Απίστευτη συνταγή: Συκόπιτα με ξερά σύκα
Σήμερα λέω να φτιάξουμε ένα γλυκάκι, κέικ, πίτα, πέστε το όπως θέλετε, εγώ το λέω συκόπιτα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Θα χρειαστούμε λίγα ξερά σύκα, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα λάδι, κανελογαρύφαλα, λίγο ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, χυμό πορτοκάλι, ένα ποτηράκι του κρασιού κανελόζουμο (θα βράσετε το νερό με ένα ξυλάκι κανέλα), ένα σφηνάκι κονιάκ, ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα που θα την διαλύσουμε στον χυμό του πορτοκαλιού και ένα πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Για πάμε να το φτιάξουμε…
Βάζουμε μέσα σε μια λεκανίτσα τα σύκα με λίγο νερό και κονιάκ να μαλακώσουν, αν είναι σκληρά βάλτε τα απ το βράδυ.
Σε μια άλλη λεκανίτσα τώρα, χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη ν ασπρίσουν, μετα βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τον χυμό, είπαμε αφού μέσα διαλύσουμε την σόδα, να τον κρατάτε πάνω από την λεκάνη γιατί η σόδα αφρίζει, ανακατεύουμε πολύ καλά, ρίχνουμε και το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μετά, κόβουμε με το ψαλίδι της κουζίνας τα σύκα μικρά μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε μέσα με το ζουμάκι τους, αν δείτε και είναι λίγο αραιός ο χυλός, ρίξτε λίγο αλεύρι ακόμα, να γίνει όπως όταν κάνουμε το κέικ.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι, αν είναι κεραμικό το βάζουμε μέσα όπως είναι, αν είναι μεταλλικό βάζουμε λαδόκολλα λαδωμένη και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για μια ώρα και κάτι.
Μόλις ροδίσει καλά από πάνω είναι έτοιμο, αλλά καλού κακού κάντε και το τεστ του μαχαιριού…
Τώρα αν δεν θέλετε να βάλετε σύκα ξερά, γίνεται και με σταφίδες, τότε μόνο θα την πείτε σταφιδόπιτα!!!!
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Θα χρειαστούμε λίγα ξερά σύκα, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα λάδι, κανελογαρύφαλα, λίγο ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, χυμό πορτοκάλι, ένα ποτηράκι του κρασιού κανελόζουμο (θα βράσετε το νερό με ένα ξυλάκι κανέλα), ένα σφηνάκι κονιάκ, ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα που θα την διαλύσουμε στον χυμό του πορτοκαλιού και ένα πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Για πάμε να το φτιάξουμε…
Βάζουμε μέσα σε μια λεκανίτσα τα σύκα με λίγο νερό και κονιάκ να μαλακώσουν, αν είναι σκληρά βάλτε τα απ το βράδυ.
Σε μια άλλη λεκανίτσα τώρα, χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη ν ασπρίσουν, μετα βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τον χυμό, είπαμε αφού μέσα διαλύσουμε την σόδα, να τον κρατάτε πάνω από την λεκάνη γιατί η σόδα αφρίζει, ανακατεύουμε πολύ καλά, ρίχνουμε και το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μετά, κόβουμε με το ψαλίδι της κουζίνας τα σύκα μικρά μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε μέσα με το ζουμάκι τους, αν δείτε και είναι λίγο αραιός ο χυλός, ρίξτε λίγο αλεύρι ακόμα, να γίνει όπως όταν κάνουμε το κέικ.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι, αν είναι κεραμικό το βάζουμε μέσα όπως είναι, αν είναι μεταλλικό βάζουμε λαδόκολλα λαδωμένη και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για μια ώρα και κάτι.
Μόλις ροδίσει καλά από πάνω είναι έτοιμο, αλλά καλού κακού κάντε και το τεστ του μαχαιριού…
Τώρα αν δεν θέλετε να βάλετε σύκα ξερά, γίνεται και με σταφίδες, τότε μόνο θα την πείτε σταφιδόπιτα!!!!