Η φιλικότητα της FIBA προς το NBA έχει φανεί από το 1988, όταν έγινε μια συμφωνία σχεδόν άνευ όρων από την παγκόσμια ομοσπονδία ώστε να συμμετέχουν οι "επαγγελματίες" στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, αλλά κλιμακώθηκε και έφτασε σε ένα σηπτικό σημείο όταν συμφώνησε να ονομαστεί Παγκόσμιο Κύπελλο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ, αφού παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι μόνο το... NBA. 

Ο Νόα Λάιλς το αμφισβήτησε ευθέως στο περυσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Βουδαπέστης, μετά τη νίκη του στα 100μ., όταν ρώτησε δηκτικά "world champions of what?", αναφορά με το χαρακτηρισμό που δίνει το NBA στις πρωταθλήτριές του. 




Αυτό δημιούργησε ένα κύμα εχθρότητας, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο παίκτης των Νιου Γιορκ Νικς, Τζος Χαρτ, να μη θέλουν να νικήσει ο Λάιλς στον τελικό των 100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, όπου πήρε το χρυσό στα χιλιοστά. 

Ολυμπιακοί Αγώνες: "Δεν μπορώ να τον κοροϊδέψω" 

Η τόλμη του Λάιλς να αναδείξει την έπαρση και οι αντιδράσεις, δεν τον περιόρισαν. Ο Αμερικανός κέρδισε και το χάλκινο στα 200μ., ενώ έτρεχε με Covid. Η ιστορία του, δε, είναι συγκλονιστική. Ο Χαρτ παραδείχθηκε εν τέλει ότι "πια δεν μπορώ να τον κοροϊδέψω", αφού "αρχικά ήμουν εναντίον του, αλλά τον παραδέχομαι, τον σέβομαι". 

"Για το μεγαλύτερο μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων, ήμουν πατριώτης, ήθελα η αποστολή των ΗΠΑ να κατακτά το χρυσό, αλλά ήθελα πραγματικά εκείνος να χάσει" πριν συνεχίσει λέγοντας "αυτή πρέπει να ήταν η πρώτη φορά που όλο το twitter του NBA συμφωνούσε μαζικά σε κάτι".




Ο Λάιλς, μάλιστα, ήταν σε αποστολή. Ο Αμερικανός σπρίντερ είπε, μετά την πρόκρισή του στα τράιαλ, "America, i got this", δηλαδή "Αμερική, το έχω", ενώ μετά τη νίκη του σχολίασε, "America, i told you i got this", δηλαδή, "Αμερική, στο είπα ότι το έχω".