Νόστιμο παστίτσιο με σπιτική μπεσαμέλ
Ένα αγαπημένο ελληνικό φαγητό που κλέβει πάντα τις εντυπώσεις
Υλικά
Κιμάς μοσχαρίσιος 800 γρ
Κρεμμύδια 2 μεγάλα ψιλοκομμένα
Ντομάτες 4 μεγάλες ή 1 κουτάκι κονκασέ
Βούτυρο 2 κουταλιές σούπας
Αλάτι - πιπέρι
Κανέλα 1/2 κουταλάκι γλυκού
Ντοματοπολτό 1 κουταλιά σούπας
Νερό 1/2 ποτήρι
Μακαρόνια για παστίτσιο 1 πακέτο χονδρά
Για την μπεσαμέλ
Γάλα 1 λίτρο χλιαρό
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 7 κουταλιές σούπας
Βούτυρο 250 γρ
Κασσέρι Μυτιλήνης 400 γρ τριμμένο
Αυγά 4 τεμ
Μοσχοκάρυδο τριμμένο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι λίγο
Οδηγίες
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Μόλις βράσουν καλά , τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα στραγγίζουμε Λιώνουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο σε μια άλλη κατσαρόλα , προσθέτουμε τα κρεμμύδια που τα έχουμε ψιλοκόψει και τα αφήνουμε να μαραθούν λίγο. Ρίχνουμε μέσα και τον κιμά, ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να αλλάξει χρώμα (να εξαφανιστεί το κόκκινο). Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες , τον ντοματοπολτό , αλάτι, πιπέρι, κανέλα, το νεράκι και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να τραβήξει τα υγρά του. Για την μπεσαμέλ βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά για 5 λεπτά , αρχίζει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα και προσθέτουμε το τριμμένο κασσέρι. Μόλις λιώσει ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα, ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να το απορροφήσει όλο και να γίνει σαν κρέμα, προσθέτουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, σπάμε τα αυγά , τα προσθέτουμε στην μπεσαμέλ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Αφού έχουμε έτοιμη και την μπεσαμέλ, βουτυρώνουμε το ταψί μας διαστάσεων 30 – 35 εκ. , απλώνουμε τα μισά μακαρόνια στον πάτο και περιχύνουμε λίγο με μπεσαμέλ. Από πάνω αδειάζουμε τον κιμά και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει για περίπου 50-60 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας. Μόλις είναι έτοιμο , το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν το σερβίρουμε ώστε να δέσουν καλύτερα όλα τα υλικά μας.
πηγή:chefoulis.gr
Κιμάς μοσχαρίσιος 800 γρ
Κρεμμύδια 2 μεγάλα ψιλοκομμένα
Ντομάτες 4 μεγάλες ή 1 κουτάκι κονκασέ
Βούτυρο 2 κουταλιές σούπας
Αλάτι - πιπέρι
Κανέλα 1/2 κουταλάκι γλυκού
Ντοματοπολτό 1 κουταλιά σούπας
Νερό 1/2 ποτήρι
Μακαρόνια για παστίτσιο 1 πακέτο χονδρά
Για την μπεσαμέλ
Γάλα 1 λίτρο χλιαρό
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 7 κουταλιές σούπας
Βούτυρο 250 γρ
Κασσέρι Μυτιλήνης 400 γρ τριμμένο
Αυγά 4 τεμ
Μοσχοκάρυδο τριμμένο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι λίγο
Οδηγίες
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Μόλις βράσουν καλά , τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα στραγγίζουμε Λιώνουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο σε μια άλλη κατσαρόλα , προσθέτουμε τα κρεμμύδια που τα έχουμε ψιλοκόψει και τα αφήνουμε να μαραθούν λίγο. Ρίχνουμε μέσα και τον κιμά, ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να αλλάξει χρώμα (να εξαφανιστεί το κόκκινο). Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες , τον ντοματοπολτό , αλάτι, πιπέρι, κανέλα, το νεράκι και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να τραβήξει τα υγρά του. Για την μπεσαμέλ βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά για 5 λεπτά , αρχίζει να παίρνει ένα χρυσαφί χρώμα και προσθέτουμε το τριμμένο κασσέρι. Μόλις λιώσει ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα, ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να το απορροφήσει όλο και να γίνει σαν κρέμα, προσθέτουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, σπάμε τα αυγά , τα προσθέτουμε στην μπεσαμέλ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Αφού έχουμε έτοιμη και την μπεσαμέλ, βουτυρώνουμε το ταψί μας διαστάσεων 30 – 35 εκ. , απλώνουμε τα μισά μακαρόνια στον πάτο και περιχύνουμε λίγο με μπεσαμέλ. Από πάνω αδειάζουμε τον κιμά και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει για περίπου 50-60 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας. Μόλις είναι έτοιμο , το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν το σερβίρουμε ώστε να δέσουν καλύτερα όλα τα υλικά μας.
πηγή:chefoulis.gr