1 1/2 κιλό σταφύλια, χωρίς κουκούτσια
750-1000 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
10 κόκκους πιπεριού
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
φέτες ψωμί, φρυγανισμένες
βούτυρο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια. Αφαιρούμε τις ρώγες από τα κοτσάνια και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Σε ένα μούλτι ή σε έναν αποχυμωτή περνάμε τα 500 γρ. από τα σταφύλια και σουρώνουμε τον χυμό με ένα σουρωτήρι.
Βάζουμε μερικά πιατάκια του καφέ στην κατάψυξη.
Ρίχνουμε τον χυμό των σταφυλιών και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, προσθέτουμε μέσα τα υπόλοιπα σταφύλια, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 1 ώρα εκτός φωτιάς, στο σιρόπι.
Βάζουμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά (ο χρόνος μετράει μετά το σημείο βρασμού), μέχρι να εξατμιστεί λίγο από το υγρό και να μισοδέσει το σιρόπι.
Αφαιρούμε τα σταφύλια με μια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι που το έχουμε πάνω από ένα μπολ.
Το ζουμί που θα πέσει στο μπολ το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τους κόκκους του πιπεριού. Αν θέλουμε εδώ, εκτός από το πιπέρι, αρωματίζουμε το γλυκό με το ξύσμα λεμονιού, βανίλια, αρμπαρόριζα κ.λπ.
Συνεχίζουμε τον βρασμό για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να είναι έτοιμο το σιρόπι.
Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο στάζοντας μερικές σταγόνες του στα πιατάκια που έχουμε βάλει στην κατάψυξη. Αν το σιρόπι κάνει σταγόνες που δεν απλώνουν, είναι έτοιμο.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα σταφύλια, ανακατεύουμε και σε 1 λεπτό σβήνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά, το μεταφέρουμε σε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.
Σερβίρουμε σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με ζεστό βούτυρο.
Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου ένα μήνα.