Εύκολη συνταγή για πεντανόστιμο γαμοπίλαφο
Ένα παραδοσιακό έδεσμα της Κρήτης
Υλικά
2 κιλά αρνί (σπάλα)1 κόκορας
1 κρεμμύδι
2 καρότα
1 φύλλο δάφνης
5 κόκκους πιπεριού
500γρ. ρύζι καρολίνα
200γρ. στακοβούτυρο
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι μαύρο
Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε να βράσουν το αρνί μαζί τον κόκορα, το κρεμμύδι και τα καρότα. Προσθέτουμε και τους κόκκους πιπεριού και το φύλλο δάφνης.Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3 ώρες. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε ανά διαστήματα.
Μόλις βράσουν τα κρέατα και έχουμε έναν ''παχύ'' ζωμό, αφαιρούμε τα κρέατα από την κατσαρόλα και σουρώνουμε το ζωμό σε καθαρή κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πάρει ξανά βράση και προσθέτουμε το ρύζι. Βράζουμε το ρύζι ανακατεύοντάς το συνέχεια. Αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Προσθέτουμε προς το τέλος αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε αν έχει βράσει το ρύζι. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το στακοβούτυρο.
Το αφήνουμε να ''σταθεί'' για 3 λεπτά και το σερβίρουμε συνοδεύοντάς το με τα κομμάτια του βρασμένου κρέατος και με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω.