Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι το πρόσωπο των ημερών. Διακαής μεταγραφικός πόθος που έμοιαζε με άπιαστο όνειρο για τους φίλους του Ολυμπιακού. Ενδεχομένως και άλλων ομάδων. Ο Σάσα Βεζένκοφ το πάλεψε στο NBA, αλλά γυρίζει στην «"ρυθρόλευκη φωλιά" του, από την οποία έφυγε πριν από έναν χρόνο. Σε αυτή που μεγαλούργησε στα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα. Προτού ανοίξει τα φτερά του για την άλλη άκρη του Ατλαντικού, πρόλαβε να αναδειχθεί MVP και πρώτος σκόρερ της Euroleague, κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης και MVP του πρωταθλήματος και να πάρει δύο νταμπλ και ένα Super Cup.

Καθόλου άσχημα για τον γεννημένο στις 6 Αυγούστου 1995 πάουερ φόργουορντ με τις τρεις πατρίδες. Ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ ήρθε στον κόσμο στη Λευκωσία, στην οποία μεγάλωσε, βρέθηκε στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη στα 15 του και η σκούφια του κρατά από τη Βουλγαρία, από όπου προκύπτει και το "Σάσα". Πρόκειται για ένα unisex όνομα που προέρχεται από τους σλαβικούς λαούς από την Ανατολική και Νότια Ευρώπη και αποτελεί συντομευμένη εκδοχή του "Αλέξανδρος" και του "Αλεξάνδρα".

Ο Αλέξανδρος λοιπόν έγινε Σάσα, πήγε σε σχολείο στη Λευκωσία και εκεί έμαθε μπάσκετ. Ο γιος της Γιάνκα Βεζένκοβα ή Γκεργκίνοβα και του Σάσκο "Σάσο" Βεζένκοφ απλώς αντέγραψε τον πατέρα του. Ο Σάσκο υπήρξε σημαντική μπασκετική οντότητα στη Βουλγαρία και αργότερα στην Κύπρο. Αγωνίστηκε με την Εθνική Βουλγαρίας στο Ευρωμπάσκετ του 1985, του 1989 και του 1991. Αρχηγός στην εθνική ομάδα μπάσκετ της Βουλγαρίας, μετακόμισε στην Κύπρο, όπου έπαιξε μεταξύ άλλων στον ΑΠΟΕΛ και έγινε παίκτης-προπονητής στην επίσης κυπριακή ΠΑΕΕΚ. Στην Κύπρο και συγκεκριμένα στον ΑΠΟΕΛ μπουσούλησε μπασκετικά και ο μικρός Αλέξανδρος, που ήταν επιμελής ως αθλητής και ως μαθητής, στο σχολείο «Αποστόλου Βαρνάβα» στη Λευκωσία. Τελικά τον "Βέζα" -έτσι τον φώναζαν στην Κύπρο- κέρδισε το παρκέ.

Πριν από τον Ολυμπιακό, ο Σάσα Βεζένκοφ ήθελε να γίνει Νοβίτσκι

Τον κέρδισε επίσης η Βουλγαρία, αν και από τις τρεις πατρίδες του ουσιαστικά είναι αυτή στην οποία έχει ζήσει λιγότερο. Μάλλον δεν έχει ζήσει σε αυτή. Παρά το γεγονός αυτό, αυτή είναι η εθνική ομάδα όπου επέλεξε να παίξει. Άλλωστε στις μικρές εθνικές ομάδες της Βουλγαρίας έκανε πράματα και θάματα. Έχει πει ότι ήθελε να μοιάσει στον Ντιρκ Βέρνερ Νοβίτσκι, τον Γερμανό πάουερ φόργουορντ που υπήρξε ένας από τους καλύτερους παίκτες στη θέση του όλων των εποχών.

Sasha Vezenkov | Best Plays | 2022-23 Turkish Airlines EuroLeague

Η εν Ελλάδι διαδρομή του άρχισε από τη Θεσσαλονίκη και τη στάση του λεωφορείου που έπαιρνε καθημερινά για να πάει στο Αλεξάνδρειο για την προπόνηση των παικτών του Άρη. Ήταν στα 14 του και το 2011, αφού πανηγύρισε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων, αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την ανδρική ομάδα των «κίτρινων», παίζοντας σε οκτώ αγώνες του πρωταθλήματος και δύο των playoffs. Αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος 2012-13, ετοιμάστηκε να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Εξέβιερ του Σινσινάτι των ΗΠΑ, αλλά τελικά ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Άρη για τρία ακόμη χρόνια και αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος. Τρεις μήνες προτού κλείσει τα είκοσι χρόνια του έγινε ο νεότερος πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Σάσα Βεζένκοφ που δεν πήγε στον Παναθηναϊκό, αλλά στη Μπαρτσελόνα

