Τραχανότο με μανιτάρια
Ο τραχανάς είναι μια τροφή που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για θρεπτικές συνταγές
Υλικά
200 γρ. τραχανά ξινό (γλυκό ή ξινόχοντρο, ό,τι προτιμάτε)
300 γρ. μανιτάρια ανάμικτα φρέσκα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένενες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φύλλα δάφνης
½ κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα τριμμένη
φλ. γάλα
1 φλ. γραβιέρα τριμμένη
Νερό, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρείτε το μίσχο από τα μανιτάρια και τα σκουπίζετε καλά. Τα κόβετε σε μέτριες φέτες ή τα σπάτε στο χέρι και τα αφήνετε σε ένα μπολ. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και το θυμάρι και συνεχίζετε σε δυνατή φωτιά το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Ρίχνετε τη ντομάτα και μετά από 1 λεπτό σβήνετε. Βάζετε στην κατσαρόλα τη δάφνη, τα αποξηραμένα μανιτάρια μαζί με το κονιάκ και 2-3 ποτήρια νερό και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Προσθέτετε τον τραχανά και το γάλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά.
Δοκιμάζετε τον τραχανά και εάν χρειάζεται προσθέτετε λίγο βραστό νερό. Μόλις είναι έτοιμο το τραχανότο, ρίχνετε στην κατσαρόλα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε , ανακατεύετε και σερβίρετε.