Μπάμιες στο φούρνο με παστό χοιρινό Αρκαδίας
Σήμερα θα φτιάξουμε ένα υπέροχο παρεξηγημένο λαδερό φαγητό, που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί είναι παρεξηγημένο αυτό το φαγητό είναι οι υπέροχες μπάμιες μας, μαγειρεμένες όμως στον φούρνο.
Να πούμε δυο πράγματα γι αυτές, είναι ένα φαγητό με φανατικούς εχθρούς, αλλά και φανατικούς φίλους.
Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ένα πιάτο μπάμιες μας δίνει πάνω από το 30% των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε, περιέχει αρκετό ασβέστιο και μαγνήσιο, β-καροτένιο, λουτεΐνη, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, αυτά τα λίγα…
Και τώρα… έχουμε, λέμε και φτιάχνουμε…
Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 πάνω κάτω, όση ώρα προετοιμάζουμε το φαγητό μας.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι και μαραίνουμε ελαφρά ένα μικρό κρεμμύδι, περασμένο από το μούλτι.
Έχουμε καθαρίσει και δυο τρείς πατάτες, τις χοντροκόβουμε και τις μαραίνουμε κι αυτές με το κρεμμύδι…
Αμέσως μετά ρίχνουμε μέσα τις μπάμιες μας, που αγοράζουμε τέτοια εποχή από το εμπόριο κατεψυγμένες, λίγο μάραθο η άνηθο η και τα δυο μαζί, αλατοπιπερώνουμε, τα φέρνουμε δυο τρεις βόλτες να βγάλουν τα υγρά τους, αν θέλουμε ρίχνουμε κι ένα κύβο λαχανικών φρέσκο, ξέρετε, αυτόν που είναι σαν ζελέ, την τριμμένη ντομάτα μας, τα ξαναφέρνουμε μια βόλτα κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφού ηρεμήσουν τα υλικά μας απ τον βρασμό, αδειάζουμε το φαγητό μας στο σκεύος μας το σκεπαστό, συμπληρώνουμε λίγο νεράκι και είναι έτοιμο για να ψηθεί στον φούρνο.
Θα χρειαστούμε επίσης παστό χοιρινό Αρκαδίας, η αν δεν βρείτε στα δικά σας σούπερ Μάρκετ, βάλτε σύγκλινο Μάνης, που θα το σκορπίσετε στο φαγητό μας μέσα για να πάρει την γεύση του.
Αν δεν έχετε σκεπαστό σκεύος, μπορείτε να το βάλετε σ ένα πυρέξ και να το σφραγίσετε καλά με αλουμινόχαρτο, αφήνετε το φαγητό να ψηθεί για μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου, ανάλογα με την δύναμη του φούρνου σας και είναι έτοιμο…
Σημείωση: Αν έχετε φρέσκες μπάμιες, καθαρίζετε το κοτσανάκι τους, τις βάζετε σ ένα ταψί με ξύδι για καμιά ώρα στον ήλιο για να βγάλουν τα σάλια τους και αμέσως μετά τις ξεπλένετε και τις μαγειρεύετε.
Αν πάλι αυτό θέλετε να το αποφύγετε, όταν καθαρίσετε τις μπάμιες από το κοτσανάκι τους και τις βάλετε στην κατάψυξη, όταν αποφασίσετε να τις μαγειρέψετε δεν χρειάζεται να τις βάλετε στο ξύδι για να βγάλουν τα σάλια τους!!!
Συνοδεύεται υπέροχα με φρέσκο ψωμί, άσπρο τυρί, φέτα η μανούρι η ανθότυρο και ελιές…
Να πούμε δυο πράγματα γι αυτές, είναι ένα φαγητό με φανατικούς εχθρούς, αλλά και φανατικούς φίλους.
Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ένα πιάτο μπάμιες μας δίνει πάνω από το 30% των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε, περιέχει αρκετό ασβέστιο και μαγνήσιο, β-καροτένιο, λουτεΐνη, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, αυτά τα λίγα…
Και τώρα… έχουμε, λέμε και φτιάχνουμε…
Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 πάνω κάτω, όση ώρα προετοιμάζουμε το φαγητό μας.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι και μαραίνουμε ελαφρά ένα μικρό κρεμμύδι, περασμένο από το μούλτι.
Έχουμε καθαρίσει και δυο τρείς πατάτες, τις χοντροκόβουμε και τις μαραίνουμε κι αυτές με το κρεμμύδι…
Αμέσως μετά ρίχνουμε μέσα τις μπάμιες μας, που αγοράζουμε τέτοια εποχή από το εμπόριο κατεψυγμένες, λίγο μάραθο η άνηθο η και τα δυο μαζί, αλατοπιπερώνουμε, τα φέρνουμε δυο τρεις βόλτες να βγάλουν τα υγρά τους, αν θέλουμε ρίχνουμε κι ένα κύβο λαχανικών φρέσκο, ξέρετε, αυτόν που είναι σαν ζελέ, την τριμμένη ντομάτα μας, τα ξαναφέρνουμε μια βόλτα κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφού ηρεμήσουν τα υλικά μας απ τον βρασμό, αδειάζουμε το φαγητό μας στο σκεύος μας το σκεπαστό, συμπληρώνουμε λίγο νεράκι και είναι έτοιμο για να ψηθεί στον φούρνο.
Θα χρειαστούμε επίσης παστό χοιρινό Αρκαδίας, η αν δεν βρείτε στα δικά σας σούπερ Μάρκετ, βάλτε σύγκλινο Μάνης, που θα το σκορπίσετε στο φαγητό μας μέσα για να πάρει την γεύση του.
Αν δεν έχετε σκεπαστό σκεύος, μπορείτε να το βάλετε σ ένα πυρέξ και να το σφραγίσετε καλά με αλουμινόχαρτο, αφήνετε το φαγητό να ψηθεί για μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου, ανάλογα με την δύναμη του φούρνου σας και είναι έτοιμο…
Σημείωση: Αν έχετε φρέσκες μπάμιες, καθαρίζετε το κοτσανάκι τους, τις βάζετε σ ένα ταψί με ξύδι για καμιά ώρα στον ήλιο για να βγάλουν τα σάλια τους και αμέσως μετά τις ξεπλένετε και τις μαγειρεύετε.
Αν πάλι αυτό θέλετε να το αποφύγετε, όταν καθαρίσετε τις μπάμιες από το κοτσανάκι τους και τις βάλετε στην κατάψυξη, όταν αποφασίσετε να τις μαγειρέψετε δεν χρειάζεται να τις βάλετε στο ξύδι για να βγάλουν τα σάλια τους!!!
Συνοδεύεται υπέροχα με φρέσκο ψωμί, άσπρο τυρί, φέτα η μανούρι η ανθότυρο και ελιές…