Πολλές ομάδες, μεταξύ άλλων και οι «αιώνιοι», ετοιμάζονταν να τον αρπάξουν. Εφημερίδες και sites έγραψαν ότι ο Ολυμπιακός τον ήθελε, αλλά υπέγραψε για τέσσερα χρόνια στον Παναθηναϊκό που τον άρπαξε από την Αναντολού Εφές. Όντως ο Σάσα υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο αλλά με την Μπαρτσελόνα τον Ιούλιο του 2015. Οι Καταλανοί πλήρωσαν τότε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης 315.000 ευρώ για την αγορά του. Στη Βαρκελώνη πανηγύρισε το Super Cup το 2015 και το Κύπελλο Ισπανίας το 2018. Φτωχός μάλλον ο απολογισμός για έναν τόσο μεγάλο σύλλογο. Ο τέταρτος χρόνος του συμβολαίου του δεν ενεργοποιήθηκε και το ελληνόπουλο πια Σάσα Βεζένκοφ είχε έρθει η ώρα να βρει τη «φωλιά» του. Όταν έφυγε για τη Βαρκελώνη, έπιανε θέση ξένου. Όταν επέστρεψε, είχε πλέον ελληνοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2015.

Ο Σάσα Βεζένκοφ η Εθνική και ο μεγάλος έρωτας

Ο Σάσα Βεζένκοφ στα 28 του είναι επαγγελματίας και είναι δεδομένο ότι στην επιλογή ομάδας τα κριτήριά του είναι επαγγελματικά. Είναι όμως άνθρωπος και είναι φυσικό οι επιλογές του να καθορίζονται και από το συναίσθημα. Έτσι, ίσως η επιλογή της επιστροφής στην Ελλάδα να έχει να κάνει με τη σχέση του με τη διεθνή πολίστρια του Ολυμπιακού Νικόλ Ελευθεριάδου. Ουσιαστικά για συναισθηματικούς λόγους προέκυψε και η επιλογής εθνικής ομάδας. Αν και ο ίδιος ο Βεζένκοφ έχει αυτοαποκαλεστεί μπασκετικό προϊόν της Κύπρου και της Ελλάδας, παίζει στην εθνική ομάδα της Βουλγαρίας. "Ο πατέρας του είναι μια προσωπικότητα στη Βουλγαρία. Ήταν για χρόνια παίκτης της Εθνικής και στις καλύτερες ομάδες της χώρας. Έχει πολλές καλές σχέσεις με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Βουλγαρίας, δεν ήταν εύκολο να πάρει μία απόφαση να παίξει σε άλλη Εθνική", είχε πει κάποτε ο προπονητής του στον ΑΠΟΕΛ Νίκος Λαμπρίας.

Sasha Vezenkov | Scoring Highlights | Sacramento Kings 2023-24

Σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Βεζένκοφ είχε εξηγήσει: "Γεννήθηκα στην Κύπρο, έπαιξα μπάσκετ σε όλη μου τη ζωή σχεδόν στην Ελλάδα, είμαι λοιπόν δικό τους “μπασκετικό προϊόν” και ήταν δύσκολο να διαλέξω. Ωστόσο ο πατέρας και η μητέρα μου είναι από τη Βουλγαρία και αποφασίσαμε όταν ήμουν 15 ετών ότι από τη στιγμή που είμαι από τη Βουλγαρία πρέπει να εκπροσωπώ αυτή τη χώρα".

Η "εκτόξευση" του Βεζένκοφ στα χέρια του Μπαρτζώκα

Ο Σάσα Βεζένκοφ του Ολυμπιακού δεν ήταν ο ίδιος με αυτόν που είχε φύγει για τη Βαρκελώνη. Πλέον δεν έπιανε θέση ξένου παίκτη και όταν στις 12 Ιουλίου 2018 οι "ερυθρόλευκοι" του Ντέιβιντ Μπλατ ανακοίνωσαν την απόκτησή του, όλα έμοιαζαν στρωμένα για τη μεγάλη καριέρα που τον περίμενε. Δεν ήταν έτσι ακριβώς, καθώς ο Ολυμπιακός βρέθηκε στην Α2, αλλά ο Σάσα τον Ιούλιο του 2020 ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους Πειραιώτες μέχρι το 2022. Την ομάδα είχε αναλάβει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ενώ κάτι άλλο που έπαιξε σημαντικό ρόλο ήταν ότι ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιώργο Πρίντεζη.

