Φανταστική σιροπιαστή καρυδόπιτα μαρεγκάτη
Συστατικά
Για το σιρόπι
800 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. τζίντζερ, φρέσκο
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
2 στικ κανέλα
1 πορτοκάλι
1 κ.σ. μέλι
Για την καρυδόπιτα
10 αβγά, μεσαία
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
180 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
120 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1/4 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
1/4 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
300 γρ. καρυδόψιχα
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, 2 αστεροειδείς γλυκάνισους, 2 στικ κανέλας, 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση και 1 κ.σ. μέλι.
Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν πάρει την πρώτη βράση και γίνει διάφανο, αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την καρυδόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Στο μίξερ προσθέτουμε, τα ασπράδια των αβγών, τη μισή ζάχαρη, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε ένα μεγάλο μπολ.
Στον ίδιο κάδο του μίξερ προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών, την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την καρυδόψιχα και το ξύσμα από δύο πορτοκάλια.
Ανακατεύουμε τα υλικά, προσθέτουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, με τους κρόκους των αβγών και τη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε λίγη από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει το μείγμα.
Το μεταφέρουμε στο μπολ με την υπόλοιπη μαρέγκα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος της μαρέγκας.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25x35 εκ..
Το απλώνουμε με απαλές κινήσεις φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το ταψί.
Ψήνουμε για 45 λεπτά στον αέρα έχοντας τη σχάρα ψηλά.
Αφαιρούμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο και προσθέτουμε αμέσως το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα.
Αφήνουμε την καρυδόπιτα για 1 ώρα για να απορροφήσει το σιρόπι.
Αφαιρούμε τα μυρωδικά και σερβίρουμε, με παγωτό βανίλια, στικ κανέλας, δυόσμο και λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Πηγή: akispetretzikis.com
Για το σιρόπι
800 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. τζίντζερ, φρέσκο
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
2 στικ κανέλα
1 πορτοκάλι
1 κ.σ. μέλι
Για την καρυδόπιτα
10 αβγά, μεσαία
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
180 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
120 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1/4 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
1/4 κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνη
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
300 γρ. καρυδόψιχα
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, 2 αστεροειδείς γλυκάνισους, 2 στικ κανέλας, 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση και 1 κ.σ. μέλι.
Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν πάρει την πρώτη βράση και γίνει διάφανο, αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την καρυδόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.
Στο μίξερ προσθέτουμε, τα ασπράδια των αβγών, τη μισή ζάχαρη, μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε ένα μεγάλο μπολ.
Στον ίδιο κάδο του μίξερ προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών, την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την καρυδόψιχα και το ξύσμα από δύο πορτοκάλια.
Ανακατεύουμε τα υλικά, προσθέτουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, με τους κρόκους των αβγών και τη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε λίγη από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει το μείγμα.
Το μεταφέρουμε στο μπολ με την υπόλοιπη μαρέγκα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος της μαρέγκας.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25x35 εκ..
Το απλώνουμε με απαλές κινήσεις φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από το ταψί.
Ψήνουμε για 45 λεπτά στον αέρα έχοντας τη σχάρα ψηλά.
Αφαιρούμε την καρυδόπιτα από τον φούρνο και προσθέτουμε αμέσως το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα.
Αφήνουμε την καρυδόπιτα για 1 ώρα για να απορροφήσει το σιρόπι.
Αφαιρούμε τα μυρωδικά και σερβίρουμε, με παγωτό βανίλια, στικ κανέλας, δυόσμο και λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Πηγή: akispetretzikis.com