Λαχταριστό Χριστουγεννιάτικο κέικ
Υλικά:
200 γραµ. βούτυρο μαλακό
200 γραµ. ζάχαρη
200 γραµ. γιαούρτι στραγγιστό
3 μεγάλα αυγά
300 γραµ. αλεύρι
1 κ.γλ μπέικιν
1 κ.γλ σόδα μαγειρική
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γλ gingerbread (μείγμα μπαχαρικών)
Για το μείγμα μπαχαρικών gingerbread
1 3/4 κ.γλ κανέλα
1/4 κ.γλ μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γλ γαρύφαλλο
1/4 κ.γλ κάρδαμο
1/4 κ.γλ τζίντζερ
Για την κανελοζάχαρη
1 κ.σ κοφτή κανέλα
2 κ.σ ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Για το χριστουγεννιάτικο κέικ gingerbread, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα για κέικ με τρύπα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 3-4΄μέχρι να κρεμώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει βελούδινο.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα να τα πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε το αλάτι τη βανίλια και τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε τη σόδα με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Σε βουτυρωμένη φόρμα με τρύπα στην μέση, ρίχνουμε το μισό μείγμα. Πασπαλίζουμε με την κανελοζάχαρη και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα κέικ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα.
Μυστικά για τέλειο χριστουγεννιάτικο κέικ gingerbread
Η γεύση gingerbread μας τρελαίνει όλους γιατί είναι σαν να γεύεσαι τα Χριστούγεννα σε μια μπουκιά. Και δεν είναι μακριά, αυτή η γεύση gingerbread που μας έχει πάρει το μυαλό, από μια πιο εμπλουτισμένη με αρώματα κάρδαμο και τζίντζερ φανουρόπιτα, με αυγά και βούτυρο, ή ένα πειραγμένο μελομακάρονο! Το χριστουγεννιάτικο κέικ που θα σας πάρει το μυαλό.
-Για να γίνει αφράτο το χριστουγεννιάτικο κέικ, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα, γιατί αντί για αφράτο, θα μας βγει ελαστικό και σφιχτό.
-Η φόρμα του κέικ πρέπει πάντα να γεμίζει κατά τα 3/4 με μείγμα κέικ.
-Τα κ.γλ όταν μετράτε τα μπαχαρικά, πρέπει να είναι κοφτά και όχι βουνό.
-Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ρυθμίστε το φούρνο στους 160 βαθμούς C και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
–Δε βγάζουμε το κέικ από το φούρνο αν δεν ελέγξουμε αν ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο του.
-Αφήστε το κέικ να σταθεί για 10′ στην φόρμα και μετά ξεφορμάρετέ το σε σχάρα να στεγνώσει.
-Εναλλακτικά αντί για γλάσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια υποβρύχιο, που έχετε ζεστάνει σε μπεν μαρι και όσο είναι ρευστή περιχύνετε το κέικ.
-Καλύψτε με γλάσο το κέικ gingerbread, αφού κρυώσει τελείως.
Διαβάστε εδώ όλα τα υπόλοιπα μυστικά μου για τέλεια κέικ, αλλά και τα μυστικά για το τέλειο ψήσιμο του κέικ, που θα λύσουν όλες σας τις απορίες!
Πηγή: argiro.gr
200 γραµ. βούτυρο μαλακό
200 γραµ. ζάχαρη
200 γραµ. γιαούρτι στραγγιστό
3 μεγάλα αυγά
300 γραµ. αλεύρι
1 κ.γλ μπέικιν
1 κ.γλ σόδα μαγειρική
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γλ gingerbread (μείγμα μπαχαρικών)
Για το μείγμα μπαχαρικών gingerbread
1 3/4 κ.γλ κανέλα
1/4 κ.γλ μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γλ γαρύφαλλο
1/4 κ.γλ κάρδαμο
1/4 κ.γλ τζίντζερ
Για την κανελοζάχαρη
1 κ.σ κοφτή κανέλα
2 κ.σ ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Για το χριστουγεννιάτικο κέικ gingerbread, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα για κέικ με τρύπα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 3-4΄μέχρι να κρεμώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει βελούδινο.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα να τα πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε το αλάτι τη βανίλια και τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε τη σόδα με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Σε βουτυρωμένη φόρμα με τρύπα στην μέση, ρίχνουμε το μισό μείγμα. Πασπαλίζουμε με την κανελοζάχαρη και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα κέικ.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα.
Μυστικά για τέλειο χριστουγεννιάτικο κέικ gingerbread
Η γεύση gingerbread μας τρελαίνει όλους γιατί είναι σαν να γεύεσαι τα Χριστούγεννα σε μια μπουκιά. Και δεν είναι μακριά, αυτή η γεύση gingerbread που μας έχει πάρει το μυαλό, από μια πιο εμπλουτισμένη με αρώματα κάρδαμο και τζίντζερ φανουρόπιτα, με αυγά και βούτυρο, ή ένα πειραγμένο μελομακάρονο! Το χριστουγεννιάτικο κέικ που θα σας πάρει το μυαλό.
-Για να γίνει αφράτο το χριστουγεννιάτικο κέικ, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα, γιατί αντί για αφράτο, θα μας βγει ελαστικό και σφιχτό.
-Η φόρμα του κέικ πρέπει πάντα να γεμίζει κατά τα 3/4 με μείγμα κέικ.
-Τα κ.γλ όταν μετράτε τα μπαχαρικά, πρέπει να είναι κοφτά και όχι βουνό.
-Αν θέλετε να ψήσετε σε αέρα, ρυθμίστε το φούρνο στους 160 βαθμούς C και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
–Δε βγάζουμε το κέικ από το φούρνο αν δεν ελέγξουμε αν ψήθηκε σωστά και σταθεροποιήθηκε στο κέντρο του.
-Αφήστε το κέικ να σταθεί για 10′ στην φόρμα και μετά ξεφορμάρετέ το σε σχάρα να στεγνώσει.
-Εναλλακτικά αντί για γλάσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια υποβρύχιο, που έχετε ζεστάνει σε μπεν μαρι και όσο είναι ρευστή περιχύνετε το κέικ.
-Καλύψτε με γλάσο το κέικ gingerbread, αφού κρυώσει τελείως.
Διαβάστε εδώ όλα τα υπόλοιπα μυστικά μου για τέλεια κέικ, αλλά και τα μυστικά για το τέλειο ψήσιμο του κέικ, που θα λύσουν όλες σας τις απορίες!
Πηγή: argiro.gr