Ο Βεζένκοφ συνολικά πραγματοποίησε μια πολύ καλή σεζόν, όντας πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών την περίοδο 2020-21 με 11,5 πόντους κατά μέσο όρο, πρώτος σε συνολικά ριμπάουντ (5,4 μ.ό.), όσο και σε αμυντικά (4,1 μ.ό.) και ο καλύτερος σε αξιολόγηση παίκτης, συγκεντρώνοντας 14,8 μονάδες ανά ματς.

Ο Σάσα Βεζένκοφ μετά τον Γιώργο Πρίντεζη

Στα χέρια του Μπαρτζώκα έγινε ο παίκτης που όλη η Ευρώπη ήθελε. Και αν τα στατιστικά του μαρτυρούν τα "ερυθρόλευκα" κατορθώματά του, η παρακολούθηση των αγώνων μαρτυρούσε αυτό που δεν δείχνουν οι αριθμοί. Την ώρα που οι μπασκετικοί ειδήμονες έψαχναν αν παίζει ως "τριάρι" ή "τεσσάρι", αυτός εξελισσόταν σε έναν εργαλείο απαραίτητο για την μπασκετική μηχανή που είχε φτιάξει ο Μπαρτζώκα. Και όταν ο Πρίντεζης ουσιαστικά αποχώρησε, το εργαλείο αυτό "εκτοξεύτηκε". Κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού, εξαιρετικός σκόρερ με απίθανα ποσοστά στο τρίποντο και μαχητής σε άμυνα και επίθεση. Το κυριότερο, ένας παίκτης που δεν έδινε ποτέ την αίσθηση ότι έβαζε την προσωπική επιτυχία πάνω από το καλό της ομάδας. Επίσης, ήρεμος και πάντα μακριά από τσακωμούς με αντιπάλους και αντεγκλήσεις με την εξέδρα. Ένας στρατιώτης, για τον οποίο ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε έναν σωρό λόγους να τρίβει τα χέρια του για τα επιτεύγματά του και αυτός δεν αφορούσε μόνο τα στατιστικά κατορθώματά του.

Ο Σάσα Βεζένκοφ, ο Ολυμπιακός και οι μνηστήρες

Βέβαια κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και η όψη που προφανώς δεν άρεσε στον "ερυθρόλευκο" κόουτς ήταν αυτή που έδειχνε τους ολοένα αυξανόμενους "μνηστήρες" για τον Σάσα. Κάτι όμως που κανείς δεν μπορούσε και δεν ήθελε να αλλάξει. Στον μυαλό των Ευρωπαίων αθλητών του μπάσκετ υπάρχει πάντα ο άκρως δελεαστικός κόσμος του NBA. Αυτός που αλλάζει μεμιάς και τα οικονομικά δεδομένα. Σε αυτόν τον κόσμο μπήκε τελικά και ο Σάσα Βεζένκοφ. Αφού το 2023 τα σάρωσε όλα με την ερυθρόλευκη σε Ελλάδα και Ευρώπη, την 1η Ιουλίου 2023 ανακοινώθηκε η συμφωνία του με τους Σακραμέντο Κινγκς του ΝΒΑ, πηγαίνοντας για πρώτη φορά στην καριέρα του στο κορυφαίο μπασκετικό πρωτάθλημα στον κόσμο με συμβόλαιο 20.000.000 ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Την αγωνιστική περίοδο 2023-24 με τους Σακραμέντο Κινγκς μέτρησε 5,4 πόντους και 2,3 ριμπάουντ σε 42 παιχνίδια στο NBA. Στις 27 Ιουνίου 2024 οι "βασιλιάδες" έστειλαν με trade τον Βεζένκοφ και τον Ντέιβιον Μίτσελ στους Τορόντο Ράπτορς, με τον Τζέιλεν Μακ Ντάνιελς να ακολουθεί το αντίθετο δρομολόγιο.

Ο Βούλγαρος πάουερ φόργουορντ πιθανότατα θα υπογράψει στον Ολυμπιακό 48 ώρες αφού οι Ράπτορς ανακοινώσουν την αποδέσμευσή του. Η "ερυθρόλευκη" ΚΑΕ τού έκανε πρόταση για πέντε χρόνια. Τα πρώτα τρία είναι εγγυημένα, ενώ οι δύο πλευρές θα ανανεώνουν τη συνεργασία τους αυτομάτως για κάθε χρόνο από τους επόμενους δύο. Δηλαδή το καλοκαίρι του 2027 θα ενεργοποιήσουν την πρώτη οψιόν και το καλοκαίρι του 2028 τη δεύτερη. Ο Βεζένκοφ θα εξασφαλίσει, με την υπογραφή του 10.000.000 ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Εφόσον παραμείνει πέντε χρόνια στο Φάληρο, θα φτάσει σίγουρα τα 17.000.000 ευρώ, με το ποσό να εκτοξεύεται με τα μπόνους που προβλέπονται στα 20.000.000 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".