαξίας που εκφράζονται από τον συγκεκριμένο τρόπο τέλεσής τους.