Η Μονακό ανακοίνωσε την απόκτηση του Νικ Καλάθη, κάτι που μπορεί να αποδοθεί και στο σύνδρομο της Στοκχόλμης, αφού τα δύο τρίποντα του διεθνούς πόιντ γκαρντ στο πέμπτο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε για τα playoffs της Euroleague, στέρησαν από τους Μονεγάσκους την ευκαιρία να βρεθούν στο Final 4 του Βερολίνου. 

Ο Καλάθης έχει υπάρξει συμπαίκτης με τον Μάικ Τζέιμς στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2016-17 και ένα διάστημα του 2018 και, όπως τόνισε, ο 34χρονος Αμερικανός, MVP της φετινής Euroleague, ήταν ένας σημαντικός λόγος για να επιλέξει το Μόντε Κάρλο. 

"Ένιωσα πως αυτή είναι μία καλή ευκιρία για να κερδίσω με μία ομάδα που έχει υψηλούς στόχους. Νομίζω ότι θα προσαρμοστώ εύκολα. Έχω πολύ καλή σχέση με τον Μάικ Τζέιμς από τα χρόνια μας στον Παναθηναϊκό, πάντα είμαστε σε επαφή, έχουμε κάνει διακοπές μαζί, οπότε αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους επέλεξα τη Μονακό", δήλωσε ο Νικ Καλάθης στην επίσημη ιστοσελίδα της Μονακό. 

Ο Καλάθης έπαιξε 38 παιχνίδια με τη Φενέρμπαχτσε την περασμένη σεζόν και, σε 23'42'' συμμετοχής ανά ματς, είχε 7,1 πόντους, 4,2 ριμπάουντ, 4,8 ασίστ, 10,5 PIR.