Διαμαρτυρία από τις χήρες έξω από το υπουργείο Εργασίας
Άκαρπη η συνάντηση της αντιπροσωπείας του συλλόγου θανόντων συζύγων με τον υφυπουργό, Τάσο Πετρόπουλο
Το Δ.Σ. του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α. έπειτα από μια εβδομάδα καθημερινών κινητοποιήσεων, τελικά συναντήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί με τον αρμόδιο υφυπουργό, Τάσο Πετρόπουλο, προκειμένου να συζητήσουν τις μεγάλες επιπτώσεις που επιφέρει στις συντάξεις χηρείας ο νόμος Κατρουγκαλου.
Ωστόσο η συνάντηση της αντιπροσωπείας του συλλόγου θανόντων συζύγων με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης απέβη άκαρπη.
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας και πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου Λαμπρινή Σαμαρά δήλωσε ότι δεν κατάφεραν να αποσπάσουν την έγγραφη διαβεβαίωση από τον υφυπουργό για την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει μέσα στον Μάρτιο για την επίλυση του προβλήματος τους και αποχώρησαν αμέσως από την συνάντηση.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους
Τα μέλη του συλλόγου θανόντων συζύγων ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν κανονικά τις κινητοποιήσεις τους και αύριο στις 9 το πρωί θα βρίσκονται για ένατη ημέρα έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Τα μέλη του συλλόγου διεκδικούν: Κατάργηση ηλικιακών κριτηρίων χορήγησης σύνταξης (κατηγορία κάτω των 55 και κατηγορία κάτω των 52 ετών), ως παράλογα και αντισυνταγματικά, αφού χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες.
Όπως εξηγούν υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες αναφορικά με τα όρια ηλικίας:
Οι χήρες που είναι 52 με 55 ετών λαμβάνουν για τρία χρόνια το 50% της σύνταξης του θανόντος (πριν την εφαρμογή του νόμου λάμβαναν το 70% χωρίς να υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια) και μετά θα δίνεται πάλι όταν συμπληρώσουν τα 67 τους έτη.
Οι χήρες που είναι 55 και μία ημέρα λαμβάνουν επ' αόριστον τη σύνταξη του θανόντος, ενώ όσες είναι κάτω από 52 λαμβάνουν για τρία χρόνια τη σύνταξη χηρείας και μετά διακόπτεται.
Ακόμη ζητούν την επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος αντί του 50% που καθορίσθηκε με το ν.4387/2016, επειδή μειώνεται η σύνταξη σε μη ανεκτά όρια διαβίωσης, παραβιάζοντας σαφώς σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Τη μείωση του ορίου της πενταετίας εγγάμου βίου που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν.4387/2016, από πέντε στα τρία έτη.