Σαπούνια με άρωμα Καρπάθου
Τα βιολογικά σαπούνια κατακτούν την αγορά της Αθήνας και ετοιμάζονται για το εξωτερικό
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η καινοτομία και η ευρηματικότητα είναι οι μόνες διέξοδοι για νέους ανθρώπους που απειλούνται ανοιχτά από τη μακροχρόνια ανεργία και την φτωχοποίηση.
Τις περισσότερες φορές μάλιστα, οι πιο απλές ιδέες μπορούν να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αυτό φανερώνει η περίπτωση μιας 28χονης γεωπόνου από την Κάρπαθο, η οποία παρασκευάζει βιολογικά σαπούνια με ευεργετικές ιδιότητες.
Πρόκειται για την Εύη Λαχανά και την οικογενειακή επιχείρηση τυποποίησης και εμπορίας σαπουνιών «Laouta».
Η ιδέα ξεκίνησε αρχικά ως χόμπι, όταν η Εύη (φωτο) με τη μητέρα της χημικός στο επάγγελμα- αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τις εκτάσεις με ελαιόδεντρα που έχουν στο νησί και να φτιάξουν ευεργετικά προϊόντα ομορφιάς. Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ικανοποιητικά κι προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα παράγοντας και συσκευάζοντας αυτή τη φορά τα σαπούνια για φίλους και γνωστούς.
«Όταν είδαμε πως τα προϊόντα μας είχαν μεγάλη ανταπόκριση και οι κριτικές ήταν πολύ καλές, σκεφθήκαμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με την παραγωγή σαπουνιών. Χτίσαμε λοιπόν την οικοτεχνία μας και κάναμε το χόμπι μας επάγγελμα», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η Εύη.
Προϊόντα
Το κύριο συστατικό των σαπουνιών «Laouta» είναι το ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται από ελαιόδεντρα που έχει στην κατοχή της η οικογένεια Λαχανά. Τα υπόλοιπα συστατικά όπως τα άγρια βότανα, ο φυσικός ακατέργαστος θαλάσσιος άργιλος, το αγνό θυμαρίσιο μέλι και το αγνό κατσικίσιο γάλα, τα οποία είναι ευρέως γνωστά στη Mεσόγειο για τις καλλωπιστικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες, συλλέγονται απευθείας από το φυσικό περιβάλλον της Καρπάθου.
Σαπούνι με κυπαρρίσι.
«Ο τρόπος παρασκευής τους ακολουθεί πιστά τις παραδοσιακές τεχνικές μεθόδους παραγωγής φυσικού σαπουνιού και την κρύα μέθοδο σαπωνοποίησης που τις χαρακτηρίζει. Ακολουθεί η τρίμηνη ωρίμανση του σαπουνιού σε φυσικό περιβάλλον, κατά την οποία διατηρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά των πρώτων υλών, σε αντίθεση με τα κοινά βιομηχανοποιημένα σαπούνια», αναφέρει η Εύη τονίζοντας πως τα σαπούνια Laouta περιέχουν 5% επιπλέον αγνό παρθένο ελαιόλαδο και όλη την φυσική γλυκερίνη για περισσότερη ενυδάτωση και θρέψη του δέρματος.
Σπούνια με μέλι.
«Τα προϊόντα μας δεν περιέχουν συνθετικές χρωστικές, αρωματικές ουσίες , συντηρητικά, σταθεροποιητές, συνθετική γλυκερίνη και οποιαδήποτε άλλη χημική ουσία ενώ η παραγωγική διαδικασία τους δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον διότι τα απόβλητα είναι μηδενικά», προσθέτει.
Σαπούνια με λεμόνι.
Ανταπόκριση
Η τοπική κοινωνία της Καρπάθου αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη τα προϊόντα της οικογένειας Λαχανά και σιγά- σιγά οι πωλήσεις της επιχείρησης άγγιξαν και την αγορά της πρωτεύουσας. Ήδη, τα σαπούνια Λάουτα πωλούνται σε πολλά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας.
«Οι πωλήσεις πάνε ανέλπιστα καλά. Είναι κάτι που μας εκπλήσσει, μας χαροποιεί και μας δημιουργεί πρόσθετο άγχος ώστε να ανταπεξέλθουμε όσο καλύτερα γίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών. Είναι ωραίο που ο κόσμος στηρίζει προϊόντα που είναι αγνά και αληθινά και δεν παράγονται στο βωμό του κέρδους», υπογραμμίζει.
Μάλιστα, η φήμη των προϊόντων «Laouta», εξαπλώθηκε και στο εξωτερικό και ήδη η Εύη έχει δεχθεί προτάσεις προκειμένου να εξάγει τα προϊόντα της οικογένειας σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. «Έχουμε δεχθεί κρούσεις από το εξωτερικό και έχουμε στείλει και τα απαραίτητα δείγματα αλλά οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Προχωράμε με αργά και σταθερά βήματα διότι το εγχείρημά μας είναι καινούριο και οι παραγωγές μας δεν είναι τεράστιες ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των εξαγωγών. Είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο και πάμε πολύ καλά αναλογικά με το πόσο το κυνηγάμε», λέει.
Ευκαιρίες
Έχοντας καταφέρει να στήσει μια οικογενειακή επιχείρηση εν καιρώ κρίσης, η 28χρονη γεωπόνος, πιστεύει πως υπάρχουν ευκαιρίες στη χώρα μας, αρκεί κάποιος να ψάξει λίγο περισσότερο και να συνδυάσει την τεχνοτροπία με τη φαντασία. « Δεν μπορούσα να βρω δουλειά στο αντικείμενό μου μόλις τελείωσα τις σπουδές, κι έτσι αποφάσισα να επενδύσω στα προϊόντα του τόπου μου και σε συνδυασμό με τις γνώσεις της μητέρα μου και τις δικές μου, να παράξω ένα ιδιαίτερο προϊόν. Χρειάζονται πολλές ώρες εργασίας, πάθος και ευρηματικότητα ως προς την ποιότητα και τη διαφορετικότητα των ειδών», επισημαίνει.
Το λάθος που κάνουν οι νέοι άνθρωποι κατά την ίδια, είναι ότι ψάχνουν για «σίγουρες» δουλειές που θα τους εξασφαλίζουν έναν συγκεκριμένο μισθό κάθε μήνα βάζοντας στην άκρη τη δημιουργικότητα και το ρίσκο. «Πρέπει κατά τη γνώμη μου να τολμάμε καινούρια πράγματα. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρουμε, σίγουρα θα μάθουμε πολλά. Αν κι εγώ δεν έπαιρνα το ρίσκο να επενδύσω στον τόπο μου και τα προϊόντα που παράγει, θα ψαχνόμουν ακόμη για περιστασιακές δουλειές προκειμένου να βγάλω τα προς το ζην», αναφέρει προσθέτοντας πως η στιγμή που οι πελάτες της εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τα προϊόντα της, δεν συγκρίνεται με τίποτα.