Tο χοιρινό στο φούρνο «στολισμένο» με όλα αυτά τα υλικά που περιγράφω πιο κάτω, το φτιάχνω και το ψήνω όλη την νύχτα ώστε το πρωί να το βρω έτοιμο χωρίς κούραση για το πρωτοχρωνιάτικο γεύμα.

Τι θα χρειαστούμε…


Αγοράζουμεχοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο, αφού το πλύνω, το βάζω μέσα στο ταψί, πήλινο, η γάστρα, ότι έχετε και το λούζω με κόκκινο κρασί, δενδρολίβανο, δάφνη και πιπέρια.

Θα χρειαστούμε επίσης κυδώνια, κάστανα, πορτοκάλια, πατάτες, κόκκινη κολοκύθα, μήλα φιρίκια,λίγα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, αλατοπίπερο, κρασί που είπαμε πιο πάνω και πολύ λίγο λάδι.

Τις ποσότητες τις κανονίζετε ανάλογα με τα άτομα που είστε.

Το βράδυ, αφού έχει μαριναριστεί το κρέας όλη τη μέρα, σουρώνουμε την μαρινάδα και την κρατάμε, τα υπόλοιπα τα πετάμε εκτός από το δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνω, με χοντροκομμένο πιπέρι και μάλιστα τρία είδη, πράσινο, μαύρο και κόκκινο.

Καθαρίζουμε όλα τα υλικά, τα κυδώνια όπως τα μήλα, τις πατάτες χοντροκομμένες, την κίτρινη κολοκύθα σε κομμάτια όπως της πατάτας, τα μήλα, τα καθαρισμένα κάστανα που έχετε μισοβράσει, εκτός αν πάρετε έτοιμα για να βγείτε απ τον μπελά.

Στύβω πορτοκάλια και γεμίζω ένα ποτήρι του νερού, τις κούπες από το στύψιμο τις κόβω στα δυο και τις στριμώχνω μέσα στο κρέας, ρίχνω λοιπόν τον χυμό, άλλο τόσο νερό, μισό ποτήρι λάδι και στολίζω πάνω πάνω με το δεντρολίβανο που κρατήσαμε.

Τα υλικά από κάτω, το κρέας από πάνω να τα σκεπάζει για να μαλακώσουν και να βγάλουν τους χυμούς τους.

Όπως λοιπόν έχουμε το φαγητό μας στο ταψί με όλα του τα υλικά έτοιμο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο στους 140 βαθμούς και το αφήνουμε να ψηθεί όλη την νύχτα, αν έχουμε γάστρα με καπάκι, το βάζουμε πάνω από το αλουμινόχαρτο, γιατίέτσι κλείνουμε μέσα όλα τα αρώματα και δεν έχουμε διαρροές.

Το πρωί ανοίγουμε τον φούρνο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμελίγο ακόμα για πάρει το χρώμα του, να το βρέχετε με το ζουμί του για να γίνει ωραίο το χρώμα του.

Αυτό ήταν,έχετε μια χαλαρή μέρα κι ένα υπέροχο φαγητό…

Καλή χρονιά