Λαχταριστά cupcakes με παγωτό σοκολάτα
Συστατικά
- 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 400 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
- 500 γρ. παγωτό σοκολάτα
- 5 ασπράδια, από μέτρια αβγά
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- μπισκότα τύπου digestive, τριμμένα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160o C στον άερα.
- Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε τα μπισκότα μέχρι να διαλυθούν.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη με την υφή βρεγμένης άμμου.
- Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ταψί 25x35 εκ. και ψήνουμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε το μπισκότο να κρυώσει.
- Σε μια φόρμα με 12 θήκες για muffins βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια στις θέσεις που μπαίνει το μείγμα. Με ένα πινέλο αλείφουμε τη βάση και τα τοιχώματά τους με λιωμένη κουβερτούρα.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 15 λεπτά, ώστε να σφίξει η κουβερτούρα.
- Αφαιρούμε από το ψυγείο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία δημιουργώντας μια δεύτερη στρώση σοκολάτας στις χάρτινες θήκες.
- Μοιράζουμε 1 κ.γ. από το μπισκότο σε κάθε βάση -κρατώντας λίγο για το σερβίρισμα- και από πάνω βάζουμε το παγωτό.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα στην κατάψυξη για 1 ώρα.
- Σε ένα πυρίμαχο μπολ αναμειγνύουμε τα ασπράδια, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το μεταφέρουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) προσέχοντας ο πάτος του να μην ακουμπάει στο νερό.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ασπρίσει και να σφίξει το μείγμα, ελέγχοντας παράλληλα τη θερμοκρασία του με ένα μαγειρικό θερμόμετρο.
- Μόλις φτάσει στους 82o C και έχει πήξει αρκετά, σταματάμε το ανακάτεμα.
- Μεταφέρουμε με προσοχή τη μαρέγκα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά με το σύρμα μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής όπου κόβουμε με ένα μαχαίρι την άκρη της.
- Αφαιρούμε προσεκτικά τα cupcakes από τις χάρτινες θήκες και τα διακοσμούμε με τη μαρέγκα.
- Καίμε με το φλόγιστρο τη μαρέγκα και σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με λίγο τριμμένο μπισκότο.