Παστίτσιο με κολοκύθα
Αντί για τα κλασικά χοντρά μακαρόνια επιλέγουμε λαζάνια και αντί για κιμά βάζουμε κολοκύθα
Υλικά
Για τη γέμιση:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 ½ κιλά κολοκύθα, καθαρισμένη από τη φλούδα και τα κουκούτσια (γύρω στα 12 φλιτζ. ψίχα κομμένη σε κύβους)
1/3 φλιτζ. λευκό κρασί
2 φλιτζ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
1 φλιτζ. δυόσμο, ψιλοκομμένο (τα φύλλα μόνο)
Αλάτι – Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για τη σάλτσα:
4 φλιτζ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
2 φλιτζ. Νερό
1-2 κ.σ. μέλι
Αλάτι και πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
Ρίγανη
Για το τυρί:
450 γρ. φέτα, τριμμένη
3 αυγά
12 φύλλα λαζάνια
200 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
Εκτέλεση
Αρχικά ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 με 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.Αφού έχουμε κόψει την κολοκύθα σε μικρούς κύβους του 1,5 εκ. περίπου, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.Ρίχνουμε το κρασί, τη ντομάτα, λίγο αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε τον δυόσμο. Μαγειρεύουμε το μείγμα με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να πήξει και η κολοκύθα να έχει σχεδόν λιώσει. Προσθέτουμε νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αν χρειαστεί.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Καθώς ψήνεται το μείγμα της κολοκύθας, φτιάχνουμε τη σάλτσα. Βράζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας μαζί για 20 λεπτά. Βγάζουμε τη δάφνη και την ρίγανη. Ανακατεύουμε τα τυριά, τα αυγά και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200˚C. Περιχύνουμε τον πάτο ενός αντικολλητικού ταψιού, με 2 φλιτζ. από τη σάλτσα.
Τοποθετούμε 4 φύλλα λαζάνια από πάνω. Απλώνουμε το 1/3 της γέμισης και στη συνέχεια το 1/3 του τυριού. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά, τελειώνοντας με τη στρώση του τυριού. Πάνω από αυτήν πασπαλίζουμε με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Ψήνουμε για 1 ώρα. Αφήνουμε το φαγητό να καθίσει για 30 λεπτά πριν κόψουμε σε κομμάτια.