Ελεγκτές σαρώνουν τα ΜΜΜ για τζαμπατζήδες - 14.850 έλεγχοι σε μια μέρα
Η εντατικοποίηση των ελέγχων στα μέσα αποτελεί μία από τις στρατηγικές κατευθύνσεις που έχει δώσει στον ΟΑΣΑ η ΕΕΣΥΠ
Θεαματική αύξηση, η οποία πλησιάζει το 300%, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στους ελέγχους κομίστρου που πραγματοποιούνται στα μέσα μεταφοράς της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που γράφει το economistas.gr, την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου σημειώθηκαν 14.850 έλεγχοι, σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι σε σχέση με τον μέσο όρο του Ιανουαρίου. Η πλειονότητα των ελέγχων, περίπου 10.000, έλαβε χώρα στα μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ εκείνοι που πραγματοποιήθηκαν στα λεωφορεία ανήλθαν σε 4.870.
Ενδεικτικό της μεγάλης αύξησης στους ελέγχους εισιτηρίων, είναι πως στις 24 Ιανουαρίου, ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε σε μόλις 5.800, εκ των οποίων 2.700 έγιναν στη ΣΤΑΣΥ και 3.137 στην ΟΣΥ, η οποία διαχειρίζεται λεωφορεία και τρόλεϊ.
Η εντατικοποίηση των ελέγχων στα μέσα μεταφοράς αποτελεί μία από τις στρατηγικές κατευθύνσεις που έχει δώσει στον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
Όπως είχε αποκαλύψει το economistas, ο στόχος που έχει τεθεί στις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών από το Υπερταμείο, είναι η αύξηση των εσόδων τους κατά 10% το 2019, συγκριτικά με τα 220 εκατομμύρια ευρώ που έβαλαν στα ταμεία τους το 2018.
Προκειμένου να εκπληρωθεί απρόσκοπτα ο στόχος αυτός έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι έλεγχοι εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο.
Το σώμα ελεγκτών κομίστρου αποτελείται από περίπου 130 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 80 δραστηριοποιούνται στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ και οι υπόλοιποι στην ΟΣΥ.
Πηγές με καλή πληροφόρηση τονίζουν πως ο στόχος που έχει τεθεί είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κάθε ελεγκτής να πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 200 ελέγχους στη βάρδιά του.
Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να πραγματοποιούνται περίπου 25.000 έλεγχοι κατά μέσο όρο καθημερινά.
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το Υπερταμείο στην πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής είναι το γεγονός πως ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2019 αναφέρει πως ο στόχος ανά ελεγκτή ανέρχεται σε 36.000 επικυρώσεις (χτυπήματα εισιτηρίων) στο τρίμηνο, δηλαδή σε 400 ελέγχους την ημέρα!
Εκτός από την αύξηση των ελέγχων κομίστρου ο ΟΑΣΑ έχει αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να εκπονήσει μελέτη για το χρόνο απόκρισης των πυλών στα μέσα σταθερής τροχιάς, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο με ένα εισιτήριο να περνούν από τις πύλες 2 ή και περισσότερα άτομα.
Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς δεδομένου πως τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση 45 εκατομμυρίων ευρώ το 2018, συγκριτικά με το 2017 όταν ανήλθαν σε 173,5 εκατ. ευρώ.
Η πρόβλεψη για το 2019 είναι πως η αυξητική τάση θα συνεχιστεί. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο του 2019 τα έσοδα αυξήθηκαν 21% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2018. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2018 οι πύλες στα μέσα σταθερής τροχιάς ήταν ακόμα ανοικτές, παρά το γεγονός πως είχε ξεκινήσει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Οι πύλες στις γραμμές 2 και 3 του μετρό έκλεισαν στις 16 Μαΐου του 2018 και στους σταθμούς των ΗΣΑΠ περίπου 2 μήνες αργότερα.