Καγιανάς ή στραπατσάδα: Το απόλυτα λαχταριστό πιάτο του καλοκαιριού με ντομάτα και κολοκυθάκια
Ένα κατ εξοχήν εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο πρόχειρο φαγητό, είναι ο καγιανάς η στραπατσάδα.
Στην Πελοπόννησο, που είναι η καταγωγή μου, το λέμε καγιανά και το φτιάχνουν μόνο με ντομάτα και αυγά, ενώ τα τελευταία χρόνια πρόσθεσαν τυρί φέτα.
Εδώ στην Κρήτη, την δεύτερη πατρίδα μου, την λένε στραπατσάδα και την φτιάχνουν με πολλές παραλλαγές, ντομάτα, κολοκυθάκι, πιπεριές, όλα μαζί η και μόνα τους και λίγη θρυμματισμένη φέτα η ξυνομυζήθρα.
Εμείς σήμερα θα την φτιάξουμε μόνο με αυγά,ντομάτες και κολοκυθάκια,γι αυτό θα χρειαστούμε ντομάτες για τρίψιμο, αυγά, λάδι, λίγο θυμάρι, αλατοπίπερο και φέτα η ξυνομυζήθρα.
Τις ποσότητες τις καθορίζετε εσείς, ανάλογα με το πόσα άτομα είστε.
Βάζουμε λοιπόν μέσα σ ένα βαθύ τηγάνι τις ντομάτες τριμμένες, και τις αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά, σε λίγη ώρα βάζουμε και τα κολοκυθάκια ψιλοκομμένα.
Όταν δούμε ότι είναι σχεδόν έτοιμα, ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε λίγο, αφού βεβαίως ρίξουμε αλατοπίπερο, το θυμάρι και τ αφήνουμε ακόμη για δέκα λεπτά, να μελώσουν.
Το αλάτι με μέτρο, ανρίξετε φέτα, τ ανακατεύετε λίγο να ενσωματωθούν και αμέσως μετά,ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα.
Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε … ανακατεύουμε σιγά σιγά, με σεβασμό, μέχρι να ψηθεί τελείως το αυγό και έτοιμη η στραπατσάδα….
Συνοδεύεται με μια ωραία πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμάκι.
Στην Πελοπόννησο, που είναι η καταγωγή μου, το λέμε καγιανά και το φτιάχνουν μόνο με ντομάτα και αυγά, ενώ τα τελευταία χρόνια πρόσθεσαν τυρί φέτα.
Εδώ στην Κρήτη, την δεύτερη πατρίδα μου, την λένε στραπατσάδα και την φτιάχνουν με πολλές παραλλαγές, ντομάτα, κολοκυθάκι, πιπεριές, όλα μαζί η και μόνα τους και λίγη θρυμματισμένη φέτα η ξυνομυζήθρα.
Εμείς σήμερα θα την φτιάξουμε μόνο με αυγά,ντομάτες και κολοκυθάκια,γι αυτό θα χρειαστούμε ντομάτες για τρίψιμο, αυγά, λάδι, λίγο θυμάρι, αλατοπίπερο και φέτα η ξυνομυζήθρα.
Τις ποσότητες τις καθορίζετε εσείς, ανάλογα με το πόσα άτομα είστε.
Βάζουμε λοιπόν μέσα σ ένα βαθύ τηγάνι τις ντομάτες τριμμένες, και τις αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά, σε λίγη ώρα βάζουμε και τα κολοκυθάκια ψιλοκομμένα.
Όταν δούμε ότι είναι σχεδόν έτοιμα, ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε λίγο, αφού βεβαίως ρίξουμε αλατοπίπερο, το θυμάρι και τ αφήνουμε ακόμη για δέκα λεπτά, να μελώσουν.
Το αλάτι με μέτρο, ανρίξετε φέτα, τ ανακατεύετε λίγο να ενσωματωθούν και αμέσως μετά,ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα.
Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε … ανακατεύουμε σιγά σιγά, με σεβασμό, μέχρι να ψηθεί τελείως το αυγό και έτοιμη η στραπατσάδα….
Συνοδεύεται με μια ωραία πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμάκι.