Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον έγραψε ιστορία στο ποδόσφαιρο. Ένας "δάσκαλος" και εμπνευστής του αθλήματος που έκανε τον κόσμο να "υποκλθεί" στο μεγαλείο του και βύθισε σε βαρύ πένθος το παγκόσμιο ποδόσφαιρο με την απώλεια του. Ο προπονητής της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα είχε συνεργαστεί μαζί του στη Λάτσιο και είχε πολλά να... πει. Λόγια καρδιάς και αμοιβαίας αγάπης! Μάλιστα πριν από κάποιους μήνες ο Σουηδός προπονητής είχε στείλει το δικό του... μήνημα στον τεχνικό της "Ένωσης".

Η αμοιβαία σχέση αγάπης του Αλμέιδα με τον Σβεν Γκόραν Έρικσον

Η δήλωση του Ματίας Αλμέιδα: "Όλοι θέλουν να είναι σαν τον Σβεν, κανείς δεν μπορεί να είναι σαν αυτόν όμως"... μιλά από μόνη της. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στη Λάτσιο όταν και ο Σουηδός προπονητής οδήγησε την ιταλική ομάδα στο πρωτάθλημα τη σεζόν '99/00. Πριν από μερικούς μήνες, ο προπονητής της ΑΕΚ είχε παραχωρήσει μια μεγάλη συνέντευξη στη Σουηδία και την "Aftonbladet" με αφορμή τη συενργασία του με τον Σβεν Γκόραν Έρικσον. Τα λόγια του συγκίνησαν, ενώ το δικό του μήνημα του είχε στείλει και ο αείμνηστος τεχνικός που του είπε"Ciao Ματίας! Σβεν εδώ. Νομίζω ότι με θυμάσαι... Έχουμε ζήσει απίστευτα όμορφες στιγμές μαζί".

Η κατάθεση ψυχής του Ματίας Αλμέιδα για τον Σβεν Γκόραν Έρικσον προκαλεί ρίγος και δείχνει το πόσο μεγάλη μορφή ήταν ο Σουηδός. "Μου αρέσεις τόσο πολύ, δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θαυμάζω στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Σε ευχαριστώ για όλα όσα μου έμαθες. Συνέχισε να διδάσκεις στους ανθρώπους. Ο Σβεν μας έδειξε την αγάπη για το ποδόσφαιρο και τη ζωή".

Τα απίστευτα λόγια του Αλμέιδα για τον Σβεν Γκόραν Έρικσον: 

"Είμαι πολύ - πολύ χαρούμενος που έλαβα αυτόν τον χαιρετισμό. Ο Σβεν ήταν ένας φανταστικός προπονητής, αλλά ακόμα μεγαλύτερος άνθρωπος. Γιατί; Έκανε 25 παίκτες να αισθάνονται σημαντικοί ανεξάρτητα από το πόσο έπαιξαν. Ξέρω ότι πολεμάς αυτή τη στιγμή, είσαι μαχητής. Εκτός από σπουδαίος προπονητής, είσαι σπουδαίος άνθρωπος, Σβεν. Μια μεγάλη αγκαλιά, να είσαι δυνατός.

Υπάρχει Θεός, ξέρει τι κάνει με όλους μας. Μου αρέσεις τόσο πολύ, δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θαυμάζω στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Σε ευχαριστώ για όλα όσα μου έμαθες. Συνέχισε να διδάσκεις στους ανθρώπους. Μην κουράζεσαι, συνέχισε. Αφήνεις σημαντικά ίχνη στη ζωή όλων, αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον ποδοσφαιρικό κόσμο που σε χρειάζεται. Μια μεγάλη αγκαλιά.

Προσπάθησα να μην αντιγράψω από κανέναν από τους προπονητές που είχα. Ο Σβεν είναι Σβεν. Είναι ο κύριος. Δεν μπορώ ποτέ να γίνω σαν τον Σβεν. Ένα πρόβλημα στο ποδόσφαιρο είναι ότι πολλοί άνθρωποι αντιγράφουν ο ένας τον άλλον αντί να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. Όλοι θέλουν να είναι σαν τον Σβεν Γκόραν Έρικσον, να ηγούνται της ομάδας όπως εκείνος, να ντύνονται όπως αυτός. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σαν αυτόν. Άλλοι θέλουν να είναι σαν τον Μπιέλσα ή τον Γκουαρδιόλα. Είναι λίγο έλλειψη αυτοπεποίθησης αυτό.

