Πεντανόστιμες σουπιές με σπανάκι
Υλικά
1 κιλό (μεγάλες καλύτερα) σουπιές (ζητάτε να σας τις καθαρίσουν στο ιχθυοπωλείο),
3 δέσμες σπανάκι τεμαχισμένο,
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί,
1 φλ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας,
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε τις σουπιές σε μεγάλα κομμάτια (γιατί θα σουρώσουν στο ψήσιμο) και τα πλοκάμια τους στα δυο, αφαιρώντας από το κεφάλι το κοκαλάκι τους. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτετε τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Ύστερα, δυναμώνετε τη φωτιά, βάζετε μέσα τις σουπιές και τις σοτάρετε για 2 λεπτά να ζεσταθούν καλά (δεν θα ροδίσουν).
Τις περιχύνετε με το κρασί, αφήνετε να κοχλάσει και προσθέτετε την ντομάτα. Αλατοπιπερώνετε (προσοχή, λίγο αλάτι γιατί οι σουπιές έχουν το δικό τους) και αφήνετε το φαγητό να κοχλάσει.
Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 1 περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές, ανακατεύοντάς τις συχνά (πιάνουν εύκολα στον πάτο). Αν χρειαστεί, προσθέτετε μέσα λίγο νερό (στο μεταξύ, οι σουπιές θα έχουν κατεβάσει το δικό τους).
Όταν μαλακώσουν οι σουπιές, ανακατεύετε μέσα το σπανάκι. Όταν μαραθεί, σκεπάζετε ξανά την κατσαρόλα. Επειδή θα κατεβάσει και αυτό το νερό του, μη βάλετε νερό!
Σιγοβράζετε το φαγητό για 20 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα του, ελέγχετε το αλατοπίπερο και το σερβίρετε.
Πηγή: xrysessyntages.com
1 κιλό (μεγάλες καλύτερα) σουπιές (ζητάτε να σας τις καθαρίσουν στο ιχθυοπωλείο),
3 δέσμες σπανάκι τεμαχισμένο,
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί,
1 φλ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας,
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβετε τις σουπιές σε μεγάλα κομμάτια (γιατί θα σουρώσουν στο ψήσιμο) και τα πλοκάμια τους στα δυο, αφαιρώντας από το κεφάλι το κοκαλάκι τους. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτετε τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Ύστερα, δυναμώνετε τη φωτιά, βάζετε μέσα τις σουπιές και τις σοτάρετε για 2 λεπτά να ζεσταθούν καλά (δεν θα ροδίσουν).
Τις περιχύνετε με το κρασί, αφήνετε να κοχλάσει και προσθέτετε την ντομάτα. Αλατοπιπερώνετε (προσοχή, λίγο αλάτι γιατί οι σουπιές έχουν το δικό τους) και αφήνετε το φαγητό να κοχλάσει.
Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 1 περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές, ανακατεύοντάς τις συχνά (πιάνουν εύκολα στον πάτο). Αν χρειαστεί, προσθέτετε μέσα λίγο νερό (στο μεταξύ, οι σουπιές θα έχουν κατεβάσει το δικό τους).
Όταν μαλακώσουν οι σουπιές, ανακατεύετε μέσα το σπανάκι. Όταν μαραθεί, σκεπάζετε ξανά την κατσαρόλα. Επειδή θα κατεβάσει και αυτό το νερό του, μη βάλετε νερό!
Σιγοβράζετε το φαγητό για 20 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα του, ελέγχετε το αλατοπίπερο και το σερβίρετε.
Πηγή: xrysessyntages.com