Βράβευση για το νοσοκομείο της Καλαμάτας!
Σπουδαία δουλειά από τον Γιώργο Μπέζο!
Την προσεχή Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, σε εκδήλωση που θα διεξαχθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, θα βραβευθεί το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας για τον διαγωνισμό των Enviromental Awards 2014 που αφορά την επιβράβευση καλών πρακτικών για το περιβάλλον και την αειφορία, δίνοντας τα εύσημα στον διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Μπέζο
Πρόκειται για έναν πανελλήνιο διαγωνισμό στον οποίο βραβεύεται το καλύτερο δημόσιο έργο που ολοκληρώθηκε μέσα στο έτος, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της οικονομίας πόρων.
Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο Καλαμάτας βραβεύεται, γιατί εκτέλεσε το καλύτερο δημόσιο έργο της χρονιάς κι αυτό, είναι η μεγάλη παρέμβαση της ηλιοθερμικής εγκατάστασης και καινοτομίας, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό και λειτουργεί με πολλαπλά οφέλη για το νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως η δωρεάν παροχή ζεστού νερού χρήσης, αλλά και θέρμανσης στους χώρους του νοσοκομείου, μειώνοντας την προμήθεια πετρελαίου τουλάχιστον κατά 50%, που οικονομικά μεταφράζεται σε εξοικονόμηση πόρων κατά 350.000 ευρώ τον χρόνο.
Επίσης, με θετική αξιολόγηση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Πελοποννήσου, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η προμήθεια του ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού των τριών νέων υπό κατασκευή Περιφερειακών Ιατρείων Μεθώνης, Βλαχόπουλου και Πεταλιδίου Μεσσηνίας συνολικού προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, τα περιφερειακά ιατρεία στη Μεθώνη και το Βλαχόπουλο βρίσκονται στο στάδιο της συμβασιοποίησης για την κατασκευή τους, ενώ αυτό του Πεταλιδίου δημοπρατείται στις 21 Ιανουαρίου.
Επιπλέον, στις 7 Ιανουαρίου 2014 δημοπρατείται και το έργο της αναδιαρρύθμισης στο ισόγειο του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, που περιλαμβάνει εξωτερικά ιατρεία και τους χώρους της διοίκησης συνολικού προϋπολογισμού 1.250.000 ευρώ.
Σε παλαιότερη συνέντευξη του ο διοικητής Γιώργος Μπέζος είχε μιλήσει για όσα έχει πετύχει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Αναλυτικά η συνέντευξη του:
Την Πέμπτη 30 Μαΐου, στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, ξεκίνησε το σημαντικό έργο της ενεργειακής εξοικονόμησης, που είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Για το έργο αυτό, με το οποίο πρωτοπορεί το Νοσοκομείο μας, για άλλες δράσεις και έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν, αλλά και για τη θέση κατάταξής του στα 5 καλύτερα της χώρας, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2011, μας μίλησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γεώργιος Μπέζος:
Το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο που ξεκινά να αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια. Μεγάλη προβολή για το νοσοκομείο και την πόλη μας και πολλά τα οφέλη. Πώς προέκυψε σαν ιδέα;
Όταν ανέλαβα την ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου, με ενημέρωσε η τεχνική υπηρεσία, πως η δαπάνη του νοσοκομείου για την προμήθεια του πετρελαίου που χρειαζόμαστε, λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου που έχει διαπιστωθεί, ανέρχεται στα 800.000 με 1.000.000 το χρόνο. Το ποσό αυτό καθίσταται υπερβολικό, σε σχέση με τις υφιστάμενες κλιματολογικές συνθήκες που έχει η περιοχή και με το γεγονός ότι η Καλαμάτα είναι μια από τις πιο ηλιόλουστες περιοχές στην Ευρώπη. Αυτό μας ώθησε να συζητήσουμε για τις ενέργειες που θα μπορούσαμε να κάνουμε, ώστε να ελαττωθεί το ποσό της δαπάνης. Εκείνη την εποχή, η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος είχε βγάλει μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, που μας έδινε τη δυνατότητα να καταθέσουμε μία πρόταση προσανατολισμένη στην εξοικονόμηση ενέργειας. Έγινε λοιπόν, μια πολύ σοβαρή δουλειά, υποβάλαμε μια πρόταση, που αξιολογήθηκε θετικά από την επιτροπή, η οποία και ενέκρινε το έργο.
Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η πρόταση που καταθέσατε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος;
Η πρόταση προέβλεπε τέσσερα υποέργα. Το μεγαλύτερο υποέργο αφορούσε στην τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών στην οροφή του νοσοκομείου σε μία έκταση 500τ.μ. . Αυτοί οι ηλιακοί συλλέκτες θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ζεστό νερό, το οποίο μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων, θα φτάνει στο λεβητοστάσιο, όπου θα τοποθετηθούν τα θερμοδοχεία και θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ζεστό νερό χρήσης και για θέρμανση των χώρων. Μια ομάδα από την Αυστρία με εξειδικευμένη εμπειρία σε θέματα ενέργειας, θα δουλέψει στο νοσοκομείο μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
Το δεύτερο σκέλος αυτής της πρότασης ήταν η τοποθέτηση ενός συστήματος BEMS, ενός λογισμικού που δίνει τη δυνατότητα στον υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας να παρακολουθεί τη λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και να αντιμετωπίζει εγκαίρως οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί.
Το τρίτο υποέργο αφορούσε σε ένα έργο θερμομόνωσης στην οροφή του νοσοκομείου.
Τέλος, το τέταρτο υποέργο ήταν η ανάθεση, σε ένα σύμβουλο, σύνταξης της εν λόγω πρότασης και των τευχών δημοπράτησης.
Το συνολικό κόστος της πρότασης προσέγγιζε το 1.000.000 .
