Γλυκό ψωμί σαν νηστίσιμο τσουρέκι
Με μαστίχα και πορτοκάλι
Υλικά
Για 2 μεγάλα καρβέλια
Για την μαγιά
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1 φλιτζανάκι χλιαρό νερό
Για το ζυμάρι
60 γρ ελαιόλαδο
60 γρ χυμό πορτοκάλι
180 γρ τριμμένη κίτρινη κολοκύθα
500 γρ αλεύρι για τσουρέκια
Ξύσμα πορτοκαλιού
Λίγο αλάτι
1/2 κ.γ. κακουλέ
1/2 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
60 γρ βούτυρο λιωμένο για το πλάσιμο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για την μαγιά και αφήνουμε σκεπασμένα με μεμβράνη για 30 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί.
Προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά (δηλαδή μέχρι το αλεύρι στην λίστα των υλικών) μέσα σε ένα μπολ μαζί με την μαγιά και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του βούτυρο και πλάθουμε ώστε να δημιουργηθεί η ζύμη.
Έπειτα προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σιγά-σιγά, ζυμώνοντας συνέχεια για να απορροφηθεί. Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει, περίπου 30-40 λεπτά. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη ή και σε περισσότερα αν επιθυμούμε μικρότερα ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε 15-20 λεπτά να φουσκώσουν και πάλι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνειά τους.
Αν επιθυμούμε μπορούμε να τα αλείψουμε με αυγό και γάλα ή να τα διακοσμήσουμε με ότι θέλουμε. Εγώ έβαλα μερικές σταφίδες και παπαρουνόσπορο.
Για 2 μεγάλα καρβέλια
Για την μαγιά
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1 φλιτζανάκι χλιαρό νερό
Για το ζυμάρι
60 γρ ελαιόλαδο
60 γρ χυμό πορτοκάλι
180 γρ τριμμένη κίτρινη κολοκύθα
500 γρ αλεύρι για τσουρέκια
Ξύσμα πορτοκαλιού
Λίγο αλάτι
1/2 κ.γ. κακουλέ
1/2 κ.γ. μαχλέπι
1/2 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
60 γρ βούτυρο λιωμένο για το πλάσιμο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για την μαγιά και αφήνουμε σκεπασμένα με μεμβράνη για 30 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί.
Προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά (δηλαδή μέχρι το αλεύρι στην λίστα των υλικών) μέσα σε ένα μπολ μαζί με την μαγιά και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του βούτυρο και πλάθουμε ώστε να δημιουργηθεί η ζύμη.
Έπειτα προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σιγά-σιγά, ζυμώνοντας συνέχεια για να απορροφηθεί. Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει, περίπου 30-40 λεπτά. Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μέρη ή και σε περισσότερα αν επιθυμούμε μικρότερα ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε 15-20 λεπτά να φουσκώσουν και πάλι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνειά τους.
Αν επιθυμούμε μπορούμε να τα αλείψουμε με αυγό και γάλα ή να τα διακοσμήσουμε με ότι θέλουμε. Εγώ έβαλα μερικές σταφίδες και παπαρουνόσπορο.