Τραγανές τυροκροκέτες με σουσάμι και μαρμελάδα ντομάτα
Συστατικά
Για τη μαρμελάδα ντομάτα
- 500 γρ. ντομάτες, χωρίς φλούδες και σπόρια, κομμένες στα 2
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 4 σκ. σκόρδο
- 70 γρ. τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
- 30 γρ. σάλτσα σόγιας
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ. μηλόξιδο
Για τις τυροκροκέτες
- 125 γρ. γραβιέρα
- 1 αβγό
- 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. σουσάμι
- 1 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα πιπέρι
Για το πανάρισμα
- 4 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
- 100 γρ. σουσάμι
- σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
- φύλλα δυόσμου, για το σερβίρισμα
Για τη μαρμελάδα ντομάτα
- Ρίχνουμε τις μισές ντομάτες με τα υπόλοιπα υλικά στο μηχάνημα με τα μαχαίρια και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές.
- Τις υπόλοιπες ντομάτες τις κόβουμε σε κύβους 0,5 εκ. και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
- Βάζουμε τον πουρέ σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά και μόλις έρθει σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε τους κύβους της ντομάτας.
- Συνεχίζουμε να βράζουμε το μείγμα για 15 λεπτά, μέχρι να πήξει η μαρμελάδα.
- Τη μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τις κροκέτες στο μηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
- Το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, να παγώσει.
- Με τα χέρια μας, πλάθουμε μικρά μπαλάκια (κροκέτες) βάρους 15 γρ. το ένα.
- Πανάρουμε τις κροκέτες στο αλεύρι, μετά στο αβγό, μετά στο σουσάμι, ξανά στο αβγό και μετά ξανά στο σουσάμι.
- Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι σπορέλαιο σε 2-4 εκ. βάθος να κάψει στους 170°C (αν η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, οι κροκέτες μπορεί να ανοίξουν).
- Τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρουμε με τη μαρμελάδα και τα φύλλα δυόσμου.
πηγή:akispetretzikis.com