Πατρίδα των κυδωνιών λένε, πως ήταν η αρχαία Κυδωνία της Κρήτης, οπότε λέγεται, ότι τα «χρυσά μήλα» των Εσπερίδων στον άθλο του Ηρακλή, ήταν κυδώνια…

Επίσης λένε πως τα κυδώνια, είναι το φρούτο που συμβολίζει την αφοσίωση και την ερωτική πίστη… λένε επίσης πως το κυδώνι, είναι ο «απαγορευμένος καρπός», η ομορφιά, η αμαρτία… ο έρωτας…

Εμείς θα φτιάξουμε κυδώνια ψητά στον φούρνο, αφού ξεκινά η εποχή τους, εύκολα, γρήγορα και απλά.

Λοιπόν θα χρειαστούμε κυδώνια, ζάχαρη μαύρη, κανέλλα και γλυκό κρασί αν σας βρίσκεται η ένα οποιοδήποτε λικεράκι που υπάρχει στο σπίτι…

Ξεκινάμε…

Πλένουμε τα κυδώνια και μ ένα σφουγγάρι άγριο, τα τρίβουμε να φύγει το χνούδι τους.

Αμέσως μετά τα κόβουμε όπως τα μήλα, καθαρίζουμε μόνο το μέσα, τα κουκούτσια τους δηλαδή και όχι την φλούδα, τώρα την θέλουμε.

Τα βάζουμε σ ένα πυρέξ, ρίχνουμε από πάνω λίγη μαύρη ζάχαρη μ ένα κουτάλι της σούπας, αμέσως μετά ρίχνουμε το γλυκό κρασί, η το λικεράκι που σας βρίσκεται στο σπίτι, να καλυφτεί ο πάτος του πυρέξ και τέλος, ρίχνεται λίγη κανέλα τριμμένη.

Τα ψήνουμε περίπου μια ώρα, πάνω κάτω στου 150 βαθμούς, αν τα κυδώνια σας είναι μαλακά και μιάμιση ώρα περίπου αν είναι λίγο σκληρά.

Συνοδεύονται καταπληκτικά με γιαούρτι, όπως και το γλυκό κουταλιού η παγωτό, που ακόμα τρώγεται ευχάριστα.