"Γιατί να προσθέσεις άλλη μια στρώση χρυσού σε μια Μπέντλεϊ όταν έχεις χάσει ολόκληρο τον κινητήρα;", είχε πει κάποτε ο Ζινεντίν Ζιντάν. Η Μπέντλεϊ στην ατάκα του τεράστιου "Ζιζού" ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης και η στρώση χρυσού ο Ντέιβιντ Μπέκαμ που είχαν αποκτήσει οι Μαδριλένοι από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Για να τον πληρώσουν όμως χρειάστηκε να πουλήσουν στην Τσέλσι τον Κλοντ Μακελελέ. Αυτός ήταν ο κινητήρας της Μπέντλεϊ.

Ο Γάλλος, τον οποίο φέρνει στη χώρα μας για τον πάγκο του ο Asteras AKTΟR, είναι μία τεράστια ποδοσφαιρική μορφή, με δεκάδες συναρπαστικές ιστορίες να συνοδεύουν το πέρασμά του από τη Ναντ, τη Μαρσέιγ, τη Θέλτα, φυσικά τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Τσέλσι, αλλά και την Παρί Σεν Ζερμέν, όπως και την Εθνική Γαλλίας.

Η φυγή του το 2003 από τη Ρεάλ για την Τσέλσι είχε προκαλέσει τριγμούς στη "βασίλισσα". Τότε ο Μακελελέ ήταν ένας από τους πιο κακοπληρωμένους παίκτες της ομάδας της Μαδρίτης. Κέρδιζε πολύ λιγότερα από τους συμπαίκτες του Ζινεντίν Ζιντάν, Λουίς Φίγκο, Ραούλ, Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος και Στιβ ΜακΜάναμαν.

Ο Κλοντ Μακελελέ ζήτησε νέο συμβόλαιο 

Όταν απολύθηκε από την ομάδα ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε, οι συμπαίκτες του τον ενθάρρυναν και ο Γάλλος ζήτησε νέο βελτιωμένο συμβόλαιο. Η διοίκηση της Ρεάλ αρνήθηκε κατηγορηματικά να εξετάσει το αίτημά του και αναστατωμένος ο Γάλλος ζήτησε να δοθεί σε άλλη ομάδα και κάπως έτσι βρέθηκε στην Τσέλσι. Ο πρόεδρος του συλλόγου Φλορεντίνο Πέρεθ είπε τότε με περιφρόνηση: "Σπάνια πέρναγε την μπάλα μακρύτερα από τρία μέτρα. Θα έρθουν νεαρότεροι παίκτες και θα κάνουν τον Μακελελέ να ξεχαστεί".

Claude Makelele details the his explosive exit at Read Madrid | League of Legends | Astro SuperSport

Στην αυτοβιογραφία του, που δημοσιεύτηκε το 2006, ο ΜακΜάναμαν περιέγραψε τον Μακελελέ ως τον πιο σημαντικό και λιγότερο εκτιμημένο μέσο της Ρεάλ. Επίσης, ο πρώην αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης επέκρινε τον Πέρεθ έπειτα από χρόνια, λέγοντας: "Νομίζω ότι ο Κλοντ είχε αυτό το χαρακτηριστικό. Ήταν ο καλύτερος παίκτης στην ομάδα για χρόνια, αλλά οι άνθρωποι απλά δεν τον πρόσεχαν, δεν πρόσεχαν τι έκανε. Όλοι ξέραμε, όλοι οι παίκτες ήξεραν ότι ήταν ο πιο σημαντικός. Η απώλεια του Μακελελέ ήταν η αρχή του τέλους για τους “Galacticos”. Βλέπετε ότι ήταν και η αρχή μιας νέας αυγής για την Τσέλσι".

Ο Μακελελέ έγινε θρύλος της Τσέλσι και άφησε το στίγμα του στο ποδόσφαιρο, αυτό που οι Άγγλοι αποκαλούν "Τhe Makelele role". Είναι αυτό που στο ποδοσφαιρικό λεξικό χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν μέσο που είναι πρόθυμος να κάθεται μπροστά από την αμυντική τετράδα, προωθείται σπάνια έως ποτέ και θυσιάζει πάντα την προσωπική του προβολή για το καλό της ομάδας. Είναι τακτικά απόλυτα πειθαρχημένος, αμυντικά απροσπέλαστος και απλώνει με τις πάσες του το παιχνίδι όταν και όπως πρέπει. Τον λατρεύουν οι συμπαίκτες του.

Οι μέσοι και οι επιθετικοί γιατί τους απελευθερώνει, οι αμυντικοί γιατί έχουν μπροστά τους ένα τείχος που κάνει τη ζωή δύσκολη στους επιτιθέμενους της άλλης ομάδας. Φυσικά τον μισούν οι αντίπαλοί του. Ενίοτε υποκλίνονται στις ικανότητές του, όπως συνέβη στον Κλοντ Μακελελέ όταν απέναντί του βρήκε τον Ροναλντίνιο. Επρόκειτο για ένα ματς μεταξύ της Τσέλσι και της Μπαρτσελόνα στο Champions League, με τον Γάλλο να αγωνίζεται τότε στην ομάδα του Λονδίνου και τον Βραζιλιάνο στους Καταλανούς. Ο γνωστός σε όλους μας για τις φαντεζί ενέργειές του Ροναλντίνιο ξεκίνησε το ματς θέλοντας να εντυπωσιάσει.

You Won't Believe How Good Was Claude Makélélé

Κάποια χρόνια αργότερα ο Μακελελέ περιέγραψε αυτές τις μονομαχίες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC: "Μου πέρασε δύο φορές την μπάλα από πάνω μου και κάτω από τα πόδια. Τότε εκνευρίστηκα και του είπα: “Αν είναι να με ντριμπλάρεις, προτιμώ να το κάνεις με απλό τρόπο. Σταμάτα να κάνεις αυτά τα κόλπα του PlayStation σε μένα, αλλιώς θα σε στείλω στο νοσοκομείο". Αυτό που είχε ενδιαφέρον ήταν ο τρόπος με τον οποίο απάντησε ο "Ρόνι", με τον τότε παίκτη της Τσέλσι να θυμάται: "Ξέρετε τι έκανε εκείνος; Μου έδωσε την μπάλα και μου ζήτησε συγγνώμη". Υπόκλιση από τον σπουδαίο "Ρόνι" σε μία τεράστια ποδοσφαιρική προσωπικότητα.

Όταν ο Κλοντ Μακελελέ ήρθε στην Αθήνα για τον Ολυμπιακό

Ο Κλοντ Μακελελέ γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1973 στην Κινσάσα του Ζαΐρ, τη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. "Makélélé" σημαίνει "θόρυβοι" στα Λινγκάλα, μία από τις γλώσσες που ομιλούνται στη χώρα. Το βέβαιο είναι πως ο Ολυμπιακός λίγο έλειψε να προκαλέσει ποδοσφαιρικό θόρυβο το καλοκαίρι του 2007.

What is the Makélélé Role | Tifo Football Encyclopedia

Ο Γάλλος ήταν ακόμα ποδοσφαιριστής της Τσέλσι και στην ποδοσφαιρική πιάτσα έγινε γνωστό ότι τίθεται θέμα αποχώρησή του. Ήταν 34 ετών και ο Ολυμπιακός έβλεπε μπροστά του μια ευκαιρία που θα μπορούσε να αρπάξει. Ο Τάκης Λεμονής -τότε προπονητής των "ερυθρόλευκων"- και φυσικά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης, είχαν ξετρελαθεί. Οι επαφές έγιναν, πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκαν και δύο συναντήσεις, στη δεύτερη φέρεται να βρέθηκε στην Αθήνα και ο ίδιος ο παίκτης, αλλά την τελευταία στιγμή ο Ρομάν Αμπράμοβιτς άλλαξε τα μέχρι τότε δεδομένα και κράτησε τον Γάλλο στην Τσέλσι. Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού και τις επαφές επιβεβαίωσε ο Μακελελέ σε συνέντευξη το 2018.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".