Υλικά

Για το σουφλέ
3 φλιτζάνια γραβιέρα
Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4 βραστές πατάτες
5-6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο

Για την μπεσαμέλ
7 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κούπα γραβιέρα
Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
4 φλυτζάνια γάλα φρέσκο
6 κουταλιές βούτυρο

Εκτέλεση


Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για 25 λεπτά. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει και να ζεσταθεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας. Αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε 4-5 κουταλιές γραβιέρα τριμμένη, λίγο αλατοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο και τέλος το αυγό και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά τα υλικά μας και να είναι έτοιμη η μπεσαμέλ.

Έπειτα με ένα πινελάκι αλείφουμε με λίγο λάδι ένα μέτριο πυρέξ και στρώνουμε τις βραστές πατάτες κομμένες σε ροδέλες. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε από πάνω το ζαμπόν ψιλοκομμένο και λίγη τριμμένη γραβιέρα, απο πάνω ρίχνουμε την μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει.