Η Ελλάδα υποδέχθηκε στο ΣΕΦ την Δομινικανή Δημοκρατία στη δική της πρεμιέρα στο Προολυμπιακό τουρνουά με στόχο τη νίκη που θα της έδινε το σαφέστατο προβάδισμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης στον όμιλο, με τη χώρα της Καραϊβικής να έχει κερδίσει την Αίγυπτο στο προηγούμενο παιχνίδι της.

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ ξεκίνησε εξαιρετικά την αναμέτρηση με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι σε εξαιρετική κατάσταση, με τη διαφορά να είναι στους 15 πόντους (41-56) στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Στο δεύτερο μέρος η "Επίσημη Αγαπημένη" δεν έριξε τους ρυθμούς και έφτασε στη μεγάλη νίκη με 82-109 και εξασφάλισε ουσιαστικά την πρωτιά στον όμιλο.

"Αγριεμένος" Γιάννης Αντετοκούνμπο στο ξεκίνημα της αναμέτρησης

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την Ελλάδα να μπαίνει αγριεμένη στην αναμέτρηση, με τον Νικ Καλάθη στη πρώτη κιόλας φάση του αγώνα να δίνει έτοιμο καλάθι στον Γιάννη Αντετοκούνμπο που ξεσήκωσε το ΣΕΦ, δείχνοντας από την αρχή τις... άγριες διαθέσεις του.

Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ ξεκίνησε καλά έξω από τα 6.75 με τους Παπαγιάννη και Γουόκαπ να ευστοχούν σε διαδοχικά τρίποντα και να δίνουν ένα μικρό προβάδισμα της τάξεως των έξι πόντων (7-13) στα πρώτα πέντε λεπτά του αγώνα.

Η Δομινικανή Δημοκρατία προσπαθούσε να μείνει κοντά στο σκορ, βρίσκοντας κυρίως πόντους από μακρινά σουτ με τον Ντουάρτε να ξεκινάει πολύ καλά το παιχνίδι, την ίδια ώρα που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν σταματούσε να καρφώνει στο καλάθι των αντιπάλων του.

Οι βολές των Κώστα Αντετοκούνμπο και Βασίλη Τολιόπουλου έφτασαν τη διαφορά στο +10 (15-25) για την Ελλάδα που τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο έχοντας πολύ σοβαρή εικόνα και εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας, με τον Μοντέρο να έχει δημιουργήσει μόνο προβλήματα.

Ανέβασε ακόμη περισσότερο στροφές η Ελλάδα με μαέστρο Καλάθη

Η Ελλάδα μπήκε στη δεύτερη περίοδο με το πόδι πατημένο στο... γκάζι και τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη να προσφέρει ένα εντυπωσιακό κάρφωμα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά ο παίκτης του Ολυμπιακού δέχθηκε τεχνική ποινή για την αντίδραση του.



Η ευστοχία της "Επίσημης Αγαπημένης" συνεχιζόταν στα δίποντα, έχοντας πολύ υψηλά ποσοστά, με τον Ντίνο Μήτογλου να βοηθάει αρκετά και στις δύο πλευρές του παρκέ, με τη διαφορά να φτάνει στους 14 πόντους (22-36) έξι λεπτά πριν το ημίχρονο.

Η Δομινικανή Δημοκρατία ευστόχησε σε διαδοχικά τρίποντα προσπαθώντας να μειώσει τη διαφορά, αλλά η Ελλάδα δεν άφησε πολλά περιθώρια με τον Χαραλαμπόπουλο να ευστοχεί κι εκείνος έξω από τα 6.75 και να διαμορφώνει το 34-47 τρία λεπτά πριν το τέλος του πρώτου μέρους.

Η Εθνική μας ομάδα έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το πρώτο ημίχρονο ευστοχώντας αρχικά για τρεις με τον Νικ Καλάθη από τα 9 μέτρα και στη συνέχεια με άλει ουπ κάρφωμα του Γιώργου Παπαγιάννη ύστερα από εξαιρετική ασίστ του Κώστα Παπανικολάου, με τη διαφορά να είναι στους 15 πόντους (41-56).

Αντετοκούνμπο και Γουόκαπ κράτησαν ψηλά τη διαφορά για την Ελλάδα

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με την Ελλάδα να φτάνει τη διαφορά στο +20 (41-61), αλλά η χώρα της Καραϊβικής με δύο δύσκολα σουτ από μακριά την επανέφερε ξανά στα όρια των 15 πόντων (47-61), βρίσκοντας σημαντικές λύσεις.

Η άμυνα της Εθνικής παρά το γεγονός πως δεχόταν καλάθια ήταν πολύ καλή, με τις περισσότερες επιθέσεις της αντιπάλου της να είναι στην εκπνοή του χρόνου, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να προσφέρει μία απίστευτη φάση, κάνοντας μπλοκ στην άμυνα και τελειώνοντας "αρχοντικά" τη φάση για το 49-67 πέντε λεπτά πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.



Η χώρα της Καραϊβικής παρά το γεγονός πως δεν μπορεί να σταματήσει την Ελλάδα στην άμυνα, δεν αφήνει καμία μπάλα να πέσει κάτω, μαρκάροντας με κάθε τρόπο ρίχνοντας μάλιστα τη διαφορά στους 10 (65-75) 1:30 πριν το τέλος της τρίτης περιόδου.

Η Ελλάδα όμως με τον Τόμας Γουόκαπ να ευστοχεί για τρεις και στη συνέχεια να βάζει ένα ανενόχλητο λέι απ φτάνοντας τη διαφορά στους 15 πόντους (65-80) και είναι δέκα λεπτά μακριά από τη πρώτη νίκη της στο Προολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ.

Εξαιρετική εμφάνιση για την Ελλάδα που προκρίθηκε στα ημιτελικά του Προολυμπιακού Τουρνουά

Στην τελευταία περίοδο ο Βασίλης Σπανούλης έδωσε κι άλλο χρόνο στον Γιάννη Αντετοκούνμπο που θέλει να βρει ρυθμό μέσα από τους αγώνες και έφτασε τους 32 πόντους με 11/11 δίποντα(!) και ανέβασε ακόμη περισσότερο τη διαφορά για την Ελλάδα.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής στη συνέχεια έδωσε χρόνο συμμετοχής στη second unit της Εθνικής που άρπαξε την ευκαιρία από τα... μαλλιά φτάνοντας τη διαφορά στους 27 πόντους (82-109) με τους Γιαννούλη Λαρεντζάκη και Βασίλη Τολιόπουλο να ευστοχούν σε διαδοχικά τρίποντα.

Η νίκη αυτή ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκριση στα ημιτελικά του Προολυμπιακού τουρνουά για την Ελλάδα, η οποία περιμένει να μάθει την αντίπαλο της από τον άλλο όμιλο, στον οποίο έβαλε... φωτιά η Νέα Ζηλανδία με την εντυπωσιακή νίκη της κόντρα στην Κροατία.


Τα δεκάλεπτα: 15-25, 41-56, 65-80, 82-109