Αν μια φορά κι έναν καιρό επιχειρούσε κάποιος αναλυτής να ταξινομήσει τις πιο εμβληματικές στιγμές μιας διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων, να ιεραρχήσει τους αθλητές που ανάγκασαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τον πλανήτη να υποκλιθεί στο μεγαλείο τους, ποιος θα πίστευε αλήθεια ότι στη συγκεκριμένη θρυλική λίστα θα υπήρχαν τα ονόματα όχι ενός, αλλά δύο Ελλήνων ολυμπιονικών;

Οι 33οι Ολυμπιακού Αγώνες στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας άφησαν πίσω τους ως κληρονομιά, μοναδικές στιγμές που προκάλεσαν ανατριχίλα και μοναδικά συναισθήματα, αλλά παράλληλα γέννησαν και ουκ ολίγες συζητήσεις ενόψει του επόμενου ραντεβού της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας σε τέσσερα χρόνια στο Λος Άντζελες.

Και στις δύο κατηγορίες πρωταγωνιστούν δύο Ελληνόπουλα! Δύο… ημίθεοι που θαρρείς και ξεπήδησαν μέσα από τις σελίδες της αρχαίας μυθολογίας και με τα επιτεύγματά τους ανάγονται πλέον στην κατηγορία των θρύλων: Ο Μίλτος Τεντόγλου και ο Λευτέρης Πετρούνιας!

Ο Μίλτος Τεντόγλου στα βήματα του Καρλ Λιούις

"Θα μπορέσει ο… ιπτάμενος Έλληνας να ισοφαρίζει το μυθικό ρεκόρ του Καρλ Λιούις κατακτώντας τέσσερα διαδοχικά χρυσά ολυμπιακά μετάλλια;"…
Αυτό είναι ένα από τα ερώτηματα που συνοδεύει τον επίλογο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στις αναλύσεις των ειδικών που επικεντρώνονται στις μεγαλύτερες στιγμές της διοργάνωσης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d392yk8js401)

Μπορεί ο Μίλτος να επαναλάβει τον άθλο του αξεπέραστου Αμερικανού που είχε ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου το 1984 (Λος Άντζελες), το 1988 (Σεούλ), το 1992 (Βαρκελώνη) και το 1996 (Ατλάντα); Το 2032 ο Τεντόγλου θα είναι 34 ετών! Το 1996 όταν ο Λιούις κατέκτησε το τέταρτο χρυσό ήταν… 35!

Για τον Λευτέρη Πετρούνια, η παγκόσμια αθλητική κοινότητα υποκλίνεται στον πρώτο γυμναστή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατακτά τρίτο διαδοχικό ολυμπιακό μετάλλιο σε ένα τόσο απαιτητικό αγώνισμα, όπως οι κρίκοι! Μύθος!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d375hxp6gbf5)

Ωστόσο οι θρύλοι των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού δεν ήταν μόνο γαλανόλευκοι! Υπήρξαν πρόσωπα, άλλα… ξακουστά στα πέρατα της Οικουμένης, και άλλα λιγότερο προβεβλημένα που χάραξαν τα ονόματά τους με χρυσά γράμμα στη βίβλο της μεγαλύτερης αθλητικής γιορτής του πλανήτη.


Οι... εξωγήινοι Ντουπλάντις, Κάρι και το κλάμα του Τζόκοβιτς

Οι στιγμές που έκαναν την Υφήλιο να παραμιλά ήταν αρκετές. Τρεις, όμως, ήταν εκείνες που θα αφήσουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, όσα χρόνια κι αν περάσουν: Το εξωπραγματικό παγκόσμιο ρεκόρ του Αρμάντ Ντουμπλάντις στον τελικό του επί κοντώ, η συγκλονιστική επικράτηση του Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του μονού ανδρών στο τένις, επί του Κάρλος Αλκαράθ, και το... τρομακτικό σόου, η αδιανόητη παράσταση που προσέφερε ο Στεφ Κάρι στους φίλους του παγκόσμιου μπάσκετ στον ημιτελικό και τον τελικό της Team USA. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3cjwib7q9fl)

