Πεντανόστιμα cupcakes με μπίρα και σοκολάτα
Συστατικά
- 120 γρ. βούτυρο
- 110 γρ. μπίρα, μαύρη
- 30 γρ. κακάο
- 70 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35%
- 2 κ.γ. καφέ, στιγμής σε κόκκους
- 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
- αλάτι
- 1 αβγό
- 80 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 150 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη, + έξτρα προαιρετικά
- 50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 125 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- κουβερτούρα, τριμμένη, για το σερβίρισμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο με τη μπίρα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το κακάο, την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τους κόκκους καφέ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι.
- Στο μίξερ με το σύρμα χτυπάμε το αυγό με το γιαούρτι για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το βούτυρο, και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο.
- Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ.
- Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι (αφού το έχουμε περάσει απο κόσκινο) και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια σε 2 φόρμες για muffin με 6 θήκες και γεμίζουμε μέχρι τη μέση με το μείγμα.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά πάνω σε μια σχάρα.
- Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη και το γιαούρτι μέχρι να αφρατέψουν.
- Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Σε περίπτωση που το θέλουμε πιο γλυκό μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον ζάχαρη άχνη.
- Βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσια μύτη κορνέ 8 mm και διακοσμούμε τα cupcakes.
- Σερβίρουμε με τριμμένη κουβερτούρα.