Μελιτζάνες παπουτσάκια, εύκολες και λαχταριστές
Οι μελιτζάνες μου αρέσουν όπως κι αν μαγειρευτούν, τους έχω πολύ αδυναμία, για ποιες να πω, τις τηγανητές με γιαούρτι, το ιμάμ μπαϊλντί, την μελιτζανοσαλάτα, τις μελιτζάνες πουρέ… τι να πρωτοθυμηθώ….
Σήμερα όμως, θα φτιάξουμε τις μελιτζάνες παπουτσάκια που με τρελαίνουν!!!!
Θα χρειαστούμε για μισό κιλό κιμά, τέσσερις μελιτζάνες φλάσκες μακρόστενες, που όμως όταν τις κόψουμε στην μέση, θα γίνουν οκτώ.
Αν δεν έχετε φλάσκες και έχετε τσακώνικες, να πάρετε οκτώ.
Οι μελιτζάνες παπουτσάκια χρειάζονται ένα κιμά, σαν αυτόν που κάνουμε τα μακαρόνια με κιμά, το παστίτσιο η τον μουσακά, μπεσαμέλ και τυρί τριμμένο.
Φυσικά, υπάρχει και η έτοιμη μπεσαμέλ για ευκολία!!
Θα σας πω εν τάχει, ότι τον κιμά τον τσιγαρίζουμε στο λάδι του, τον σβήνουμε με κρασί, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε κανελογαρύφαλα, μοσχοκάρυδο και δαφνόφυλλο και τον αφήνουμε να ψηθεί συμπληρώνοντας λίγο νεράκι.
Αν κάποιοι θέλουν, μπορούν να βάλουν και τριμμένη ντομάτα.
Πιο παλιά και πριν ακόμη αρχίσουμε να προσέχουμε λίγο περισσότερο τι τρώμε και πως το τρώμε, τις μελιτζάνες τις τηγανίζαμε, τώρα πια δεν το κάνουμε, είναι εξαιρετικά ανθυγιεινό.
Τις μελιτζάνες λοιπόν, τις βάζουμε στον φούρνο, αφού τις χαράξουμε από πάνω, μισή ώρα περίπου να μαλακώσουν για να μπορούμε να τις γεμίσουμε.
Αν χρησιμοποιήσετε φλάσκες και έχουν αρκετή σάρκα, όταν τις ψήσετε, αφαιρέστε λίγη, για να έχουν μεγαλύτερη υποδοχή για τον κιμά και την σάρκα που θα βγάλετε ρίξτε τη στον κιμά.
Όπως λοιπόν τις έχουμε ανοίξει για να βάλουμε τον κιμά, τους ρίχνουμε λίγο τυρί τριμμένο και μετά βάζουμε τον κιμά.
Αμέσως μετά, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ, είτε μόνοι μας είτε την έτοιμη και σκεπάζουμε ένα ένα τα παπουτσάκια μας.
Ραντίζουμε με λίγη κανέλα, ρίχνουμε λίγο ακόμη τυρί τριμμένο και τα βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου μέχρι δηλαδή που θα ροδίσει από πάνω η μπεσαμέλ.
Και μια γρήγορη και εύκολη μπεσαμέλ.
Βάλτε σ ένα κατσαρολάκι λίγο λάδι η βούτυρο να κάψει, εγώ βάζω πάντα λάδι, ρίξτε μέσα τρεις κουταλιές της σούπας γεμάτες, αλεύρι και ανακατέψτε γρήγορα με το σύρμα, για να μην σβολιάσει, αμέσως μετά ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει, μετά, χτυπάτε δυο αυγά καλά και τα ρίχνετε μέσα, ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθούν, βάλτε λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο τυρί τριμμένο κι έτοιμη.
Τα παπουτσάκια τα συνοδεύουμε με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα και κρασάκι της αρεσκείας σας, εγώ με τα παπουτσάκια προτιμώ το ροζέ…
Να τα απολαύσετε…
Σήμερα όμως, θα φτιάξουμε τις μελιτζάνες παπουτσάκια που με τρελαίνουν!!!!
Θα χρειαστούμε για μισό κιλό κιμά, τέσσερις μελιτζάνες φλάσκες μακρόστενες, που όμως όταν τις κόψουμε στην μέση, θα γίνουν οκτώ.
Αν δεν έχετε φλάσκες και έχετε τσακώνικες, να πάρετε οκτώ.
Οι μελιτζάνες παπουτσάκια χρειάζονται ένα κιμά, σαν αυτόν που κάνουμε τα μακαρόνια με κιμά, το παστίτσιο η τον μουσακά, μπεσαμέλ και τυρί τριμμένο.
Φυσικά, υπάρχει και η έτοιμη μπεσαμέλ για ευκολία!!
Θα σας πω εν τάχει, ότι τον κιμά τον τσιγαρίζουμε στο λάδι του, τον σβήνουμε με κρασί, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε κανελογαρύφαλα, μοσχοκάρυδο και δαφνόφυλλο και τον αφήνουμε να ψηθεί συμπληρώνοντας λίγο νεράκι.
Αν κάποιοι θέλουν, μπορούν να βάλουν και τριμμένη ντομάτα.
Πιο παλιά και πριν ακόμη αρχίσουμε να προσέχουμε λίγο περισσότερο τι τρώμε και πως το τρώμε, τις μελιτζάνες τις τηγανίζαμε, τώρα πια δεν το κάνουμε, είναι εξαιρετικά ανθυγιεινό.
Τις μελιτζάνες λοιπόν, τις βάζουμε στον φούρνο, αφού τις χαράξουμε από πάνω, μισή ώρα περίπου να μαλακώσουν για να μπορούμε να τις γεμίσουμε.
Αν χρησιμοποιήσετε φλάσκες και έχουν αρκετή σάρκα, όταν τις ψήσετε, αφαιρέστε λίγη, για να έχουν μεγαλύτερη υποδοχή για τον κιμά και την σάρκα που θα βγάλετε ρίξτε τη στον κιμά.
Όπως λοιπόν τις έχουμε ανοίξει για να βάλουμε τον κιμά, τους ρίχνουμε λίγο τυρί τριμμένο και μετά βάζουμε τον κιμά.
Αμέσως μετά, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ, είτε μόνοι μας είτε την έτοιμη και σκεπάζουμε ένα ένα τα παπουτσάκια μας.
Ραντίζουμε με λίγη κανέλα, ρίχνουμε λίγο ακόμη τυρί τριμμένο και τα βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα περίπου μέχρι δηλαδή που θα ροδίσει από πάνω η μπεσαμέλ.
Και μια γρήγορη και εύκολη μπεσαμέλ.
Βάλτε σ ένα κατσαρολάκι λίγο λάδι η βούτυρο να κάψει, εγώ βάζω πάντα λάδι, ρίξτε μέσα τρεις κουταλιές της σούπας γεμάτες, αλεύρι και ανακατέψτε γρήγορα με το σύρμα, για να μην σβολιάσει, αμέσως μετά ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει, μετά, χτυπάτε δυο αυγά καλά και τα ρίχνετε μέσα, ανακατεύοντας καλά να ενσωματωθούν, βάλτε λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο τυρί τριμμένο κι έτοιμη.
Τα παπουτσάκια τα συνοδεύουμε με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα και κρασάκι της αρεσκείας σας, εγώ με τα παπουτσάκια προτιμώ το ροζέ…
Να τα απολαύσετε…