Πέντε συνταγές που θα σας κάνουν να τρώτε πατάτες συνέχεια
Οι πατάτες είναι οι υδατάνθρακες που μας δίνουν ενέργεια και που λατρεύουμε να τρώμε, ειδικά όταν πεινάμε ή θέλουμε να τις συνοδεύσουμε με ένα άλλο γεύμα.
Ψωμί πατάτας, Ιρλανδία
Συχνά μαγειρεύεται την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, αλλά το ψωμί πατάτας είναι μια λιχουδιά όλον το χρόνο στην Ιρλανδία.
Ο υπόλοιπος πουρές πατάτας μετατρέπεται σε ζύμη για να δημιουργήσει τρίγωνα – γνωστά ως φάρλ – τα οποία στη συνέχεια μαγειρεύονται σε ένα ταψάκι ή σε ένα βαρύ τηγάνι.
Το ψωμί πατάτας απολαμβάνεται συχνά με τηγανητά αυγά στην κορυφή για πρωινό. Ο Ιρλανδός σεφ Kevin Dundon συνιστά τη χρήση πουρέ που είναι ακόμα ζεστός (ή θερμαίνεται) όταν δοκιμάζετε το χέρι σας στο ψωμί πατάτας στο σπίτι.
Crocchè, Ιταλία
Δεν μπορείτε να αποφασίσετε ανάμεσα σε κρεμώδη πουρέ πατάτας και τηγανητή, τραγανή πατάτα; Υπάρχει ένα σνακ για αυτό, και έχουμε τους Ιταλούς να τους ευχαριστήσουμε.
Το Crocchè προέρχεται από τη Σικελία, αλλά είναι επίσης εύκολο να το βρείτε στη Νάπολη και αλλού στη χώρα. Στο Παλέρμο, είναι γνωστό ως «cazzilli».
Σήμερα, είναι ένα διασκεδαστικό σνακ. Στην Ινδία, ένα παρόμοιο σνακ γνωστό ως bonda παίρνει επίσης πολτοποιημένη πατάτα (και μπαχαρικά) και τηγανίζεται αρκετά μέχρι να ροδίσει, όπως γράφει το cnn.
Ψιλοκομμένες και τηγανητές
Οι τηγανιτές πατάτες μπορεί να είναι ο αγαπημένος τρόπος να τρώει κανείς πατάτες. Η ιδέα είναι απλή: Κόψτε την πατάτα σε κομματάκια και τηγανίστε.
Όσο για αυτό το όνομα, δεν είναι σαφές ότι οι τηγανιτές πατάτες προέρχονταν από τη Γαλλία. Μερικοί ισχυρίζονται ότι ξεκίνησαν στο Βέλγιο, όπου η αλμυρή απόλαυση έγινε γνωστή για πρώτη φορά από Αμερικανούς στρατιώτες κατά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πόσο παχιά κόβετε τις πατάτες σας είναι μια προσωπική προτίμηση που επηρεάζει το επίπεδο της τραγανότητας και της υφής του τελικού αποτελέσματος.
Οι πατάτες Shoestring τείνουν να χρησιμοποιούνται για πιάτα όπως μπριζόλες-φριτέ, ενώ οι χοντροειδείς πατάτες, πασπαλισμένες με ξίδι ή κέτσαπ, προτιμώνται για ψάρια .
Poutine, Καναδάς
Προφανώς, οι σερβιτόροι σε ένα από τα πρώτα εστιατόρια που σερβίρουν τώρα το εμβληματικό πιάτο του Κεμπέκ κουράστηκαν να γράφουν «πατάτες, τυρόπηγμα και σάλτσα», και δημιούργησαν το μινιμαλιστικό «poutine», που σημαίνει πουτίγκα ή «χάος».
Ο Joey Chestnut, το 2019, κατανάλωσε τεράστιες ποσότητες από αυτές σε 10 λεπτά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Poutine στο Τορόντο.
Στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, θα βρείτε μια αλλαγή στην ονομασία της poutine γνωστή ως ντίσκο πατάτες – με σάλτσα και λιωμένο τυρί – σε κλασικά αμερικανικά δείπνα.
Σφήνες πατάτας / Jojo, Ηνωμένες Πολιτείες / Αυστραλία
Ένα δημοφιλές σνακ στην Αυστραλία όπου συχνά σερβίρονται με γλυκιά σάλτσα τσίλι, είναι οι σφήνες πατάτας.
Μια σφήνα πατάτας είναι ψημένη ή πιο συχνά, τηγανισμένη και συνήθως καρυκευμένη με μπαχαρικά συμπεριλαμβανομένης της πάπρικας.
Στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η τοπική σπεσιαλιτέ είναι πατάτα πασπαλισμένη με καρυκευμένη φυγανία ή ψίχουλα όπως το κοτόπουλο πανέ.
Ψωμί πατάτας, Ιρλανδία
Συχνά μαγειρεύεται την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, αλλά το ψωμί πατάτας είναι μια λιχουδιά όλον το χρόνο στην Ιρλανδία.
Ο υπόλοιπος πουρές πατάτας μετατρέπεται σε ζύμη για να δημιουργήσει τρίγωνα – γνωστά ως φάρλ – τα οποία στη συνέχεια μαγειρεύονται σε ένα ταψάκι ή σε ένα βαρύ τηγάνι.
Το ψωμί πατάτας απολαμβάνεται συχνά με τηγανητά αυγά στην κορυφή για πρωινό. Ο Ιρλανδός σεφ Kevin Dundon συνιστά τη χρήση πουρέ που είναι ακόμα ζεστός (ή θερμαίνεται) όταν δοκιμάζετε το χέρι σας στο ψωμί πατάτας στο σπίτι.
Crocchè, Ιταλία
Δεν μπορείτε να αποφασίσετε ανάμεσα σε κρεμώδη πουρέ πατάτας και τηγανητή, τραγανή πατάτα; Υπάρχει ένα σνακ για αυτό, και έχουμε τους Ιταλούς να τους ευχαριστήσουμε.
Το Crocchè προέρχεται από τη Σικελία, αλλά είναι επίσης εύκολο να το βρείτε στη Νάπολη και αλλού στη χώρα. Στο Παλέρμο, είναι γνωστό ως «cazzilli».
Σήμερα, είναι ένα διασκεδαστικό σνακ. Στην Ινδία, ένα παρόμοιο σνακ γνωστό ως bonda παίρνει επίσης πολτοποιημένη πατάτα (και μπαχαρικά) και τηγανίζεται αρκετά μέχρι να ροδίσει, όπως γράφει το cnn.
Ψιλοκομμένες και τηγανητές
Οι τηγανιτές πατάτες μπορεί να είναι ο αγαπημένος τρόπος να τρώει κανείς πατάτες. Η ιδέα είναι απλή: Κόψτε την πατάτα σε κομματάκια και τηγανίστε.
Όσο για αυτό το όνομα, δεν είναι σαφές ότι οι τηγανιτές πατάτες προέρχονταν από τη Γαλλία. Μερικοί ισχυρίζονται ότι ξεκίνησαν στο Βέλγιο, όπου η αλμυρή απόλαυση έγινε γνωστή για πρώτη φορά από Αμερικανούς στρατιώτες κατά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πόσο παχιά κόβετε τις πατάτες σας είναι μια προσωπική προτίμηση που επηρεάζει το επίπεδο της τραγανότητας και της υφής του τελικού αποτελέσματος.
Οι πατάτες Shoestring τείνουν να χρησιμοποιούνται για πιάτα όπως μπριζόλες-φριτέ, ενώ οι χοντροειδείς πατάτες, πασπαλισμένες με ξίδι ή κέτσαπ, προτιμώνται για ψάρια .
Poutine, Καναδάς
Προφανώς, οι σερβιτόροι σε ένα από τα πρώτα εστιατόρια που σερβίρουν τώρα το εμβληματικό πιάτο του Κεμπέκ κουράστηκαν να γράφουν «πατάτες, τυρόπηγμα και σάλτσα», και δημιούργησαν το μινιμαλιστικό «poutine», που σημαίνει πουτίγκα ή «χάος».
Ο Joey Chestnut, το 2019, κατανάλωσε τεράστιες ποσότητες από αυτές σε 10 λεπτά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Poutine στο Τορόντο.
Στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, θα βρείτε μια αλλαγή στην ονομασία της poutine γνωστή ως ντίσκο πατάτες – με σάλτσα και λιωμένο τυρί – σε κλασικά αμερικανικά δείπνα.
Σφήνες πατάτας / Jojo, Ηνωμένες Πολιτείες / Αυστραλία
Ένα δημοφιλές σνακ στην Αυστραλία όπου συχνά σερβίρονται με γλυκιά σάλτσα τσίλι, είναι οι σφήνες πατάτας.
Μια σφήνα πατάτας είναι ψημένη ή πιο συχνά, τηγανισμένη και συνήθως καρυκευμένη με μπαχαρικά συμπεριλαμβανομένης της πάπρικας.
Στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η τοπική σπεσιαλιτέ είναι πατάτα πασπαλισμένη με καρυκευμένη φυγανία ή ψίχουλα όπως το κοτόπουλο πανέ.