Καταδίκη για τη Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου: 18 μήνες φυλάκιση
Της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 µηνών µε τριετή αναστολή για το αδίκηµα της κατ’ εξακολούθηση µη καταβολής χρεών στο Δημόσιο
Μπορεί κάποτε η πρώην «πρώτη κυρία» της χώρας, ∆ήµητρα Λιάνη-Παπανδρέου, να έζησε ένδοξες στιγµές και να απολάµβανε τη «θαλπωρή» του Μεγάρου Μαξίµου, ωστόσο σήµερα πλέον η πραγµατικότητα είναι εντελώς διαφορετική και τα ραντεβού της µε τις δικαστικές Αρχές όχι και τόσο σπάνια.
Αιτία τα σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει και τα δυσβάσταχτα χρέη της είτε προς ιδιώτες είτε προς το ελληνικό ∆ηµόσιο. Αυτά ήταν που οδήγησαν προ ηµερών την τελευταία σύντροφο του Ανδρέα Παπανδρέου να βρεθεί κατηγορούµενη ενώπιον του Ε’ Τριµελούς Πληµµελειοδικείου της Αθήνας, προκειµένου να δικαστεί για το αδίκηµα της κατ’ εξακολούθηση µη καταβολής χρεών στο ∆ηµόσιο.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα χρέη της ∆ήµητρας Λιάνη ξεπερνούν τις δεκάδες χιλιάδες ευρώ, χωρίς όµως να έχει γίνει γνωστό το ακριβές ποσό. Η κυρία Λιάνη επέλεξε να µη βρεθεί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και να µη δώσει το «παρών» στη δικαστική αίθουσα του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου της Αθήνας. Αντίθετα, εκπροσωπήθηκε από τη συνήγορο υπεράσπισής της, η οποία παραστάθηκε στη δίκη.
Αρχικά, η δικηγόρος υπέβαλε αίτηµα στο δικαστήριο για αναβολή της δίκης. Ωστόσο, τόσο η εισαγγελέας όσο και οι τρεις πρωτοδίκες το απέρριψαν επισηµαίνοντας ότι ήδη η δίκη είχε αναβληθεί δύο φορές στο παρελθόν. Σύµφωνα µε όσα ανέφερε η δικηγόρος της κυρίας Λιάνη στο δικαστήριο, η εντολέας της προτίθεται να αποπληρώσει την οφειλή στο ελληνικό ∆ηµόσιο - γι’ αυτό άλλωστε είχε ζητήσει την αναβολή της δίκης της δύο φορές, ωστόσο µέχρι τώρα δεν έχει καταστεί εφικτό να πωλήσει τις µεζονέτες στην Εκάλη, προκειµένου να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Τελικά, η σύνθεση όχι µόνο δεν ανέβαλε τη δίκη, αλλά µε συνοπτική ακροαµατική διαδικασία και χωρίς την εξέταση µάρτυρα προχώρησε µε σύµφωνη εισαγγελική γνώµη στην καταδίκη της κυρίας Λιάνη.
Ο λόγος ήταν ότι, όπως προέκυψε από τη σύντοµη δίκη, αλλά και όπως συνοµολόγησε η δικηγόρος της κυρίας Λιάνη, ούτε έχει καταβάλει την οφειλή της στο ελληνικό ∆ηµόσιο ούτε έχει προχωρήσει σε ρύθµιση, γεγονός που λειτούργησε ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την ίδια.
Το αποτέλεσµα ήταν το Ε’ Τριµελές Πληµµελειοδικείο της Αθήνας να της επιβάλει τελικά ποινή φυλάκισης 18 µηνών µε τριετή αναστολή και να την καταδικάσει να καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ
Αυτή ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που η σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου βρέθηκε στις δικαστικές αίθουσες. Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια είχε βρεθεί και πάλι αντιµέτωπη µε τη ∆ικαιοσύνη, καθώς η Χριστιανική Ενωση Νεανίδων είχε καταθέσει αγωγή για καταβολή µισθωµάτων που της όφειλε, ύψους περίπου 26.000 ευρώ. Η κυρία Λιάνη δεν είχε καταφέρει να καταβάλει τα χρήµατα, µε αποτέλεσµα να βρίσκεται για χρόνια για αυτό το θέµα στα δικαστήρια. Στο εν λόγω σπίτι η ∆ήµητρα Λιάνη κατοικούσε από το 2006 έως το 2014.
Μάλιστα, το 2017 εκδικάστηκε και η µήνυση που κατέθεσε η ΧΕΝ σε βάρος της κυρίας Λιάνη για βανδαλισµό κατοικίας. Η ταµίας της ένωσης που είχε καταθέσει τότε στο δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει την κατηγορουµένη «συστηµατικά δύστροπη στην καταβολή µισθωµάτων». Οπως είχε αναφέρει, µετά από αγωγή πέτυχαν την έξωση της ∆ήµητρας Λιάνη από το επίµαχο οίκηµα το 2014. Τότε, σύµφωνα µε όσα είχε καταθέσει η µάρτυρας, διαπίστωσαν ότι στο σπίτι υπήρχε έντονη δυσοσµία, υγρασία παντού, έλειπαν καπάκια από τουαλέτες και γενικά ήταν βανδαλισµένο. Λόγω αυτών των ζηµιών, σύµφωνα µε τη µάρτυρα, το εν λόγω σπίτι πωλήθηκε τελικά έναντι 450.000 ευρώ αντί 600.000 ευρώ.
Τα οικονοµικά προβλήµατα της ∆. Λιάνη άρχισαν κυρίως όταν αποφάσισε το 2007 να δώσει την περιβόητη βίλα της οδού Αγράµπελης ως αντιπαροχή, προκειµένου να ανεγερθεί ένα συγκρότηµα έξι µεζονετών, 320 τετραγωνικών µέτρων η καθεµία.
Η ∆ήµητρα Λιάνη ωστόσο δεν κατάφερε στη συνέχεια να καλύψει τις υποχρεώσεις της για τη συντήρηση των τριών µεζονετών, που παρέµεναν απούλητες ή ανοικίαστες. Τελικά, λόγω των χρεών της, δύο µεζονέτες βγήκαν σε πλειστηριασµό για χρέη ύψους 440.000 ευρώ. Από αυτά, τα 360.000 ευρώ αφορούσαν οφειλές σε τράπεζα, 51.050,40 ευρώ στην Εφορία της Κηφισιάς και 25.943,52 ευρώ στη Χριστιανική Ενωση Νεανίδων Ελλάδος.