Αντίθετοι οι δικηγόροι με το νέο νόμο για την πρώτη κατοικία
Θα πρωτοστατήσουν για να καθιερωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της
Την αντίθεσή τους με το νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας εκφράζουν με ψήφισμά τους, που εκδόθηκε μετά το14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας
Μπροστά μάλιστα στο επερχόμενο κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων που κινδυνεύει να οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά, οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, όπως τονίζουν στο ψήφισμά τους, «θα πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια να καθιερωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της.
Με αυτό τον τρόπο -σημειώνεται στο ψήφισμα που εκδόθηκε ότι «ο οφειλέτης στερείται κατ’ αποτέλεσμα τον φυσικό του δικαστή και εξαρτάται αποκλειστικά από την προαίρεση των δανειστών του να αποδεχθούν τη ρύθμιση του δανείου του».
Μάλιστα, προσθέτουν οι δικηγόροι, «οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο ορίστηκαν τόσο αυστηρές που καθιστούν στην πράξη εξαιρετικά δυσχερή την προστασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών νοικοκυριών».
Ιδίως, μάλιστα, συνεχίζουν, «με το νεοεισαγόμενο κριτήριο του ύψους του υπολοίπου που ορίστηκε στις 130.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια και 100.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια αποκλείονται πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών οι οποίοι ως γνωστόν έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης, των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της και την πολιτική της υπερχρέωσης που αφειδώς προώθησαν τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα».
Έτσι, σημειώνει ο δικηγορικός κόσμος, καλούνται αυτοί που έχουν την μικρότερη ευθύνη για την δημιουργία του προβλήματος να επιβαρύνονται με το μεγαλύτερο τίμημα για την επίλυσή του.