Υλικά:

6 μικρά αχλάδια
50 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
χυμός 1 λεμονιού
125 γραμμ. βούτυρο
150 γραμμ. ζάχαρη
2 αυγά χτυπημένα
2 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά σε σκόνη
125 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά της σούπας έτοιμος καφές εσπρέσο
έτοιμο σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο. Βουτυρώνετε έξι φορμάκια για κεικ και τα σκεπάζετε με λαδόκολλα. Κόβετε 1 λεπτή φέτα από τη βάση κάθε αχλαδιού. Αφαιρείτε προσεκτικά τα κουκουτσια, βάζετε λίγη σοκολάτα στο εσωτερικό κάθε φρούτου και κλείνετε με τη φέτα που έχετε προηγουμένως κόψει. Ραντίζετε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει το αχλάδι. Στη συνέχεια ετοιμάζετε το μείγμα για τα κεκάκια. Χτυπάτε το βούτυρο με 125 γραμμα ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα. Προσθέτετε αργά τα χτυπημένα αυγά, στη συνέχεια το κακάο, τη μαγιά, το αλεύρι και στο τέλος τον εσπρέσσο. Μοιράζετε το μείγμα στα φορμάκια και βυθίζετε από ένα αχλάδι στο κέντρο του καθενός στερεωνοντάς το για να σταθεί όρθιο. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη και ψήνετε για περίπου 30 λεπτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου μέχρι να φουσκώσου τα κεκάκια. Τα αφήνετε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά, ξεφορμάρετε και σερβίρετε με το σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας.