Πεντανόστιμα εναλλακτικά γιουβαρλάκια
Υλικά
500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 αυγό
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 καρότο
¼ φλ. ελαιόλαδο
¼ φλ. ρύζι
2 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
3 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
1½ λίτρο ζωμός
2 αυγά
2 λεμόνια
Εκτέλεση
Για τα διαφορετικά γιουβαρλάκια με τέλεια σάλτσα αυγολέμονο, βάζουμε όλα τα υλικά για το μείγμα του κιμά σε μπολ και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να φουσκώσει λίγο το ρύζι.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα και λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα σε μέτρια φωτιά, να ψηθεί 2-3 λεπτά . Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε στο αλεύρι και στο βούτυρο, το ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά να πάρει μία βράση (σε μέτρια φωτιά) η σάλτσα. Πλάθουμε μικρά – μικρά γιουβαρλάκια, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και τα σιγοβράζουμε όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά, για 20 λεπτά.
Αν θέλουμε, ψιλοκόβουμε καρότο στη σάλτσα και ρίχνουμε κοτσάνια μαϊντανού και άνηθου δεμένα, για αρωμα. Αλατοπιπερώνουμε.
Αφού βράσουν, χτυπάμε τα αυγά με το χυμό λεμονιού και αραιώνουμε με λίγη σάλτσα να ζεσταθούν τα αυγά σιγά σιγά. Αποσύρουμε το φαγητό να κοπεί ο βρασμός και περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο.
Σερβίρουμε με γιαούρτι.
Πηγή: argiro.gr
500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 αυγό
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 καρότο
¼ φλ. ελαιόλαδο
¼ φλ. ρύζι
2 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
3 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
1½ λίτρο ζωμός
2 αυγά
2 λεμόνια
Εκτέλεση
Για τα διαφορετικά γιουβαρλάκια με τέλεια σάλτσα αυγολέμονο, βάζουμε όλα τα υλικά για το μείγμα του κιμά σε μπολ και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να φουσκώσει λίγο το ρύζι.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα και λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα σε μέτρια φωτιά, να ψηθεί 2-3 λεπτά . Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε στο αλεύρι και στο βούτυρο, το ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά να πάρει μία βράση (σε μέτρια φωτιά) η σάλτσα. Πλάθουμε μικρά – μικρά γιουβαρλάκια, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και τα σιγοβράζουμε όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά, για 20 λεπτά.
Αν θέλουμε, ψιλοκόβουμε καρότο στη σάλτσα και ρίχνουμε κοτσάνια μαϊντανού και άνηθου δεμένα, για αρωμα. Αλατοπιπερώνουμε.
Αφού βράσουν, χτυπάμε τα αυγά με το χυμό λεμονιού και αραιώνουμε με λίγη σάλτσα να ζεσταθούν τα αυγά σιγά σιγά. Αποσύρουμε το φαγητό να κοπεί ο βρασμός και περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο.
Σερβίρουμε με γιαούρτι.
Πηγή: argiro.gr