Για τον κορυφαίο άλτη όλων των εποχών, τον απίθανο "Μόντο" της Σουηδίας, τα λόγια πλέον περιττεύουν! Κι αυτό που… τρομάζει περισσότερο στη δική του περίπτωση είναι ο ακριβής υπολογισμός του ύψους του παγκόσμιου ρεκόρ που θα αφήσει κληρονομιά στις επόμενες γενιές, όταν έρθει η ώρα να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Γιατί σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο αδιανόητο ρεκόρ της 5ης Αυγούστου, τη στιγμή που το κορμί του περνούσε τον πήχη στα 6,25, η απόσταση του σώματός του από εκείνον ήταν στα… 6,70!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3893v9lpryx)

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, αντίθετα, φρόντισε να μην αφήσει πλέον την παραμικρή απορία για τη μέρα που θα αποσυρθεί από τα κορτ. Η επίτευξη του πολυπόθητου “Golden Slam”, με την κατάκτηση του πολυπόθητου χρυσού μεταλλίου στο Παρίσι, δεν αφήνει πλέον… ίχνος ενδοιασμού για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του απέναντι στα υπόλοιπα "ιερά τέρατα" του αθλήματος και την ανάδειξη του στον απόλυτο GOAT του παγκόσμιου τένις.

Απλά το γοερό του κλάμα και η λυγμοί που συνόδευσαν την κατάκτηση του πρώτου χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου στην καριέρα του, αλλά και η ποιότητα του σπουδαίου Κάρλος Αλκαράθ απέναντι του, προσέδωσαν… επικές διαστάσεις σε εκείνο το απόγευμα της 4ης Αυγούστου στο Ρολάν Γκαρός.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d377renfju7l)

Οδεύοντας προς το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να βρεθεί τρίτο πρόσωπο να προστεθεί δίπλα σε αυτά του Ντουπλάντις και του Τζόκοβιτς, στο βάθρο των θρύλων του αθλητισμού που άφησαν άφωνη την Υφήλιο. Μέχρι που εμφανίστηκε στο παρκέ του "Μπερσί" ο κορυφαίος σουτέρ όλων των εποχών να... σαρώσει τους πάντες και τα πάντα στο διάβα του. Οι εμφανίσεις του Στεφ Κάρι απέναντι σε Σερβία και Γαλλία μπορούν να συγκριθούν σε μοναδικότητα μόνο με τις εμφανίσεις της μίας και μοναδικής Dream Team στη Βαρκελώνη το 1992! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3aucra2x209)

Ο μύθος του Μιχαϊν Νούνιες

Στο Παρίσι, όμως, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη κεφαλαίου της διαδρομής υπεραθλητών προς την ολυμπιακή αθανασία, ακόμη και σε λιγότερο δημοφιλή αθλήματα. Πρώτος και καλύτερος ο θρυλικός Μιχαϊν Νούνιες.

nunez_olympiakoi_agones_2024

O Κουβανός παλαιστής κατέχει πλέον ένα σπάνιο ρεκόρ που όμοιό του δεν είχε επιτευχθεί από κανέναν άλλον αθλητή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ούτε καν από τον απόλυτο "βασιλιά" των Ολυμπιακών Αγώνων, Μάικλ Φελπς, με τα 23 χρυσά!

Με τη νίκη του στα 130 κιλά της ελληνορωμαϊκής έγινε ο πρώτος ολυμπιονίκης σε οποιοδήποτε άθλημα που κατακτά πέμπτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο σε πέντε διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αγωνιζόμενος στην ίδια κατηγορία ατομικού αγωνίσματος!

Ο Φελπς, για παράδειγμα είχε ολοκληρώσει τη δική του απλησίαστη συλλογή σε τέσσερις διοργανώσεις (από το 2004 έως το 2016) συμμετέχοντας φυσικά σε διαφορετικά αγωνίσματα της κολύμβησης.

Συλλέκτες μεταλλίων που έγραψαν ιστορία στο Παρίσι

Ο Νούνιες, δεν ήταν ο μόνος… συλλέκτης ολυμπιακών μεταλλίων που αποτέλεσε μια από τις θρυλικές μορφές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Υπήρξαν κι άλλοι…

Σάρα Σέστρεμ: Νικήτρια στα 50μ. και τα 100μ. ελεύθερο στα 30 της, η ντιβίνα της παγκόσμιας κολύμβησης έφτασε τα 96 μετάλλια συνολικά σε μεγάλες διοργανώσεις, Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 50άρας και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας, με 52 χρυσά, 34 ασημένια και 10 χάλκινα.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d379kqsy5jnt)

