Σπιτικά τυροπιτάκια κουρού
Συστατικά
Για τη ζύμη
425 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
175 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. σπορέλαιο
50 γρ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.σ. ξίδι
σουσάμι, για πασπάλισμα
1 κρόκο, για το άλειμμα
Για τη γέμιση
230 γρ. φέτα
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
1 κ.σ. ρίγανη, φρέσκια
1 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο
πιπέρι
1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε το ξίδι, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να δέσει το μείγμα. Μόλις αρχίσει να δημιουργείται το ζυμάρι συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια.
Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα και την σπάμε με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε πιπέρι, το γιαούρτι για να δέσει η γέμισή μας και ανακατεύουμε.
Για τη συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και τη ζυμώνουμε για πολύ λίγο για να μην βγάλει λάδι.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε 16 ίσια κομμάτια.
Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας μας και τοποθετούμε πάνω ένα κομμάτι από τη ζύμη.
Το ανοίγουμε με τα χέρια μας και στη συνέχεια με τον πλάστη μέχρι να φτάσει σε διάμετρο 10-13 εκ.
Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο και αλείφουμε με νερό τη ζύμη περιμετρικά για να κολλήσει.
Κλείνουμε τη ζύμη με τη βοήθεια της λαδόκολλας και πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι ώστε να κλείσει και να σχηματιστεί ένα πιτάκι.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση.
Μεταφέρουμε όλα τα πιτάκια σε δύο ταψάκια που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε όλα τα πιτάκια με έναν κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ: akispetretzikis.com
Για τη ζύμη
425 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
175 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. σπορέλαιο
50 γρ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.σ. ξίδι
σουσάμι, για πασπάλισμα
1 κρόκο, για το άλειμμα
Για τη γέμιση
230 γρ. φέτα
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
1 κ.σ. ρίγανη, φρέσκια
1 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο
πιπέρι
1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε το ξίδι, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να δέσει το μείγμα. Μόλις αρχίσει να δημιουργείται το ζυμάρι συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια.
Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα και την σπάμε με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε πιπέρι, το γιαούρτι για να δέσει η γέμισή μας και ανακατεύουμε.
Για τη συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και τη ζυμώνουμε για πολύ λίγο για να μην βγάλει λάδι.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε 16 ίσια κομμάτια.
Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας μας και τοποθετούμε πάνω ένα κομμάτι από τη ζύμη.
Το ανοίγουμε με τα χέρια μας και στη συνέχεια με τον πλάστη μέχρι να φτάσει σε διάμετρο 10-13 εκ.
Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο και αλείφουμε με νερό τη ζύμη περιμετρικά για να κολλήσει.
Κλείνουμε τη ζύμη με τη βοήθεια της λαδόκολλας και πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι ώστε να κλείσει και να σχηματιστεί ένα πιτάκι.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση.
Μεταφέρουμε όλα τα πιτάκια σε δύο ταψάκια που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε όλα τα πιτάκια με έναν κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ: akispetretzikis.com