φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κιλό φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
1 σκ. σκόρδο
1/2 κ.σ. πελτές
1 πρέζα ζάχαρη
2-3 κόκκους μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι Εκτέλεση
Για να δώσουμε έξτρα νοστιμιά στα αφράτα σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα, μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί και όχι σε νερό.
Αφού μουλιάσει καλά, το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε. Κρατάμε το κρασί στην άκρη. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς. Βάζουμε το μείγμα του κιμά για λίγο στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα πλάθουμε μικρά μικρά, βουτώντας ενδιάμεσα τα χέρια μας στο κρασί. Τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε για 2-3 λεπτά.
Αφού τα τηγανίσουμε όλα, τα αφήνουμε στην άκρη. Για τη σάλτσα ντομάτας
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα. Αν αντί για φρέσκες ντομάτες χρησιμοποιήσετε κονσέρβα, προσθέστε λίγο νερό στην κατσαρόλα.
Βράζουμε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει καλά.
Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα ντομάτας να βράσουν για 10 λεπτά περίπου. Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ μικρά και δεν θέλουν πολύ ώρα βράσιμο και μαγείρεμα.
Αν τα έχετε πλάσει μεγάλα, τότε θέλουν παραπάνω ώρα τηγάνισμα και παραπάνω ώρα βράσιμο στη σάλτσα.
Σερβίρουμε σε μια μεγάλη ωραία πιατέλα το ρύζι, με τα σουτζουκάκια και τη σάλτσα από πάνω.
Μυστικά για αφράτα σουτζουκάκια με κιμά, σάλτσα ντομάτα και ρύζι
•Κύμινο σκόρδο και κρασί, μυστικά επιτυχίας για τα σουτζουκάκια.
Τα σουτζουκάκια με κιμά και ρύζι, γίνονται μοναδικά χάρη στο σκόρδο, το κύμινο και το κρασί μέσα στο μείγμα του κιμά. Το κρασί τα κάνει αφράτα και πεντανόστιμα. Αν δεν τα έχετε φτιάξει ποτέ με κρασί, δοκιμάστε το, κάνει την διαφορά. Δεν προσθέτουμε αυγά και φρυγανιά στον κιμά, ούτε μαϊντανό.
Επίσης να θυμάστε ότι είναι σημαντικό, να αφήσουμε τον κιμά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν αρχίσουμε το ζύμωμα.
•Αφράτα σουτζουκάκια
Ποτέ δεν αλευρώνετε τα σουτζουκάκια. Το θεωρώ περιττό γιατί βαραίνει το φαγητό.
Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να βουτάτε τα χέρια στο κρασί και να πλάθετε πολύ μικρά, με μακρόστενο σχήμα σουτζουκάκια. Με τον τρόπο αυτό γίνονται πάρα πολύ αφράτα και νόστιμα.
•Σουτζουκάκια ελαφριά
Δεν τηγανίζω ποτέ τα σουτζουκάκια σε βαθύ τηγάνισμα, με πολύ λάδι, γιατί γίνονται βαριά. Σε λίγο ελαιόλαδο τα ροδίζω ελαφρά, μόνο για να κάνουν κρούστα και τελειώνω το μαγείρεμά τους μέσα στην σάλτσα ντομάτας. Έτσι γίνονται μοναδικά πεντανόστιμα και πολύ ελαφριά.
Τα πλάθουμε σε μικρό σχήμα και τα ρίχνουμε αφού τα ροδίσουμε στο τηγάνι, όλα μαζί στην έτοιμη σάλτσα, ώστε όλα να βράσουν στον ίδιο χρόνο.
•Σουτζουκάκια – τηγάνισμα ή ψήσιμο;
Ένα μυστικό μου για ελαφριά και αφράτα σουτζουκάκια, είναι ότι ποτέ δεν τα αλευρώνω. Απλά με τα χέρια βουτηγμένα στο κρασί, τα πλάθω σε μικρό σχήμα και τα ροδίζω σε λίγο λάδι στο τηγάνι, μόνο για να κάνουν κρούστα. Έτσι γίνονται πιο ελαφριά χωρίς βαθύ τηγάνισμα. Το μαγείρεμα τελειώνει μέσα στην πλούσια σάλτσα.
Όμως, εκτός από τηγανητά, μπορείτε να τα ψήσετε πρώτα στον φούρνο στους 200 βαθμούς C για 10′ και μετά να τα προσθέσετε στη σάλτσα ώστε να μαγειρευτούν όλα μαζί ομοιόμορφα.
•Σουτζουκάκια στην κατάψυξη και τι να προσέξω
Σε αυτό το στάδιο που τα έχετε ροδίσει στο τηγάνι ή στον φούρνο, αφού κρυώσουν καλά, μπορούν να φυλαχτούν στην κατάψυξη σε σακούλες τροφίμων και έτσι μετά θα χρειάζεται να φτιάξετε μόνο τη σάλτσα ντομάτα και να τα ρίξετε μέσα να μαγειρευτούν όλα μαζί για λίγο.
Το μόνο που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα σουτζουκάκια αν πρόκειται να μπουν στην κατάψυξη απαγορεύεται να τα φτιάξε με κιμά που έχετε ξεπαγώσει. Μόνο με φρέσκο κιμά μπορείτε να τα καταψύξετε.
Αν ακολουθήσετε πιστά τα μυστικά που σας γράφω, τότε θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα σουτζουκάκια που έχετε δοκιμάσει. Καλή επιτυχία κι εγώ είμαι πάντα εδώ για να σας λύσω απορίες.
πηγή: argiro.gr