Κέιτι Λεντέκι: Η… θηλυκή έκδοση του Μάικλ Φελπς, η κορυφαία Αμερικανίδα κολυμβήτρια όλων των εποχών θριάμβευσε στα στα 1.500μ. και έφτασε τα 12 μετάλλια συνολικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όσα η Τζένι Τόμπσον, η Ντάρα Τόρες και η Νάταλι Κάφλιν. Μόνο που η Λεντέκι έχει τα περισσότερα χρυσά από οποιαδήποτε άλλη κολυμβήτρια! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d36j4ntc9rht)

Λεόν Μαρσάν: Ο Γάλλος που προκαλούσε υστερία στο Παρίσι, ακόμη κι όταν… σηκωνόταν από το κρεβάτι του! Κατέκτησε τέσσερα χρυσά και ένα χάλκινο στην κολύμβηση και έγινε ο πρώτος κολυμβητής που κατέκτησε χρυσό σε ατομικό αγώνισμα πεταλούδας και προσθίου, τα 200μ.,  και μάλιστα την ίδια μέρα (την 1η Αυγούστου). Ουδείς κολυμβητής μετά το 1976 είχε κατορθώσει να πάρει δύο χρυσά την ίδια ημέρα. Νίκησε επιπλέον και στις δύο κούρσες της μικτής ατομικής, 200μ. και 400μ.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d35npvxjwv6p)

Γιουφέι Ζανγκ: H Κινέζα ολυμπιονίκης κατέκτησε πέντε χάλκινα μετάλλια στην κολύμβηση. Μόνο η Κριστίν Ότο, με τα έξι το 1988, έχει περισσότερα σε μία διοργάνωση. Η Λεντέκι πήρε επίσης πέντε στους Ολυμπιακούς του Ρίο, το 2016.  

Τσεν Μενγκ: H απίθανη Κινέζα, έγινε η τρίτη αθλήτρια επιτραπέζιας αντισφαίρισης που κατακτά δύο διαδοχικά χρυσά μετάλλια στο απλό Γυναικών. Η Κίνα έφτασε τα οκτώ διαδοχικά χρυσά στο απλό Ανδρών και τα 11 στο απλό Γυναικών.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d36a00wtzgtd)

Τζέσικα Φοξ: Η 30χρονη Αυστραλή του κανό στο σλάλομ κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στο Παρίσι και έγινε η πρώτη αθλήτρια του αγωνίσματος σε μετάλλια, με τρία χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα.  

jessica_fox_olympiakoi_agones

Σιφάν Χασάν: Το τελευταίο πρωινό των Ολυμπιακών Αγώνων, η γεννημένη στην Αιθιοποία έγραψε ιστορία με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο μαραθώνιο γυναικών, κατακτώνας το τρίτο της μετάλλιο σε ισάριθμα διαφορετικά αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων (είχαν προηγηθεί τα χάλκινα σε 5.000 και 10.000 μέτρα). 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3cy8pualiuh)

Το πρώτο χρυσό των προσφύγων στην ιστορία!

Μια από τις πιο ιδιαίτερες και συγκλονιστικές στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, φέρει το όνομα μιας αθλήτριας που είναι παντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ονομάζεται Σίντι Γουίνερ Ντζάκου Νγκάμπα και το όνομά της θα μνημονεύεται πλέον στα κιτάπια της ιστορίας ως η πρώτη αθλήτρια που κατέκτησε ολυμπιακό μετάλλιο ως μέλος της ομάδας των Προσφύγων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3aukb2aqvup)

Γεννημένη στο Καμερούν το 1998, η 26χρονη πυγμάχος μετακόμισε μόνιμα στην Αγγλία σε ηλικία 11 ετών, αλλά δεν κατάφερε να αποκτήσει ποτέ τη βρετανική υπηκοότητα, ενώ έφτασε στο σημείο να περάσει μια νύχτα στο κρατητήριο του Μπόλτον λόγω προβλημάτων στα έγγραφά της.

Η Νγκάμπα – η οποία έχει δηλώσει επώνυμα ότι είναι λεσβία – δεν θέλει να επιστρέψει στη γενέτειρά της, λόγω της ομοφυλοφιλίας της, και έτσι βρέθηκε να… γράφει ιστορία στο Παρίσι ως η πρώτη πρόσφυγας ολυμπιονίκης της ιστορίας!

