Μηλόπιτα νηστίσιμη
Μοσχομυριστή με σταφίδες, καρύδια και κανέλα
Υλικά
Για τη ζύμη:
300 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
115 γρ. καλαμποκέλαιο
115 γρ. ελαιόλαδο
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
1/2 κ.γ. κανέλα
Για τη γέμιση με μήλα:
1 κιλό μήλα, καθαρισμένα και κομμένα στα 8
100 γρ. σταφίδες
100 γρ. καρύδια
50 γρ. ζάχαρη μαύρη
1/2 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση συνταγής
Για τη ζύμη: Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια αρκετά μαλακή ζύμη. Εναλλακτικά τα ζυμώνουμε στο μίξερ με το φτερό / γάντζο. Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη, πολύ καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να “ξεκουραστεί” η ζύμη.
Για το μείγμα με τα μήλα: Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε στην άκρη.
Για τη συναρμολόγηση: Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο πάχους 4 χιλιοστά. Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 26 εκ. στη λαμαρίνα του φούρνου και μεταφέρουμε στο εσωτερικό του το ένα φύλλο ζύμης. Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα των μήλων. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης και πιέζουμε περιφερειακά να κολλήσει με τη ζύμη στα πλαϊνά. Εναλλακτικά κόβετε το δεύτερο φύλλο με το ειδικό εργαλείο “για πίτσα” σε ροδέλες κάθετες, 1 εκ. περίπου και το τοποθετείτε ανά διαστήματα κάθετε και οριζόντια στην επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 50-60 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει και πασπαλίζουμε με κανέλα και άχνη ζάχαρη.
Για τη ζύμη:
300 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
115 γρ. καλαμποκέλαιο
115 γρ. ελαιόλαδο
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
1/2 κ.γ. κανέλα
Για τη γέμιση με μήλα:
1 κιλό μήλα, καθαρισμένα και κομμένα στα 8
100 γρ. σταφίδες
100 γρ. καρύδια
50 γρ. ζάχαρη μαύρη
1/2 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση συνταγής
Για τη ζύμη: Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μεγάλο μπολ και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια αρκετά μαλακή ζύμη. Εναλλακτικά τα ζυμώνουμε στο μίξερ με το φτερό / γάντζο. Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη, πολύ καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να “ξεκουραστεί” η ζύμη.
Για το μείγμα με τα μήλα: Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε στην άκρη.
Για τη συναρμολόγηση: Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο πάχους 4 χιλιοστά. Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 26 εκ. στη λαμαρίνα του φούρνου και μεταφέρουμε στο εσωτερικό του το ένα φύλλο ζύμης. Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα των μήλων. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης και πιέζουμε περιφερειακά να κολλήσει με τη ζύμη στα πλαϊνά. Εναλλακτικά κόβετε το δεύτερο φύλλο με το ειδικό εργαλείο “για πίτσα” σε ροδέλες κάθετες, 1 εκ. περίπου και το τοποθετείτε ανά διαστήματα κάθετε και οριζόντια στην επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 50-60 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει και πασπαλίζουμε με κανέλα και άχνη ζάχαρη.