Το σωστό πάγωμα, αλλά και ξεπάγωμα των τροφίμων είναι το Α και το Ω προκειμένου να απολαύσουμε το αγαπημένο μας φαγητό. Το κρέας βέβαια, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Συνήθως όταν αγοράζεις κρέας ή κιμά από το κρεοπωλείο, που δεν έχεις σκοπό να μαγειρέψεις την ίδια μέρα, τα βάζεις στην κατάψυξη όπως είναι τυλιγμένα με το χαρτί από το κατάστημα ή τα μεταφέρεις σε σακουλάκια τροφίμων. Αυτό όμως που συχνά παραλείπεις ενώ δεν πρέπει, είναι να τα χωρίζεις σε μερίδες ανάλογα με το φαγητό που θέλεις να φτιάξεις.
Αν για παράδειγμα αγοράσεις 3 κιλά μπριζόλες γιατί ήταν σε προσφορά ή 2 κιλά κιμά γιατί θέλεις να έχεις αποθέματα και για σάλτσα για τα μακαρόνια και για κεφτεδάκια, δεν θα πρέπει να τα βάζεις στην κατάψυξη ως έχουν. Το μόνο που θα καταφέρεις με αυτό τον τρόπο, είναι να χρειάζονται πολύ χρόνο για να ξεπαγώσουν αλλά και να πρέπει να τα μαγειρέψεις όλα μαζί μετά, γιατί όπως ξέρεις το ξεπαγωμένο κρέας δεν μπαίνει ποτέ ξανά στην κατάψυξη!
Τι θα πρέπει λοιπόν πάντα να κάνεις πριν βάλεις κρέας στην κατάψυξη;
Να το χωρίζεις σε μερίδες που ανταποκρίνονται στα φαγητά που θέλεις να φτιάξεις και στα άτομα για τα οποία μαγειρεύεις. Αν δηλαδή θέλεις να μοιράσεις τις μπριζόλες που προορίζονται για καθημερινό τραπέζι, καλό θα ήταν να τις βάλεις σε σακουλάκια ανά δύο, για να ξεπαγώνουν πιο γρήγορα.
Αν πάλι θέλεις να καταψύξεις κιμά, αποφάσισε εκ των προτέρων για ποιο φαγητό τον προορίζεις (άλλη ποσότητα θέλει το παστίτσιο και άλλη τα μπιφτέκια) και γράψε μία σημείωση επάνω στο σακουλάκι. Την ίδια τεχνική εφαρμόζεις για κάθε τύπο κρέατος και έτσι θα μπορείς να κάνεις σωστή διαχείριση και στο χρόνο και στο μαγείρεμα.