Σε τι φάση υλοποίησης βρίσκονται το καθένα από τα παραπάνω έργα και πότε προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες;
Η ανάθεση σύνταξης της πρότασης ήταν η πρώτη ενέργεια που ολοκληρώθηκε. Οι εργασίες για τους ηλιακούς συλλέκτες έχουν ήδη αρχίσει, το υποέργο που αφορά στο λογισμικό BEMS βρίσκεται στη φάση της προμήθειας και σε λίγες μέρες ξεκινά τις εργασίες θερμομόνωσης ο ανάδοχος εργολάβος. Στις επόμενες 20 μέρες ολοκληρώνεται το έργο και είναι σίγουρο πως το φθινόπωρο θα βρει το Νοσοκομείο Καλαμάτας με το έργο αυτό σε λειτουργία και με όλες τις θετικές οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχει.
Στο σημείο αυτό, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Μπέζος, μας ανέφερε ότι:
Με την ολοκλήρωση του έργου, το Νοσοκομείο καθίσταται μερικώς ενεργειακά αυτόνομο από το πετρέλαιο, με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας. Με τις παρεμβάσεις, όμως, που θα γίνουν στο λεβητοστάσιο, η υποδομή σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό θα είναι σε θέση να αξιοποιηθεί, όταν έρθει το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα, οπότε θα επιτευχθεί η ολική απεξάρτηση του νοσοκομείου από την ανάγκη προμήθειας πετρελαίου.
Ακόμα, θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι αυτό είναι το ένα μεγάλο έργο που αφορά την ενέργεια. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγνωστική διαδικασία, ώστε να αναδειχτεί ο μειοδότης ανάδοχος που θα αναλάβει ένα δεύτερο έργο (μέχρι τέλη του χρόνου). Το Νοσοκομείο πλησιάζει ως κτίριο τα 15 χρόνια ζωής και έχουν αρχίσει οι φθορές στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα τις απώλειες ενέργειας. Υποβάλαμε, έτσι, μια πρόταση και εντάξαμε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου ένα δεύτερο έργο με προϋπολογισμό 1.000.000 για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Πρόκειται για 5 υποέργα που αφορούν σε νέους λέβητες, ατμογεννήτριες και εγκατάσταση μηχανημάτων ψύξης και θέρμανσης κ.λπ.
Έτσι, το έργο αυτό ολοκληρώνει την αρχική ιδέα. Από τη μια παράγεις ενέργεια και από την άλλη τη διαφυλάττεις και δεν έχεις απώλειες.
Ποια είναι συνολικά τα οφέλη που θα αποκομίσει το Νοσοκομείο και η ευρύτερη περιοχή από τα έργα αυτά;
Με βάση τις οικονομοτεχνικές μελέτες, εμείς ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση και τη λειτουργία των δύο έργων μαζί, θα έχουμε μία εξοικονόμηση πόρων κατά 40 με 50%. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι αν δίνουμε 800.000 με 1.000.000 το χρόνο για πετρέλαιο θα εξοικονομήσουμε 300.000 με 400.000 , χρήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε κάποιο άλλο τομέα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, για παρεμβάσεις σε χώρους του νοσοκομείου, ώστε να γίνει ακόμα πιο ευχάριστη η διαμονή, αλλά και για βελτίωση ή εμπλουτισμό του ξενοδοχειακού εξοπλισμού του νοσοκομείου.
Αυτά είναι δυο έργα σημαντικά και πρωτοποριακά, γιατί ο τομέας αυτός εξοικονόμησης ενέργειας επιφέρει μεγάλα οφέλη στον προϋπολογισμό, αλλά και γιατί μπορεί να επιτευχθεί απόσβεση σε πολύ μικρό διάστημα. Μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση και για τα δύο έργα.
Όπως έχετε δηλώσει, δύο χρόνια τώρα μαζί με τους συνεργάτες σας δίνατε καθημερινά έναν μεγάλο αγώνα, ώστε να καταφέρετε να προχωρήσει η πρότασή σας.
Το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μια συλλογικότητα, που έχει τις δικιές του αδυναμίες και προβλήματα. Αλλά στη δυνατότητά του και στην υποχρέωσή του να αντλήσει πόρους μέσω των κοινοτικών κονδυλίων και να τα χρησιμοποιήσει για την υλοποίηση έργων με σκοπό τη βελτίωση του νοσοκομείου, έχει διαγράψει ουσιαστική πορεία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μια συλλογικής προσπάθειας που γίνεται εδώ και τρία χρόνια, που έχει να κάνει με τους συνεργάτες μου, τα στελέχη του Νοσοκομείου, με τους οποίους δουλεύουμε συλλογικά, μεθοδικά και συντονισμένα, αλλά και θεσμούς της τοπικής μας κοινωνίας (Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, Ιατρικός σύλλογος).
Αναφορικά με την ένταξη του Νοσοκομείου στα 5 καλύτερα της χώρας τι θα θέλατε να δηλώσετε;
Η ένταξη του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ανάμεσα στα πέντε καλύτερα Νοσοκομεία της Ελλάδας, αποτελεί επιβράβευση και ηθική ικανοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και προήλθε από μια αξιολόγηση σύμφωνα με δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας.
Οφείλουμε, όμως, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που δημιούργησε η κατάκτηση αυτή και να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με εντεινόμενους ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να θυμίσουμε ότι το Νοσοκομείο κατάφερε και ίδρυσε πριν δύο τρία χρόνια τέσσερα νέα τμήματα: το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, το μοναδικό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό τη σκέπη ενός νοσοκομείου με δυνατότητα για στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές, τη Μονάδα Εμφραγμάτων, τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τη Ψυχιατρική Κλινική, που οδηγούν σε αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από ένα Νομαρχιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο