Με σύστημα του 2003 «μιλούν» οι ασύρματοι της ΕΛΑΣ
Εμπιστευτική και κατεπείγουσα εντολή που διαβιβάστηκε πριν λίγες ημέρες σε 41 υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπει ότι οι παλιοί αναλογικοί ασύρματοι θα χρησιμοποιούνται εκ νέου ως το κύριο σύστημα επικοινωνίας
Εμπιστευτική και κατεπείγουσα εντολή που διαβιβάστηκε πριν λίγες ημέρες σε 41 υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας προβλέπει ότι οι παλιοί αναλογικοί ασύρματοι θα χρησιμοποιούνται εκ νέου ως το κύριο σύστημα επικοινωνίας.
Αντίθετα οι ψηφιακοί ασύρματοι θα αποτελούν στο εξής επικουρικό μέσο επικοινωνίας, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται από όλες τις σοβαρές διωκτικές υπηρεσίες παγκοσμίως. Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή οφείλεται στην έλλειψη πόρων για την συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος.
Στη διαταγή της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης-Τμήματος Τεχνικών Μέσων και Τεχνολογικών Συστημάτων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που εκδόθηκε στις 20 Μαρτίου 2019, και έφερε στη δημοσιότητα ο Σκάι αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Εμπιστευτικό-Κατεπείγον: Η μετάπτωση του ψηφιακού συστήματος επικοινωνιών TETRA eXTRAS ως βοηθητικού, συμπληρωματικού συστήματος επικοινωνιών, το οποίο θα χρησιμοποιείται παράλληλα προς το βασικό σύστημα επικοινωνιών (VHF-αναλογικό)».
«Γυμνή» η ΕΛ.ΑΣ. απέναντι σε επικύνδυνους κακοποιούς – Η τραγωδία στο Μάτι
Η διαταγή αποτελεί επίσημη παραδοχή της επιστροφής στο μακρινό παρελθόν για την ΕΛ.ΑΣ. Η σοβαρότητα του ζητήματος φάνηκε κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Στα ντοκουμέντα των διαβιβάσεων μεταξύ των αστυνομικών που βρίσκονταν στους δρόμους -και προσπαθούσαν να σώσουν ζωές εκτρέποντας την κυκλοφορία των οχημάτων- και του κέντρου επιχειρήσεων περιλαμβάνονται πολλές αναφορές «δεν λαμβάνω», με ευνόητες τις όποιες συνέπειες είχε αυτή η κατάσταση την ώρα που εξελισσόταν μια τέτοια τραγωδία.
Ταυτόχρονα η «σιγή ασυρμάτου» καθιστά τους αστυνομικούς απροστάτευτους απέναντι σε επικίνδυνους, βαριά οπλισμένους κακοποιούς, οι οποίοι μπορούν χωρίς την παραμικρή δυσκολία να ακούνε τους διαλόγους από το αναλογικό σύστημα και να βρίσκονται… πολλά βήματα μπροστά από τους διώκτες τους. Ταυτόχρονα οι υπηρεσιακές τηλεπικοινωνίες γίνονται ευάλωτες ακόμα και σε φαρσέρ που πλέον μπορούν να σπάνε πλάκα με την ΕΛ.ΑΣ. με το αζημίωτο…
Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ούτε από… το Μέγαρο Μαξίμου
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαρτίου η Καθημερινή είχε φέρει στη δημοσιότητα επίσημες αναφορές αξιωματικών που ουσιαστικά ανέφεραν πως είναι αδύνατη η υπηρεσιακή επικοινωνία των αστυνομικών που υπηρετούν σε ευαίσθητους στόχους, όπως το Μέγαρο Μαξίμου, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, το σπίτι του πρωθυπουργού και το Εφετείο της Αθήνας, καθώς οι ασύρματοι όσων εκτελούν υπηρεσία δεν λειτουργούν ή λειτουργούν με διακοπές.
Τον περασμένο Ιούλιο αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης της Τάξης συνέταξε αναφορά όπου τόνισε ότι το πρόβλημα επηρεάζει όλες τις περιοχές της Αττικής και ότι οι φορητοί ασύρματοι λαμβάνουν μεν το Κέντρο Επιχειρήσεων αλλά δεν μπορούν να διαβιβάσουν, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις να μην μπορούν να αναφέρουν κάποιο συμβάν.
Αρκετές κεραίες που είχε τοποθετήσει η αρμόδια εταιρεία πριν από μερικά χρόνια έχουν πλέον τεθεί έκτος λειτουργίας λόγω αδιαφορίας αλλά και της αδυναμίας της ΕΛ.ΑΣ. να διαθέσει πόρους για την συντήρηση και επισκευή τους, ενώ ειδικά για το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το πρόβλημα είναι οι παλιοί και κατεστραμμένοι πομποδέκτες.
Η σημερινή ηγεσία της Αστυνομίας δεν είχε ενεργοποιήσει τις τρεις χιλιάδες νέες συσκευές που είχαν συμφωνήσει να παραλάβουν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας και ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Στο ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφερόταν επίσης ότι η σημερινή διοίκηση φέρεται να αναζήτησε τρόπους να απεμπλακεί από την σύμβαση με την εταιρεία, που έχει αναλάβει για έξι χρόνια τη συντήρηση του συστήματος αντί 1,6 εκατομμύρια ευρώ.
Με ασυρμάτους του 2003…
Το κόστος αγοράς περίπου 10.000 ασυρμάτων κυμαίνεται στα 5-6 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, κανείς δεν παίρνει την πρωτοβουλία για την αγορά τους, ή έστω για να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες συμβατότητας των παλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει περίπου 4.000 ασυρμάτους που προμηθεύτηκε το 2003, οι οποίοι δεν είναι πλήρως συμβατοί με το ψηφιακό σύστημα και παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία.
Για παράδειγμα, δεν έχουν καν δυνατότητα GPS. Στις αποθήκες βρίσκονται ακόμα περίπου 3.000 ασύρματοι του 2007, οι οποίοι αν και είναι λίγο καλύτεροι από τους προηγούμενους, έχουν και αυτοί σημαντικό πρόβλημα ένταξης και λειτουργίας στο ψηφιακό σύστημα.