Λαχταριστό εκμέκ με μελομακάρονα
To απόλυτο γιορτινό γλυκό
Συστατικά
Για τη βάση
600 γρ. μελομακάρονα
200 γρ. μπισκότα, τριμμένα
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
6 κρόκους
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο, παγωμένο
1 πρέζα αλάτι
Για τη σαντιγί
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
Για το σερβίρισμα
100 γρ. φιστίκια, τριμμένα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βάση
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα μελομακάρονα, το τριμμένο μπισκότο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί 25x35 εκ.
Απλώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το ταψί.
Για την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 900 γρ. γάλα, τη μισή ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και το μείγμα της κατσαρόλας πολύ αργά για να μην κάψει τα αυγά.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε όλο το μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το παγωμένο βούτυρο, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Μεταφέρουμε την κρέμα στο ταψί.
Σκεπάζουμε το γλυκό με μία μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες για να κρυώσει.
Για τη σαντιγί
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη.
Χτυπάμε μέχρι να δέσει το μείγμα και γίνει μία σφιχτή σαντιγί.
Για το σερβίρισμα
Με ένα πινέλο, απλώνουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής, στο εσωτερικό ενός κορνέ και προσθέτουμε τη σαντιγί. Απλώνουμε επάνω στο εκμέκ.
Σερβίρουμε με τριμμένο φιστίκι.
πηγή: akispetretzikis.com
Για τη βάση
600 γρ. μελομακάρονα
200 γρ. μπισκότα, τριμμένα
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
6 κρόκους
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο, παγωμένο
1 πρέζα αλάτι
Για τη σαντιγί
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
Για το σερβίρισμα
100 γρ. φιστίκια, τριμμένα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βάση
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα μελομακάρονα, το τριμμένο μπισκότο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί 25x35 εκ.
Απλώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το ταψί.
Για την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 900 γρ. γάλα, τη μισή ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το κορν φλάουρ και το μείγμα της κατσαρόλας πολύ αργά για να μην κάψει τα αυγά.
Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε όλο το μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το παγωμένο βούτυρο, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Μεταφέρουμε την κρέμα στο ταψί.
Σκεπάζουμε το γλυκό με μία μεμβράνη φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα. Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες για να κρυώσει.
Για τη σαντιγί
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη.
Χτυπάμε μέχρι να δέσει το μείγμα και γίνει μία σφιχτή σαντιγί.
Για το σερβίρισμα
Με ένα πινέλο, απλώνουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής, στο εσωτερικό ενός κορνέ και προσθέτουμε τη σαντιγί. Απλώνουμε επάνω στο εκμέκ.
Σερβίρουμε με τριμμένο φιστίκι.
πηγή: akispetretzikis.com