Kυδώνι γλυκό του κουταλιού - Πώς θα το φτιάξεις εύκολα
Βήμα - βήμα τα στάδια εκτέλεσης της συνταγής
Κυδώνια τα χρυσά, χνουδωτά φρούτα του χειμώνα, λένε πως τα κυδώνια, είναι το φρούτο που συμβολίζει την αφοσίωση, την ερωτική πίστη, πως είναι ο «απαγορευμένος καρπός», η ομορφιά, η αμαρτία… ο έρωτας…
Βήμα - βήμα τα στάδια εκτέλεσης της συνταγής
Ας φτιάξουμε όμως το γλυκό, καθαρίζουμε τα κυδώνια όπως τα μήλα και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό, που έχουμε βάλει χυμό από ένα λεμόνι για να μην μαυρίσουν, αμέσως μετά τα κόβουμε μακρόστενα κομματάκια και τα ζυγίζουμε για να υπολογίσουμε την ζάχαρη, εγω βάζω πάντα σε όλα τα γλυκά 200 γραμμάρια λιγότερη ζάχαρη από το βάρος τους.
Τα βάζουμε λοιπόν μέσα στην κατσαρόλα σε στρώσεις, κυδώνια ζάχαρη, κυδώνια ζάχαρη, επίσης βάζουμε μέσα ένα κλαδί φρέσκιας αρμπαρόριζας για να δώσει το άρωμά της, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα να βγάλουν τα υγρά τους.
Για ένα κιλό κυδώνια και 800 γραμμάρια ζάχαρη κι αφού τα κυδώνια βγάλουν τα υγρά τους την επόμενη μέρα, θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε ένα ποτήρι νερό περίπου, για να ξεκινήσει ο βρασμός και τ αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν, αν τα κυδώνια είναι σκληρά τα βράζετε λίγο περισσότερο αλλά με δυο ποτήρια νερό, πάντα σε μέτρια θερμοκρασία.
Όταν το σιρόπι αρχίσει να δένει, τότε βάζουμε μέσα τον χυμό ενός λεμονιού, συνεχίζοντας τον βρασμό για το δέσιμο του σιροπιού, εκείνη την ώρα, ρίχνουμε και τα αμύγδαλα, αφού τα καβουρντίζουμε ελαφρώς,
Δεν θα σας πω για την αποστείρωση των βάζων και αλλά τέτοια, τα βάζα που φυλάσσω τα γλυκά είναι γυάλινα, καλά πλυμένα και όπως τα γλυκά είναι καυτά τα βάζω μέσα, τα κλείνω, τα γυρίζω ανάποδα μέχρι την επόμενη μέρα και ποτέ μα ποτέ δεν μου έχει χαλάσει γλυκό η μαρμελάδα.
Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας, θα τις βρείτε στα δυο μου βιβλία που κυκλοφορούν από τις «εκδόσεις επίκεντρο» με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε;»
Βήμα - βήμα τα στάδια εκτέλεσης της συνταγής
Ας φτιάξουμε όμως το γλυκό, καθαρίζουμε τα κυδώνια όπως τα μήλα και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό, που έχουμε βάλει χυμό από ένα λεμόνι για να μην μαυρίσουν, αμέσως μετά τα κόβουμε μακρόστενα κομματάκια και τα ζυγίζουμε για να υπολογίσουμε την ζάχαρη, εγω βάζω πάντα σε όλα τα γλυκά 200 γραμμάρια λιγότερη ζάχαρη από το βάρος τους. Τα βάζουμε λοιπόν μέσα στην κατσαρόλα σε στρώσεις, κυδώνια ζάχαρη, κυδώνια ζάχαρη, επίσης βάζουμε μέσα ένα κλαδί φρέσκιας αρμπαρόριζας για να δώσει το άρωμά της, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα να βγάλουν τα υγρά τους.
Για ένα κιλό κυδώνια και 800 γραμμάρια ζάχαρη κι αφού τα κυδώνια βγάλουν τα υγρά τους την επόμενη μέρα, θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε ένα ποτήρι νερό περίπου, για να ξεκινήσει ο βρασμός και τ αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν, αν τα κυδώνια είναι σκληρά τα βράζετε λίγο περισσότερο αλλά με δυο ποτήρια νερό, πάντα σε μέτρια θερμοκρασία.
Όταν το σιρόπι αρχίσει να δένει, τότε βάζουμε μέσα τον χυμό ενός λεμονιού, συνεχίζοντας τον βρασμό για το δέσιμο του σιροπιού, εκείνη την ώρα, ρίχνουμε και τα αμύγδαλα, αφού τα καβουρντίζουμε ελαφρώς,
Δεν θα σας πω για την αποστείρωση των βάζων και αλλά τέτοια, τα βάζα που φυλάσσω τα γλυκά είναι γυάλινα, καλά πλυμένα και όπως τα γλυκά είναι καυτά τα βάζω μέσα, τα κλείνω, τα γυρίζω ανάποδα μέχρι την επόμενη μέρα και ποτέ μα ποτέ δεν μου έχει χαλάσει γλυκό η μαρμελάδα.
Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας, θα τις βρείτε στα δυο μου βιβλία που κυκλοφορούν από τις «εκδόσεις επίκεντρο» με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε;»