Τάρτα λεμονιού: Ένα υπέροχο γλυκό
Δείτε πόσο εύκολα θα την φτιάξετε
Για τη ζύµη
250γρ. αλεύρι σκληρό
25γρ. ζάχαρη άχνη
125γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
1 κρόκο αβγού
1-2 κουτ. σούπας νερό παγωµένο (όσο χρειαστεί)
ξύσµα από 1 λεµόνι
λίγο αλάτι
Για την κρέµα
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
4 κρόκους αβγών
3 φλιτζανάκια του καφέ χυµό λεµονιού (3-4 λεµόνια)
ξύσµα από 2 λεµόνια
Διαδικασία
Ετοιµάζετε τη ζύµη: Βάζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο του µια λακκούβα, µέσα στην οποία ρίχνετε το αλάτι, τη ζάχαρη, τον κρόκο του αβγού, το ξύσμα του λεμονιού και το βούτυρο.
Αρχίζετε να ανακατεύετε µε τα δάχτυλα, τρίβοντας παράλληλα τα υλικά ώστε να πάρετε ένα µίγµα σαν ψίχουλα. Ζυµώνετε µε γρήγορες κινήσεις, προσθέτοντας λίγο παγωµένο νερό µέχρι να πάρετε µια οµοιογενή και σφιχτή ζύµη. Την κάνετε µπάλα, την τυλίγετε σε πλαστική µεµβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Eτοιµάζετε τη γέµιση αναμιγνύοντας μέσα σε ένα µπολ όλα τα υλικά της κι ανακατεύοντας ζωηρά µε ένα σύρµα.
Βγάζετε τη ζύµη από το ψυγείο, την πατάτε πάνω σε πάγκο να γίνει πλατιά και την τοποθετείτε ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες. Με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε σε στρογγυλό φύλλο στο µέγεθος της ταρτιέρας σας. Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύµη µέσα στην ταρτιέρα σας, τη στρώνετε έτσι ώστε να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά της και ξεκολλάτε και τη δεύτερη λαδόκολλα. Με ένα µαχαίρι κόβετε τη ζύµη που περισσεύει τριγύρω και αδειάζετε µέσα το µίγµα της λεµονάτης γέµισης.
Χαµηλώνετε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 170οC και ψήνετε την τάρτα για 35 λεπτά περίπου, µέχρι να σταθεροποιηθεί η γέµιση και να πάρει χρώµα και η κρέμα και η ζύµη.
Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει καλά και μετά κόβετε κοµµάτια και σερβίρετε σε πιάτα, πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη και διακοσμώντας αν θέλετε με φρέσκα φρούτα ή γλυκό κουταλιού λεμόνι. Τη διατηρείτε στο ψυγείο.
250γρ. αλεύρι σκληρό
25γρ. ζάχαρη άχνη
125γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
1 κρόκο αβγού
1-2 κουτ. σούπας νερό παγωµένο (όσο χρειαστεί)
ξύσµα από 1 λεµόνι
λίγο αλάτι
Για την κρέµα
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
4 κρόκους αβγών
3 φλιτζανάκια του καφέ χυµό λεµονιού (3-4 λεµόνια)
ξύσµα από 2 λεµόνια
Διαδικασία
Ετοιµάζετε τη ζύµη: Βάζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και κάνετε στο κέντρο του µια λακκούβα, µέσα στην οποία ρίχνετε το αλάτι, τη ζάχαρη, τον κρόκο του αβγού, το ξύσμα του λεμονιού και το βούτυρο.
Αρχίζετε να ανακατεύετε µε τα δάχτυλα, τρίβοντας παράλληλα τα υλικά ώστε να πάρετε ένα µίγµα σαν ψίχουλα. Ζυµώνετε µε γρήγορες κινήσεις, προσθέτοντας λίγο παγωµένο νερό µέχρι να πάρετε µια οµοιογενή και σφιχτή ζύµη. Την κάνετε µπάλα, την τυλίγετε σε πλαστική µεµβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Eτοιµάζετε τη γέµιση αναμιγνύοντας μέσα σε ένα µπολ όλα τα υλικά της κι ανακατεύοντας ζωηρά µε ένα σύρµα.
Βγάζετε τη ζύµη από το ψυγείο, την πατάτε πάνω σε πάγκο να γίνει πλατιά και την τοποθετείτε ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες. Με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε σε στρογγυλό φύλλο στο µέγεθος της ταρτιέρας σας. Ξεκολλάτε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύµη µέσα στην ταρτιέρα σας, τη στρώνετε έτσι ώστε να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά της και ξεκολλάτε και τη δεύτερη λαδόκολλα. Με ένα µαχαίρι κόβετε τη ζύµη που περισσεύει τριγύρω και αδειάζετε µέσα το µίγµα της λεµονάτης γέµισης.
Χαµηλώνετε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 170οC και ψήνετε την τάρτα για 35 λεπτά περίπου, µέχρι να σταθεροποιηθεί η γέµιση και να πάρει χρώµα και η κρέμα και η ζύµη.
Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει καλά και μετά κόβετε κοµµάτια και σερβίρετε σε πιάτα, πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη και διακοσμώντας αν θέλετε με φρέσκα φρούτα ή γλυκό κουταλιού λεμόνι. Τη διατηρείτε στο ψυγείο.