Γευστική κρέμα σοκολάτας με crumble και σαντιγί
Συστατικά
Για το crumble
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη καστανή
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. φουντούκια, ανάλατα
Για την κρέμα σοκολάτας
500 γρ. γάλα, 3,5%
230 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 κρόκους
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1/4 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. κακάο
1 λοβό βανίλιας, χωρισμένο στη μέση κατά μήκος
1 κ.σ. βούτυρο, ανάλατο
200 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη, ελαφρώς κρυωμένη
Για τη σαντιγί
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το crumble
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Χτυπάμε στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το αλεύρι με τα φουντούκια μέχρι να γίνουν σκόνη.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για πολύ λίγο μέχρι το μείγμα να γίνει σαν θρύψαλα ή τρίμμα. Προσοχή! Θέλει ελάχιστο ανακάτεμα.
Αφαιρούμε το μείγμα από τον κάδο του μίξερ και το απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σπάμε το μπισκότο σε κομμάτια και το κρατάμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για την κρέμα σοκολάτας
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα χειρός τη ζάχαρη και τους κρόκους μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη εντελώς. Αν δεν διαλύεται εύκολα, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. από το μείγμα της κρέμας γάλακτος και χτυπάμε ξανά.
Προσθέτουμε στο μπολ 50 ml από το μείγμα της κρέμας γάλακτος, το κορν φλάουρ, το αλάτι, το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε τους σπόρους βανίλιας καθώς και το στικ της. Σταδιακά ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα.
Φέρνουμε το μείγμα σε θερμοκρασία βρασμού σε μέτρια προς υψηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς ή σε χαμηλή φωτιά αν δεν θέλουμε να ανακατεύουμε συνεχώς.
Μόλις πήξει το μείγμα, το αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε το στικ βανίλιας.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα δοσομετρικό δοχείο και αρχίζουμε να τη μοιράζουμε ατομικά σε μπολάκια όσο είναι ζεστή.
Καλύπτουμε με μια μεμβράνη και την πιέζουμε ώστε να κολλήσει στην επιφάνεια της σοκολάτας.
Μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Για τη σαντιγί
Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα την άχνη ζάχαρη με την παγωμένη κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας. Η σαντιγί θα είναι έτοιμη μόλις σφίξει και έχει την υφή γιαουρτιού.
Για τη σύνθεση
Αφαιρούμε τα μπολάκια με την κρέμα σοκολάτας από το ψυγείο, πασπαλίζουμε με το crumble και σερβίρουμε με τη σαντιγί.
Πηγή άρθρου: akispetretzikis.com
Για το crumble
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη καστανή
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. φουντούκια, ανάλατα
Για την κρέμα σοκολάτας
500 γρ. γάλα, 3,5%
230 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 κρόκους
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1/4 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. κακάο
1 λοβό βανίλιας, χωρισμένο στη μέση κατά μήκος
1 κ.σ. βούτυρο, ανάλατο
200 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη, ελαφρώς κρυωμένη
Για τη σαντιγί
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το crumble
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Χτυπάμε στο μίξερ στη δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το αλεύρι με τα φουντούκια μέχρι να γίνουν σκόνη.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για πολύ λίγο μέχρι το μείγμα να γίνει σαν θρύψαλα ή τρίμμα. Προσοχή! Θέλει ελάχιστο ανακάτεμα.
Αφαιρούμε το μείγμα από τον κάδο του μίξερ και το απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σπάμε το μπισκότο σε κομμάτια και το κρατάμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για την κρέμα σοκολάτας
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα χειρός τη ζάχαρη και τους κρόκους μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη εντελώς. Αν δεν διαλύεται εύκολα, προσθέτουμε 2-3 κ.σ. από το μείγμα της κρέμας γάλακτος και χτυπάμε ξανά.
Προσθέτουμε στο μπολ 50 ml από το μείγμα της κρέμας γάλακτος, το κορν φλάουρ, το αλάτι, το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε τους σπόρους βανίλιας καθώς και το στικ της. Σταδιακά ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα.
Φέρνουμε το μείγμα σε θερμοκρασία βρασμού σε μέτρια προς υψηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς ή σε χαμηλή φωτιά αν δεν θέλουμε να ανακατεύουμε συνεχώς.
Μόλις πήξει το μείγμα, το αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε το στικ βανίλιας.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα δοσομετρικό δοχείο και αρχίζουμε να τη μοιράζουμε ατομικά σε μπολάκια όσο είναι ζεστή.
Καλύπτουμε με μια μεμβράνη και την πιέζουμε ώστε να κολλήσει στην επιφάνεια της σοκολάτας.
Μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Για τη σαντιγί
Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα την άχνη ζάχαρη με την παγωμένη κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας. Η σαντιγί θα είναι έτοιμη μόλις σφίξει και έχει την υφή γιαουρτιού.
Για τη σύνθεση
Αφαιρούμε τα μπολάκια με την κρέμα σοκολάτας από το ψυγείο, πασπαλίζουμε με το crumble και σερβίρουμε με τη σαντιγί.
Πηγή άρθρου: akispetretzikis.com