Πατρίδα των κυδωνιών λένε, πως ήταν η αρχαία Κυδωνία της Κρήτης, οπότε λέγεται, ότι τα «χρυσά μήλα» των Εσπερίδων στον άθλο του Ηρακλή, ήταν κυδώνια…

Επίσης λένε πως τα κυδώνια, είναι το φρούτο που συμβολίζει την αφοσίωση και την ερωτική πίστη… λένε επίσης πως το κυδώνι, είναι ο «απαγορευμένος καρπός», η ομορφιά, η αμαρτία… ο έρωτας…

Εμείς θα φτιάξουμε κυδώνια ψητά στον φούρνο, αφού βρίσκονται στην εποχή τους, εύκολα, γρήγορα και απλά.

Λοιπόν θα χρειαστούμε κυδώνια, ζάχαρη μαύρη, κανέλλα, γλυκό κρασί αν σας βρίσκεται η ένα οποιοδήποτε λικεράκι που υπάρχει στο σπίτι και λίγο νεράκι…

Ξεκινάμε…

Πλένουμε τα κυδώνια και μ ένα σφουγγάρι άγριο, με συρματάκι, τα τρίβουμε να φύγει το χνούδι τους.

Αμέσως μετά τα κόβουμε όπως τα μήλα, καθαρίζουμε μόνο το μέσα, τα κουκούτσια τους δηλαδή και όχι την φλούδα, τώρα την θέλουμε.

Τα βάζουμε σ ένα πυρέξ, ρίχνουμε από πάνω λίγη μαύρη ζάχαρη μ ένα κουτάλι της σούπας, αμέσως μετά ρίχνουμε το γλυκό κρασί, η το λικεράκι που σας βρίσκεται στο σπίτι, το νεράκι, να καλυφτεί ο πάτος του πυρέξ και τέλος, λίγη κανέλα τριμμένη.

Τα ψήνουμε πάνω κάτω στους 150 βαθμούς, περίπου τρία τέταρτα της ώρας αν τα κυδώνια είναι μαλακά και μιά ώρα και κάτι αν είναι λίγο σκληρά.

Συνοδεύονται καταπληκτικά με γιαούρτι, όπως και το γλυκό κουταλιού η παγωτό, που ακόμα τρώγεται ευχάριστα.

Θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας.