Υλικά


  • 250γρ. βούτυρο φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 αβγά
  • 400γρ. ζάχαρη
  • 250γρ. πορτοκάλι πολτοποιημένο, βρασμένο
  • 100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, αλεσμένα σε πούδρα
  • 400γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ


Για τη διακόσμηση

  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • καραμελάκια πολύχρωμα


Οδηγίες παρασκευής


  • Για τον πουρέ πορτοκαλιών: Πλένετε δύο πορτοκάλια και τα τρυπάτε με αιχμηρό αντικείμενο σε τρεις-τέσσερις μεριές. Τα βάζετε σε κατσαρόλα, προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπαστούν και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε κουκούτσια και άσπρη μεμβράνη και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ.
  • Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε τα αβγά ένα ένα και τον πουρέ των πορτοκαλιών. Ρίχνετε την πούδρα των αμυγδάλων και σταδιακά, το αλεύρι. Ανακατεύετε μέχρι να πάρετε ένα λείο και ομοιογενές μίγμα.
  • Βουτυρώνετε μια φόρμα σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου και τη βάζετε για 6-8 λεπτά στην κατάψυξη για να παγώσει το βούτυρο και να ελέγξετε αν όλη η επιφάνεια της φόρμας είναι βουτυρωμένη. Την πασπαλίζετε με αλεύρι και ρίχνετε μέσα το μίγμα του κέικ.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο. Το αφήνετε να μισοκρυώσει για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Κατόπιν, το μεταφέρετε σε πιατέλα ή χαρτόνι ζαχαροπλαστικής σκεπασμένο με το δαντελένιο χάρτινο πετσετάκι.
  • Πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη μέχρι να καλυφθεί τελείως και στολίζετε με γιρλάντες από πολύχρωμα καραμελάκια.