Η Μπάιλς και οι… άγνωστοι ήρωες της Συρίας και της Ιορδανίας

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όμως, δεν είναι μόνο… ήρωες και μύθοι. Ναι, η Σιμόν Μπάιλς κατάφερε να μετατρέψει την κεντρική σάλα του “Bercy” σε… πασαρέλα διασημοτήτων που συγκεντρώθηκε να απολαύσει την ανεπανάληπτη "παράσταση" που παρουσίασε η πιο εκθαμβωτική παρουσία της ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Παρίσι.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3157sq1t7yh)

Ο Τομ Κρουζ, η Αριάνα Γκράντε, η Lady Gaga και μια πλειάδα αστέρων του Χόλιγουντ έγιναν αυτόπτες μάρτυρες των ιστορικών επιτευγμάτων της Μπάιλς, αλλά πιθανότατα δεν θα είχαν ιδέα ότι στον ίδιο χώρο αγωνίζονταν και ένας γυμναστής ονόματο… Αχμάντ Αμπου αλ Σουντ!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d315vux9e1k1)

Ο Αλ Σουντ όμως θα μείνει κι αυτός στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ως ο πρώτος αθλητής που εκπροσώπησε ποτέ την Ιορδανία στα αγωνίσματα της ενόργανης γυμναστικής!

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Λάις Νατζάρ που έγινε ο πρώτος αθλητής της Συρίας που εκπροσώπησε τη χώρα στην ενόργανη. Μικρές ανθρώπινες… μα τόσο ξεχωριστές ολυμπιακές πρωτιές.  

Τα πρόσωπα που "σόκαραν" τον πλανήτη με την παρουσία τους στο Παρίσι

Η ενόργανη γυμναστική μας χάρισε και μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές των Αγώνων με το… πασίγιο της Μπάιλς και της Τσάιλς στην Ρεμπέκα Αντράντε, την κορυφαία Βραζιλιάνα γυμνάστρια όλων των εποχών, για το θρίαμβό της στις ασκήσεις εδάφους.  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d380bryukcjt)

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, όμως, θα μείνουν στη μνήμη μας και για… προσωπικές περιπέτειες αθλητών και αθλητριών που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ και… όχι για τις αγωνιστικές τους επιδόσεις. Αν και σ’ αυτό το επίπεδο η «βασίλισσα του gossip και του κουτσομπολιού» δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Ιμάν Κελίφ, την Αλγερινή intersex πυγμάχο που έγινε για μέρες… κυρίαρχο θέμα συζήτησης στον πλανήτη, σε τέτοιο βαθμό που οι περισσότεροι αγνόησαν το γεγονός ότι στο φινάλε των αγώνων στέφθηκε χρυσή ολυμπιονίκης!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3c42l6k39y9)

Ο Λάιλς και η… Κομανέτσι των καταδύσεων

Ωστόσο, όσο κι αν τα παρασκήνια ιντριγκάρουν, πάντα ο επίλογος των Ολυμπιακών Αγώνων θα συγγράφεται από θρυλικές επιδόσεις και ρεκόρ. Από ένα δέκατο του δευτερολέπτου που θα εμπνεύσει έναν φωτογράφο να μας προσφέρει ένα… έργο τέχνης, όπως συνέβη τη στιγμή του τερματισμού του Νόα Λάιλς στον τελικό της "μιας ανάσας" με το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα να κρίνεται κυριολεκτικά στη… μια αναπνοή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d37dc4q8tqkp)

Και μιας και μιλάμε για την τέχνη στον αθλητισμό, ας αφήσουμε ως τελευταία εικόνα από το Παρίσι τον… ορισμό της τελειότητας στα σπορ! Το "απόλυτο δεκάρι" που μας προσέφερε το 17χρονο κορίτσι-θαύμα των καταδύσεων, η "Κομανέτσι της πισίνας", η απίθανη Κουάν Χονγκτσάν, η οποία κατέκτησε το δεύτερο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιό της πριν καν… ενηλικιωθεί! Και το έπραξε υποχρεώνοντας και τους εφτά κριτές του τελικού των 10 μέτρων να τη βαθμολογήσουν με το απόλυτο δέκα!

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d39i7tdlpa9t)

Ραντεβού στο Λος Άντζελες σε τέσσερα χρόνια, για το τρίτο της Κουάν, το τρίτο του Μίλτου και το… τέταρτο του Λευτέρη!