Αν προσπαθήσω να γίνω κάποιος άλλος, δεν θα μπορώ να πείσω τους παίκτες για το τι πραγματικά θέλω και πιστεύω. Σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να είσαι γνήσιος. Αλλιώς γίνεσαι σαν ηθοποιός. Τα περισσότερα πράγματα στο ποδόσφαιρο έχουν ήδη εφευρεθεί, αλλά πρέπει να ακολουθήσεις τον δρόμο σου. Για μένα το πρωταρχικό είναι οι παίκτες που προπονώ να νιώθουν ευτυχία και χαρά για αυτό που κάνουν».

Ο Σβεν μας έδειξε την αγάπη για το ποδόσφαιρο και τη ζωή. Δεν είναι κάτι που έχω αντιγράψει αλλά είναι κάτι για το οποίο συμφωνώ μαζί του και θέλω να δώσω και στους παίκτες μου. Ο Σβεν μας έκανε όλους στη Λάτσιο να νιώθουμε σημαντικοί και χαρούμενοι. Το να είσαι προπονητής ποδοσφαίρου είναι κάτι περισσότερο από το να είσαι απλώς προπονητής. Ο Σβεν είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που είχα και είχα τους Σάκι, Πασαρέλα, Μπιέλσα, Τζακερόνι και πολλούς άλλους".

Η αναφορά του Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του για τον Σβεν Γκόραν Έρικσον

Στην αυτοβιογραφία του Ματίας Αλμέιδα υπάρχει μια αναφορά ειδικά αφιερωμένη στον Σβεν Γκόραν Έρικσον με τον οποίο είχε συνεργαστεί στη Λάτσιο την ιστορική σεζόν '99/00 όπου ο Σουηδός προπονητής οδήγησε την ιταλική ομάδα στο πρωτάθλημα. Ο Αργεντινός τεχνικός έγραψε με μεγάλο συναίσθημα την άποψη του για τον Σβεν Γκόραν Έρικσον τονίζοντας πως ήτνα αγαπητός σε όλο τον κόσμο και πως μετέδιδε μια τρομακτική ηρεμία και εσωτερική γαλήνη.


Αναλυτικά όσα αναφέρει στην αυτοβιογραφία του για τον Σβεν Γκόραν Έρικσον ο Αλμέιδα:

"Ο Σουηδός μετέδιδε μια τρομακτική ηρεμία και εσωτερική γαλήνη. Είχε στο ρόστερ 24 διεθνείς παίκτες και τους είχε όλους ευχαριστημένους, γιατί παίζαμε σε δύο ή τρεις διαφορετικές διοργανώσεις. Ποτέ δεν ύψωνε τον τόνο της φωνής του, δούλευε με την μπάλα στις ασκήσεις και σταματούσε για να διορθώσει τα λάθη. Δεν του άρεσε το ποδόσφαιρο κατοχής με τις πολλές πάσες, το σύστημά του ήταν απλό.

Ο τερματοφύλακας την έδινε στον Μιχαΐλοβιτς και ο Σέρβος με μακρινή μπαλιά προσπαθούσε να βρει τον Βιέρι, τον Μπόκσιτς ή τον Σάλας, ανάλογα με τη σεζόν, και εμείς οι μέσοι διεκδικούσαμε τη δεύτερη πάσα ή το ριμπάουντ. Κάποιες φορές, όταν παίρναμε το ριμπάουντ, κυκλοφορούσαμε λίγο την μπάλα, αλλά δεν του άρεσε καθόλου να χτίζουμε τις επιθέσεις με πάσες από πίσω. Έτσι κατέκτησε το σκουντέτο και μπήκε στην ιστορία του συλλόγου. Είναι πολύ αγαπητός στον κόσμο".

almeyda_autoviografia